Heti Ajánló 2018/15.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A tavasz beálltával, ahogy az lenni szokott a tudományos programok száma is jelentősen megszaporodott. Mostani összeállításunkban tizenhárom konferenciát, előadást, könyvbemutatót és megnyitót szedtünk össze Miskolctól Túrkevéig.

Kedden, április 10-én 11.00 órakor Luther öröksége címmel tart előadást Zászkaliczky Zsuzsa a PILLA előadássorozat keretében az MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltárban. A Pilla a tokban előadássorozatba 2018-ban olyan kiállítások kapnak szerepet, melyek túlléptek a kiállított tárgyak elsődleges értelmezési keretén és társadalom-, művészet- és eszmetörténeti kérdéseket feszegettek. Az előadások azt a múzeumelméleti kérdést járják körül, hogyan, mikor és milyen kutatói módszerekkel születik meg az az elbeszélés, mely a kiállítás problémafelvetéseként értelmezhető. Kész-e a múzeum arra, hogy egyértelmű válaszok helyett vállalja az elbeszélések viszonylagosságát? Hogyan válik a látogató számára megismerhetővé a tárgyak mögött az elbeszélés? (Bővebben.)

14.00 órakor a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet könyvtárában tart előadást Sipos Gábor egyetemi tanár (BBTE), az MTA külső tagja, az EME (Kolozsvár) elnöke Az erdélyi református egyház sajátosságai (17‒18. század) címmel. (Bővebben.)

17.00 órától Kunt Gergely (Miskolci Egyetem): 1944‒1945 tapasztalattörténetei és a múlt feldolgozatlansága címmel tart előadást a Miskolci Egyetemen. Az előadás az Előadások a történettudomány köréből című sorozat része, a Magyar Történelmi Társulat Miskolci Tagozata és a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének közös szervezésében. (Bővebben.)

17:00 órai kezdettel kerül sor az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes Hrvatska od stoljeća 7. do danas (Horvátország a 7. századtól napjainkig) című kötetének bemutatójára a budapesti Gellért Szállóban. A könyvet az intézet tudományos főmunkatársa, Molnár Antal ismerteti. (Bővebben.)

Szerdán, április 11-én 14:00 órakor kerül sor a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet Könyvtárában Szilágyi Zsolt a közelmúltban megjelent Föld és hatalom című könyvének bemutatójára. (Bővebben.)

Csütörtökön, április 12-én 10:00 órakor veszi kezdetét a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Vidéktörténeti Témacsoportja „Fellazult tételben”? A pártállami politika és a hatvanas évek vidéki társadalma című közös műhely-konferenciája. A módszertani konferencia alapvető kérdései  a kutatások problematikája és új irányzatai, valamint a téeszesítés következményei és kutatási módozatai lesznek. (Bővebben.)

16.00 órakor az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszéke szervezésében Sárándi Tamás Levezényelt visszacsatolás. A magyar katonai közigazgatás, 1940 című kötetéről lesz beszélgetés. A beszélgetést Bárdi Nándor (MTA) vezeti. (Bővebben.)

17.00 órai kezdettel Bagi Dániel: Az oroszlán, a sas és a szamár – Mügelni Henrik két magyar krónikájának keletkezési körülményei címmel tart előadást a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága és Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára közös szervezésében. Az előadás a „Középkori Esték” rendezvénysorozat keretében valósul meg az MNL Országos Levéltárában. Az előadással kapcsolatos vitát követően rövid megbeszélés keretében a szervezők a megjelentekkel közösen áttekintik a magyar középkorkutatás aktuális kérdéseit is. (Bővebben.)

17.00 órakor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában Miklós Péter tart előadást Klebelsbergtől Rákosiig Balogh páter politikai pályája címmel. Az előadásból az érdeklődők – többek között – olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy milyen befolyása volt Balogh páternak a sajtóügyekre, miért levelezett Szekfű Gyulával, hogyan viszonyultak egyházi elöljárói politikai szerepvállalásához, miért volt konfliktusa Mindszenty József bíborossal, miért volt jó véleménye Kádár Jánosról, vagy éppen miért szerette a belga nyulakat. (Bővebben.)

Pénteken, április 13-án 9.30-kor kezdődik a VERITAS Történetkutató Intézet szervezésében a „Kelet-Közép-Európa politikai és gazdasági fordulatai a rövid XX. században” című tudományos konferencia a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Az előadókat és a hallgatóságot Heidrich Balázs, az egyetem rektora és Szakály Sándor főigazgató köszönti. (Bővebben.)

10.00 órakor veszi kezdetét a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején III. című konferencia a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. A Pannonhalmi Főapátság kezdeményezésére az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Magyar Nemzeti Levéltár és Pannonhalmi Főapátsági Levéltár munkatársainak közreműködésével létrejött munkacsoport harmadik éve kutatja a bencés rend 1945 és 1990 közötti történetét. Az idei évben a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára szervezésében megvalósuló konferencia újabb összegzése az eddig végzett munkának, amely a múlttal való szembenézésünket szolgálja. (Bővebben.)

Vasárnap, április 15-én a 9.15-kor kezdődő istentisztelet után nyílik meg Túrkevén a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára Bővülő történelem című vándorkiállítása. A 18. századtól napjainkig terjed azoknak az óriásplakátokon bemutatott, az elmúlt 15 évben iratajándékozás útján a levéltárba került dokumentumoknak, fotóknak a köre, melyekből most bemutatásra kerülnek. A „Bővülő történelem” című tárlatot túrkevei vonatkozású, levéltárban őrzött dokumentumok teszik teljessé. A levéltár célja, hogy a megye lakosainak figyelmét felhívja a birtokukban lévő kordokumentumok értékeire, a múlt kallódó papíralapú emlékei megőrzésének fontosságára, a levéltár számára történő felajánlás lehetőségére. (Bővebben.)

10.30-kor kezdődik a debreceni Déri Múzeum egész-napos intézményi napja.  A Déri-napon a Déri család különleges történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket