Heti Ajánló 2018/17.

A bűnözés történetétől a japán kultúráig. Ezen a héten is iránytűt mutatunk a történettudományi eseményekhez.

Kedden, április 24-én 11:00 órai kezdettel kerül sor az MTA BTK TTI kutató professzor emeritusa, Somogyi Éva Magyarok a bécsi hivatalnokvilágban című könyvének bemutatójára az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. A szerzőt régóta foglalkoztatják a Habsburg Monarchia közös minisztériumaiban szerepet vállaló tisztviselők, az, hogy milyen társadalmi közegből érkeztek, hogyan alakult nemzeti identitásuk, magyarságuk és birodalmi szolgálatuk viszonya. Ez most megjelenő könyvének központi témája, mely a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések című sorozat legújabb darabja. (Bővebben.)

14.00 órakor a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének könyvtárában tart előadást Demeter Gábor az MTA BTK TTI tudományos munkatársa Vitás kérdések a Balkán és az Osztrák-Magyar Monarchia fejlettségével és fejlődésével kapcsolatban a 19. század második felétől az I. világháborúig címmel. (Bővebben.)

17.00 órakor az ELTE BTK Latin Tanszékének „klasszfil” tudományos diákköri műhelye szervezésében Kathrin Winter, az Universität Heidelberg oktatója The world as cheese and representation. Everyday life and the meaning of the world in the pseudo-Virgilian Moretum and Carlo Ginzburg’s The Cheese and the Worms címmel tart előadást. (Bővebben.)

Szerdán, április 25-én 9.30-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei LevéltáraBűn és bűnhődés” Szemelvények a bűnözés és az igazságszolgáltatás Fejér megyei történetéből a 18-19. században címmel rendezett konferenciája. (Bővebben.)

16.30-tól Denke Gergely előadásával folytatódik az Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei LevéltáraLevéltári esték” sorozata. A történelmet és építészetet kedvelő köztisztviselő 2016-ban digitális fényképezőgépével Lengyelországban tett körutat azzal a céllal, hogy az ország Krakkón túli városait is megismerhesse. A bejárt terület a történelem viharait élte át, jelentős része 1945-ig német lakossággal bírt. „Építészeti emlékek a mai Lengyelország területén” című előadásában gyönyörű fotókkal illusztrálva mesél arról az országról, melynek népével a magyarság évszázadokra visszamenőleg történelmi barátságot ápol. (Bővebben.)

17.30-as kezdettel a Filmklub az Akadémián programsorozat keretében kerül sor az Isten veled, Görgei! című film vetítésére, valamint Prágay János A magyar forradalom és a Görgei Artúr válogatott írásai című kötetek bemutatójára az MTA Székházának Dísztermében. A vetítés utáni beszélgetés vendége lesz Simon Judit filmrendező, valamint a két kötet szerkesztői: Csikány Tamás történész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Hermann Róbert történész (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), Katona Csaba, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa és Tóbiás Krisztián költő, szerkesztő (Tempevölgy). (Bővebben.)

A Politikatörténeti Intézet beszélgetéssorozatot szervez, amelynek során megvizsgálják 1968 eszméit, hatásait az oktatásra, valamint a fiatalság és a művészet kapcsolatára. 1968 alapjaiban határozta meg politikai és társadalmi viszonyainkat. Új típusú mozgalmakat indított el, amelyek azóta is hatást gyakorolnak a nyugati politikára. Az első eseményen 17.30-tól 1968 eszméiről lesz beszélgetés, amelynek vendégei Földes György moderálása mellett, Konok Péter és Kiss Viktor. (Bővebben.)

Csütörtökön, április  26-án 9.30-kor kezdődik az ELTE BTK történelem mesterszakos hallgatói immár hagyományosnak számító, hetedik alkalommal megrendezésre kerülő konferenciája, melynek keretében a magyar és egyetemes középkor történetével foglalkozó hallgatók mutatják be legújabb kutatási eredményeiket. A konferenciát Türk Attila plenáris előadása zárja. (Bővebben.)

17.00 órakor kerül sor Tóth Endre régész professzor könyvbemutatójára a szombathelyi Iseumban. A szombathelyi kutató 45 éve foglalkozik a Szent Korona és a koronázási jelvények történetével, és mint a korona gondnoka, azon kevesek közé tartozik, aki kézbe is vehette ezt az egyedülálló emlékünket. A reprezentatív album – amely az Országház Könyvkiadó gondozásában jelent meg – eddigi kutatásainak összegzése, minden eddiginél több információval és rengeteg fotóval illusztrálva. A kötetet Veszprémy László, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója méltatja, utána Sosztarits Ottó beszélget Tóth Endrével. (Bővebben.)

Pénteken, április 27-én 18:00 órai kezdettel kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Borsody István A Szulejmán-titok című dokumentumfilmjének bemutatójára.

A film Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, az MTA BTK TTI igazgatója és Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense által vezetett kutatócsoport munkáját mutatja be. (Bővebben.)

Vasárnap, április 29-én 15.00 órától a debreceni Déri Múzeum Japán kultúra és művészeti szakkör felnőtteknek – Japonizmus címmel rendez kulturális szakkört. A 19. században hódító japonizmus, vagyis a japán művészet divatja végigsöpört Európán és az Egyesült Államokon egyaránt. Kik voltak e stílus követői és vajon mik hatottak rájuk? A japán fameszetek, vagyis az ukijo e világa milyen hatást gyakorolhatott a művészekre? A keleti kultúra  mennyire van jelen napjainkban és a kortárs művészek életében? Az előadás során a múzeum munkatársai ehhez hasonló kérdéseket boncolgatnak, miközben különböző alkotók munkái kerülnek kivetítésre. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont 2023. november 6-án a Baska magyarul beszél című film díszbemutatójának. Baska Barbara dokumentumfilmje édesapja,
Támogasson minket