Heti Ajánló 2018/2.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Heti Ajánló sorozatunk újra jelentkezik: a legfontosabb történelemtudományi programok egy helyen. Tartsanak velünk 2018-ban is!

 

Kedden, január 9-én 17.00 órakor nyílik meg Szolnokon a Magyar Nemzeti Levéltár Bővülő történelem című vándorkiállítása. A tárlatnak a TISZApART Mozi Kávézója ad otthont, egészen 2018. február 9-ig. (Bővebben.)

Szerdán, január 10-én a filmeké lesz a főszerep Budapesten. 17.00 órakor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára filmklubjában a Michnay Gyula szökése Recskről / Jules szökése című, 2016-ban készült magyar dokumentumfilmet vetítik. A vetítés, és az azt követő beszélgetés vendége Papp Bojána filmrendező. (Bővebben.)

17.30-kor pedig a Politikatörténeti Intézet Anno Filmklubjának idei első vetítésére kerül sor, A Harmadik Birodalom címmel. Az érdeklődők ezúttal Charlie Chaplin: A diktátor (feliratos, 120 perc, 1940) című filmjét nézhetik meg. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Karsai László történész. (Bővebben.)

Csütörtökön, január 11-én 17.00 órakor Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tart előadást Az 1956-os forradalom menekült magyar tudósai öt világrészen, a Sarkkörtől az Egyenlítőig címmel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. A levéltár 2011 februárjában indított előadássorozatot, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatják be.

Kubassek János előadásában többek között Almássy Antal mérnök, Dojcsák Győző, Fehérvári Géza és Legeza László orientalista, Földváry Gábor, Parák Tibor, Saáry Éva, Smuk András és ifj. Teleki Pál geológus pályaképét mutatja be a forradalom után. (Bővebben.)

Pénteken, január 12-én 9.00 órától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolája Életmód-történeti pillanatképek címmel tart konferenciát, ahol pázmányos doktoranduszok tartanak előadást kutatási témáikból. A négy szekcióra bontott konferencián összesen tizenöt előadás fog elhangzani a legkülönbözőbb témákból és korszakról, Liszt Ferenc kultuszától a magyar–vietnámi kapcsolatokig. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Habsburgok, Kosztolányi emlékest, Anno Filmklub, emlékezetpolitika és újra Történész Sörest március utolsó hetében. Hétfőn, március 26-án két napos tudományos konferencia kezdődik
Támogasson minket