Heti Ajánló 2018/3.

Az emlékezetpolitikától a digitális bölcsészetig: ezen a héten is iránytűt mutatunk a történettudományi eseményekhez.

Hétfőn, január 15-én 11.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a Magyar Kultúra Napja alkalmából tart rendezvényt. Az eseményen Prof. dr. Jánosi Zoltán elnök a Kölcsey Társaság küldetéséről, Kántor István filmrendező a fiatalság megszólításának fontosságáról beszél, majd a rendező „…Hozz rá víg esztendőt…” A Himnusz képekben című 30 perces filmjét vetítik le. (Bővebben.)

14.00 órától pedig a levéltár Kutatói Kerekasztal című rendezvényén Sipos László PhD docens, műemlékvédő „Eltűnt idők nyomában” címmel tart előadást. (Bővebben.)

Kedden, január 16-án 17.00 órakor mutatják be Kovács István és Mitrovits Miklós Magyar emlékek Lengyelországban című kötetét a budapesti Lengyel Intézetben. A Magyar emlékek Lengyelországban egy hiánypótló és rendhagyó történelmi útikönyvsorozat második része, amelyet 2015-ben a Magyar emlékek Csehországban című kötettel indított útjára az Antall József Tudásközpont Könyvműhelye. (Bővebben.)

Szerdán, január 17-én 17.00 órától az Eötvös Csoport a Társadalmi Reflexió Intézettel együttműködésben tart rendezvényt „Múltfeldolgozás, ügynökügyek, emlékezetpolitika” címmel a Párbeszédek Házában. Az eseményen Stefano Bottoni, történész, MTA BTK Történettudományi Intézet, és Ungváry Krisztián, történész, OSZK1956-os Intézet tart előadást. A nyilvános rendezvényt Sólyom László és Jakab András moderálja. (Bővebben.)

17.30-tól Tomasz Grusiecki (CEU) tart nyilvános előadást Almost Different but Not Quite: The Dutch Republic, Poland-Lithuania and the Co-dependency of Centre and Periphery címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. (Bővebben.)

Csütörtökön, január 18-án 14.30-tól a Magyar Történelmi Társulat Vekerdi László Szakosztálya tart filmvetítéssel egybekötött konferenciát a budapesti Filmesházban. Az esemény témája Gulyás Gyula és Gulyás János filmjei. A filmvetítés után hét előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a Gulyás-testvérek filmes munkásságáról. (Bővebben.)

17.00 órától Deáky Zita Az anyaság és a születés címmel tart előadást a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Az előadás, amely a nép gyógyászatról szóló programsorozat első eseménye, az anyaság és a születés hagyományait vizsgálja a 19-20. századi Magyarországon, és kitekint a modernizációs folyamatokra és hatásokra is. (Bővebben.)

19.00 órától Maróthy Szilvia A bölcsészinformatikától a digitális bölcsészetig címmel tart előadást a Fugában. Az előadás a Pesti Bölcsész Akadémia keretein belül kerül megrendezésre. Az előadás rövid történeti áttekintést ad a számítógépes bölcsészettudományi kutatásokról, különös tekintettel a magyarországi eredményekre. Bemutatja, milyen út vezetett a kezdetektől az intézményesülés felé: a levelezőlistáktól a folyóiratokig, a műhelymunkától az egyetemi központokig. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Hetedszer került megrendezésre 2022. november 21-én a Fraknói Egyetemi Műhelyszeminárium, ezúttal Győrben, a Brenner János Hittudományi Főiskolán. A Fraknói Vilmos