Heti ajánló 2017/42.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

150 éves a Tőke, nőszerzők a 19. században, reformáció és protestantizmus Magyarországon, középkori szerelem, ritka leletegyüttes a honfoglalás korból, közegészségügy a dualizmusban, orosz forradalom és holokauszt.

Heti ajánlónk címszavakban.

Hétfőn, október 16-án 14.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a „Múltról mindenkinek” programsorozat keretében az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg rendezvényével, amelyen a Magyar Nemzeti Levéltár korszakkal foglalkozó újabb kiadványait Láda BertalanPapp Levente és Szemán László mutatja be. Moderátor: Galambos Sándor. (Bővebben.)

15.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatának hetedik előadását Kovács Eleonóra (az MNL Reformációs Projektjének irányítója, az Evangélikus Gyűjteményi Tanács elnöke, valamint az Evangélikus Őskereső Projekt irányítója), az MNL Országos Levéltára főlevéltárosa: A Magyarországi Evangélikus Egyház levéltári forrásai címmel tartja Veszprémben. (Bővebben.)

Ezzel egy időben a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára a Reformáció MNL projekt keretében mutatja be Kaposváron a Vissza a forrásokhoz című vándorkiállítást és a Protestáns vonatkozású 18–20. századi források Somogyból című kamarakiállítást. (Bővebben.)

15.00 órakor érkezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró múzeumkörútja Győrbe, hogy bemutassa az I. világháborús mindennapokat. Az I. világháború és a háborús mindennapok valóságai című ingyenes, interaktív időszaki kiállítás október 21-ig várja a látogatókat. (Bővebben.)

Kedden, október 17-én 11.00 órakor a Barcelonai Autonóm Egyetem Őskori Régészeti Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Roberto Risch tart előadást az MTA BTK Régészeti Intézetében “Stateformation, resistance and collapse: The Copper and Early Bronze Age societies of the Iberian Peninsula (c. 2500-1500 BCE)” címmel. (Bővebben.)

Szerdán, október 18-án 9:30-kor kezdődik Budapesten A tőke 150 éve címre keresztelt kétnapos tudományos konferenciája, amelyet a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye szervez. A rendezvény célja, hogy sokszínű és érdekes képet adjon Marx egyik legnagyobb hatású munkájának mai értelmezési és továbbgondolási lehetőségeiről, hatásáról napjainkban és az elmúlt évtizedekben. (Bővebben.)

16.00 órakor egy különleges leletegyüttes sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatójára kerül sor a jászberényi Jász Múzeumban. „A múzeumba most bekerült tárgyak közül kiemelkedik egy csaknem 11 cm magas, aranyozott ezüstlemezből készült, gömbdíszben végződő, kúpos tárgy, mely egykor viselője süvegének (csúcsos fejfedőjének) tetejét díszíthette. Bár ikonikus darab, a honfoglalás kori leletanyagban valódi ritkaságszámba megy: ehhez hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében!” (Bővebben.)

16.30-tól mutatja be Kaposváron a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében az MNL Somogy Megyei Levéltára Takáts Gyula irathagyatékát. Az előadásokkal egybekötött ünnepélyes átadón köszöntőt mond Polgár Tamás levéltár-igazgató és Szita Károly, Kaposvár MJV polgármestere. (Bővebben.)

Csütörtökön, október 19-én 8.30-kor kezdődik Szegeden és Hódmezővásárhelyen a Szegedi Tudományegyetem, Az Élet Menete Alapítvány, A Holokauszt Emlékközpont, A Hódmezővásárhelyi Emlékpont, A Szegedi Zsidó Hitközség és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség Holokauszt – Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet című közös konferenciája, amelynek díszvendégei Aharon Tamir (International March of theLiving) és Prof. Máté Tóth András (SZTE BTK Vallástudományi Tanszék) lesznek. (Bővebben.)

8.45-kor kezdődik az MTA Könyvtár és Információs Központjában az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet és az MTA Nőtörténeti Munkabizottság által szervezett, Nőszerzők a 19. században című kétnapos tudományos konferencia. A konferencia célja célja a női szerzőség fogalmának 19. századi irodalom-, sajtó- és társadalomtörténeti folyamatokkal szoros összefüggésben való vizsgálata, valamint korabeli társadalmi–kulturális funkcióinak és változatainak összetett kontextualizáló feltárása. A konferencia célkitűzése továbbá a 19. századra fókuszáló magyarországi írónőkutatás helyzetének felmérése, és a témát érintő innovatív szakmai párbeszéd kezdeményezése. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia főépületében az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma A kiegyezés és a közegészségügy Magyarországon című konferenciája, amelynek fókuszában az egészségpolitika, az orvosképzés, az egészségnevelés és a gyógyszerészet állnak. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik PécsettPTE BTK Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport és az MTA PAB Kelet- és Közép-Európa Története Munkabizottsága Forradalmak és kölcsönhatások 1917 – Orosz Birodalom – Szovjetunió – Oroszország című közös tudományos konferenciája. (Bővebben.)

Szintén 10.00 órakor kezdődik Salgótarjánban az MNL Nógrád Megyei Levéltára a Reformáció MNL projekt keretében megvalósuló nemzetközi konferenciája Reformáció Nógrádban címmel. (Bővebben.)

Ezzel egy időben, Veszprémben 10.00 órától az MNL Veszprém Megyei Levéltára, mint a CO:OP (Community as Opportunity, The creative archives’ and users’ network) projekt résztvevője, a projekt keretében tart szakmai találkozót. (Bővebben.) A rendezvényt délután a Bővülő történelemcímű kiállítás megnyitója követi, amelyen köszöntőt mond Hermann István, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója. A kiállítást megnyitja M-Szabó Dorottya az MNL Országos Levéltára főlevéltárosa. (Bővebben.)

Pénteken, október 20-án10.00 órakor az MTA BTK Történettudományi Intézete és az Erdélyi Múzeum-Egyesület könyvbemutatót tart, melyen az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2016-ban megjelent, összesen hat történeti kiadványát ismerhetik meg az érdeklődők. Az esemény helyszíne az MTA Humán Tudományok Kutatóháza.(Bővebben.)

17.00 órakor kezdődik Székesfehérváron az MTA BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora, Zsoldos Attila által szerkesztett Hercegek és hercegségek a középkori Magyarországon, és a Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet (Székesfehérvár) igazgatója által szerkesztett Az első 300 év Magyarországon és Európában. A Domonkos-rend a középkorban című kötetek bemutatója. A kiadványokat Kertész Balázs (Városi Levéltár és Kutatóintézet) és Molnár Antal, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa mutatja be. (Bővebben.)

17.00 órától pedig különleges légyottra hívja látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum Középkori szerelem címmel. „Titkos pillantások, csókok és ölelések. A szerelemről alkotott képünk gyökeres változásokon ment keresztül az évszázadok alatt. Miről álmodott egy ifjú lovag? Mit rejtegetett egy középkori szerelmes hölgy? Hogyan ábrázolták tüzes érzéseiket? Most megismerheti régmúlt szerelmek titkait!” (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk:info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket