FesztiVálasztó 2016

Nem mindenki számára (csak) a vízparti passzív pihenés jelenti a kikapcsolódást és a feltöltődést, nekik kedvez a hazai programturizmus 2016-os kínálata. Összeállításunkban olyan rendezvényeket ajánlunk, ahol a nevezetes épületek megtekintése és a gasztronómiai ínyencségek élvezete kéz a kézben járnak, a tartalmas családi kikapcsolódás és a magyar történelem megismerésének lehetőségével.

Ahol kolbászból lehetne a kerítés: Gyula

Idén július 29. és 31. között kerül megrendezésre a Gyulai Végvári Napok. A szervezők a programsorozat keretében elsősorban a török kort és azon belül is a végvári vitézek életét igyekeznek közelebb hozni a látogatókhoz. Amellett, hogy megtekinthető a Marótiak egykori rezidenciája és annak festői környezete a tereket megtöltő hagyományőrző egyesületek, felvert táborok letűnt korok viseletét, fegyverzetét, életmódját mutatják be testközelből.

A nyitónapon a vár lovagtermében 16 órai kezdettel Dr. Hóvári János a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke fog előadást tartani Magyarország 1566-ban címmel. Ehhez szorosan kapcsolódva kerül majd sor 18 órakor a várkertben a neves gyulai kapitány, Kerecsényi László és a várvédő hősök emléktáblájának felavatására. A hivatalos megnyitót megelőzően a történelmi városrészben felvonulnak a rendezvényen aktívan résztvevő hagyományőrző csapatok korhű viseletben, fegyverzetben. A Harruckern téren díszsortűzzel tisztelegnek majd.

2016. július 30-án délelőtt elsősorban a felnövekvő generáció tanítására, szórakoztatására, ennek megfelelően pedig az interaktivitásra helyezik a hangsúlyt, hiszen a Mesterek utcáján a különféle mesterségek fortélyait lehet majd elsajátítani, míg az Apródiskolában íjászkodhatnak, ágyúgolyót és kelevézt hajíthatnak, valamint kipróbálhatják meddig tudnak egy méretes kardot kitartani. A gyulai Kerecsényi László Íjászegyesület és a Balassi Bandérium jóvoltából az érdeklődők betekintést nyerhetnek a putalövészetbe is.

Nagy szerephez jutnak azonban a vendég hagyományőrző csapatok is, hiszen az Egri Vitézlő Oskola A két kapitány címmel, míg a Várőrség Alapítvány A háremek világa címmel tart majd előadást. A tüzérségi bemutatók mellett az érdeklődők megismerhetik az olasz típusú várépítészetet, valamint a nyugati zsoldosok fegyvereit. Este fél 8-kor pedig nemzetközi katonai hagyományőrző csapatok idézik fel Gyula vár 1566-os ostromának eseményeit.

Azok sem maradnak török kori történelem eseményeinek felelevenítése nélkül, akik a vár helyett inkább a Várfürdőbe látogatnak, hiszen 15 órakor kerül sor egy fosztogató török portyára Tata Várának Seymenjei jóvoltából.

A harmadik napon a Gyulai Várfürdőben ugyancsak portyára lehet számítani, azonban ezúttal a hajdúk fognak fosztogatni.

Vasárnap délelőtt jelmezes tárlatvezetés lesz a várban, valamint továbbra is várja a lelkes kézműveseket és harcosokat a Mesterek utcája, valamint az Apródiskola. Ezen a napon a Tatai Vár Seymenjei a várban fognak fosztogatni, sőt rabszolgavásárra is sor kerül majd. A látogató gyerekek is részt vehetnek egy várostromban. A Várőrség Alapítvány előadása a Hódoltság kori török viseletet ismerteti meg közönséggel, valamint sor kerül nyakfogó és igazságszolgáltató eszközök bemutatására is. A délután folyamán a keresztény és török seregek szemléjét követően előbbiek visszafoglalják a gyulai várat.

Középkori forgatag Lajos király várában: Diósgyőr

Szintén 2016. július 30-31-én kerül megrendezésre a Középkori Forgatag programsorozat a ma már Miskolc egyik kerületének számító Diósgyőrben. Tűznyelőket, komédiásokat, harsogó gazdasszonyokat, jóízű pecsenyeillatot ígérnek a szervezők, akik arra tesznek kísérletet, hogy megtapasztalhatóvá tegyék a történelmet az egész család számára.

Szombaton a Lovagi Tornák Terén a Bajnokok Viadal keretében történelmi előadást láthatnak látványos küzdelmekkel és sok vidámsággal az érdeklődők. A vendégek között ott lesz Kassai Lajos lovasíjász, a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, a Sárkányos Szövetség Lovagjai, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend és a Pavane zászlóforgatók. Ugyanott a téren a délután folyamán a Magyar Buhurt Szövetség szervezésében valósághű páncélos történelmi vívásra kerül majd sor, ahol a magyarok mellett prágai vendégek is szerepelnek majd. Ezzel párhuzamosan a várárokban fegyver– és viselet-bemutatók jóvoltából válik megismerhetővé a középkori lovagrendek világa. A napot fáklyás felvonulás zárja majd.

Mindkét nap lehetőség nyílik majd fegyverbemutatók megtekintéséré a felső várudvarban, míg a tábori életképeknek a várárok ad majd otthont. Az alsó várudvarban kézműves mesterek, banyák és jelmezesek tanyáznak majd. A vásártéren középkori játszótér kap helyet, ahol vásári mutatványosok szórakoztatják a járókelőket.

A legnyugatabbra fekvő város: Szentgotthárd

Ugyancsak július utolsó hétvégéjén várja a látogatókat a Szentgotthárdi Történelmi Napok. Kiállítások megnyitására ugyan már szerdán (Szentgotthárdi körkép) és csütörtökön (Szentgotthárd értékei) is sor kerül, de igazán fesztiváli hangulatra péntektől lehet számítani.

Július 29-én, pénteken 18 órakor az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány lovasíjász bemutatóval készíti elő a 19 órakor kezdődő történelmi-jelmezes felvonulást. Szombaton alkalom nyílik a Szent Sebestyén Íjászkör jóvoltából megismerkedni az íjászat művészetével a Várkertben. Késő délután a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport és a Gölbasi Vitézei Egyesület tagjai csapnak össze a Haditorna és „devsirme” program keretében. Ezt követően lovasíjász bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. Vasárnap tartanak történelmi íjászversenyt, lesznek könnyűzenei koncertek és népi kézműves játszóház.

A fesztivál teljes ideje alatt lehetőség nyílik a színház környékén éremverésre, történelmi kvízen való részvételre, történelmi fotózásra. Továbbra is elérhető az a Pável Ágoston Gyűjteményben található digitális terepasztal, amelyet az 1664. évi szentgotthárdi csata 350. évfordulójára készítettek, amely látványos és interaktív módon mutatja be az eseményt. A csapatmozgásokat hang- és fényeffektusok kísérik. Ugyancsak látogatható a Hadiösvény, amely szintén 1664-be kalauzolja a résztvevőket, akik egy interaktív film szereplőjeként járhatják be a csata helyszíneit, ahol egy rejtély megfejtéséhez gyűjthetnek adalékokat.

Sobri nyomában avagy betyárjó program Zircen

A Bakony szívében, 2016. augusztus 5-6-án immáron tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozó. A kézműves portékák, a könnyűzenei produkciók és bográcsos kulináris élmények mellett látványos betyár és lovas bemutatókkal várják az érdeklődőket. A betyárok viseletét, ereklyéit, harci eszközeit a Kőrösök Völgye Vitézi Bandérium és a németbányai Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete (BBNE) mutatja be, akik Herbály András Betyártanodájára is számíthatnak. Az első nap a BBNE gondoskodik tréfás betyárjátékokról, míg 6-án délelőtt kerül sor a Betyárnapi lovas-fesztivál keretében lovas ügyességi játékokra, a délután folyamán pedig muzsikaszóval kísérve vonulnak fel a 82-es főúton a felékesített fogatok és lovas betyárok. A fogathajtó verseny elmaradhatatlan. A rendezvény szakkommentátora Varga Antal, a Bakonyi Lovas Klub vezetője lesz.

A középkori magyar királykoronázások helyszíne: Székesfehérvár

Szent István városának nyári programkínálata elképesztően gazdag, ezek közül is kiemelkedik a Székesfehérvári Királyi Napok, amely augusztus 12-től egészen 21-ig tart. Az összművészeti fesztiválhét központi elemének az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Koronázási Ünnepi Játékok tekinthető, amelynek keretében középkori forgatag és egy monumentális Koronázási szertartásjáték (augusztus 14. és 15.) idézi meg az egykor itt megkoronázott magyar uralkodók alakját. A Fény utca falait mozgó történelmi képregény borítja majd és idén is visszatérnek a méltán népszerű királyi óriásbábok. A II. (Vak) Béla, a Fény koldusa szertartásjáték – a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezésében – feleleveníti a király látó életének utolsó epizódjait és bemutatja a világtalan uralkodó küzdelmeit. A hagyományőrző csapatok mellett 15 darab, közel 5 méteres óriásbáb járul hozzá a történet fontos eseményeinek megjelenítésében.

Dobó, bikavér, hősies asszonyok: Irány Eger!

Augusztus 12. és 14. között huszonegyedik alkalommal tartják Eger várában a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjátékot. Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézi próbával, huszárvirtussal, felvonulásokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A fesztivál során tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. A fesztivál csúcspontjaként közel 150 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső várvédelem és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.

Huj-huj hajrá! A Hajdúk III. Világtalálkozója Hajdúnánáson

Hajdúnánáson harmadik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományőrző programsorozat mely a Hajdúk Világtalálkozója névre hallgat. A program felvezetéseként augusztus 5-én történész szimpóziumot tartanak a Városháza dísztermében, melyet a hajdú és labanc csapatok fáklyás felvonulása követ. Másnap a nánási fürdő területét csatazaj lengi majd be, csatajelenettel, katonai kiképzéssel és táncbemutatóval szórakoztatják az érdeklődőket.

Reméljük, hogy programajánlónk elvetette egy lehetséges történelemidéző kirándulás ötletét. Amennyiben további kapcsolódó fesztiválok között böngészne, akár régió, akár tematika alapján, keresse fel az alábbi linket. Tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

 

 

Ezt olvastad?

„Most komolyan, emiatt a három egymásra rakott kőért másztuk meg ezt a hegyet?” Nem egyszer, nem kétszer hallottam ezt megboldogult
Támogasson minket