Heti Ajánló 2018/13.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Habsburgok, Kosztolányi emlékest, Anno Filmklub, emlékezetpolitika és újra Történész Sörest március utolsó hetében.

Hétfőn, március 26-án két napos tudományos konferencia kezdődik An Empire within the Empire. Habsburg Hungary  in the 19th Century and after the Dissolution címmel a pozsonyi Comenius Egyetemen. A rendezvényen előadóként Gyáni Gábor akadémikus, kutató professzor, témacsoport-vezető, Varga Bálint tudományos munkatárs és a Trianon 100 “Lendület” Kutatócsoport képviseletében Bódy Zsombor képviselik az MTA BTK Történettudományi Intézetét. (Bővebben.)

16.30-as kezdettel az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-Filológiai BizottságaKözép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Középkori Latin Szótárbizottság szervezésében könyvbemutatóra kerül sor az MTA Könyvtár és Információs Központban. A rendezvény keretében az MTA-ELTE-PPKE Ókortudományi Kutatócsoportban készült A Magyarországi Középkori Latinság Szótára VI. (K–M) című kötetet Madas Edit, az MTA levelező tagja és Solymosi László, az MTA rendes tagja mutatja be, majd a szótári munka helyzetéről Szovák Kornél, az MTA doktora számol be. (Bővebben.)

17.30-tól a Közép-Európai Egyetem (CEU) Cultural Heritage Studies Programjának szervezésében Who Manages Memories – State or people? címmel lesz kerekasztal-beszélgetés angol nyelven. A beszélgetés témája az állam és a közösségek szerepe a nemzeti emlékezet, emlékművek és emlékművek meghatározásában. A kerekasztal a „Dunai emlékek” projekt része. A meghívott vendégek: Kovács Éva, Ivancs Gabriella, Stefano Bottoni és Meszerics Tamás. (Bővebben.)

Szerdán, március 28-án 17.00 órakor Sudár Balázs történész, turkológus, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa tart előadást “Vonultak az ugrok Kijev mellet…” A magyarok vándorlása címmel a Budapesti Történeti Múzeumban. Az előadás a Migrációk és konfliktusok a történelemben című szabadegyetemi előadás-sorozat  része. (Bővebben.)

17.30-kor kerül sor az Anno Filmklub következő vetítésére, ahol ezúttal Bácskai Lauró István: Gyula vitéz télen-nyáron című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendégei Laska Pál forgatókönyvíró és Takács Róbert történész. (Bővebben.)

A 19.00 órakor kezdődő Történész Sörest előadásán ezúttal megtudhatják, hogyan viszonyult az eseményekhez és állta meg a helyét „a legnagyobb magyar” az 1848-ban kitört forradalom és szabadságharc viharos napjai során. Pelyach István, történész, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa és oktatója, aki kutatásaiban elsősorban az 1848-1849-es forradalom és szabadságharccal, valamint a Kossuth-emigráció történetének feltárásával foglalkozik, ezúttal Széchenyi István szerepét vizsgálja meg a forradalmi napokban. Az előadó beszélgető partnere, egykori tanítványa Ress Zoltán, történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Történész Sörest egyik alapító tagja lesz. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 29-én 17.00 órától ingyenes tárlatvezetést tartanak Fiktív, mégis valóság címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban. A vezetésen két fiktív életút valóságos összetevőit tárják fel a közönség előtt az Anna | Változatok székely asszonysorsra tárlaton. (Bővebben.)

18.00 órakor, Kosztolányi Dezső születésnapján különleges programmal ünnepel a Nemzeti Múzeum: ismert és tehetséges Annák osztják meg gondolataikat a nagy szerzőről, Édes Annáról, a korszakról, „háttérben” Anna cselédszobájával. A résztvevők között lesz Fehér Anna színművésznő és Terék Anna irodalomtörténész is. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Heti Ajánló sorozatunk újra jelentkezik: a legfontosabb történelemtudományi programok egy helyen. Tartsanak velünk 2018-ban is!   Kedden, január 9-én 17.00 órakor nyílik
Támogasson minket