Katonazenészek – zenész katonák: A Hadtörténeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása

2023. április 5-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében különleges rendezvényre került sor: megnyitotta kapuit a Múzeum legfrissebb időszaki kiállítása. A Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig névre keresztelt tárlat Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, az immár 7. alkalommal megrendezett Budapest Fotó Fesztivál keretein belül valósult meg.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívumának megbízott gyűjteményvezetője, Kerék Eszter által megálmodott, s a Múzeum számos munkatársának segítségével létrehozott kül- és beltéri fotókiállítás az Osztrák–Magyar Monarchia időszakától egészen napjainkig mutatja be a magyar katonazene témakörét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét mint a társadalmi élet velejáróját, a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait, a zenés ébresztőket, továbbá a tábori színházak elengedhetetlen kellékét egyaránt.

A Magyar Honvédség Központi Zenekara a Hősök terén. Részlet a kiállításból. Fotó: Fábián Zsófia

Bár alapvetően fénykép-kiállításról van szó, a tárlat kilenc tárlójában helyet kapott számos, a témához köthető, érdekes és látványos műtárgy is, melyek még közelebb hozzák hozzánk a katonazene mindennapjait.

A számtalan, nemcsak forrásértéket, de sok esetben magas művészi értéket is képviselő felvétel sorát egy-egy kiválóan elhelyezett molinó szakítja meg, melyekből többek között megtudhatjuk, hogy a 18. század közepén a Habsburg birodalmi haderő hivatalosan is engedélyezte a tíz–tizenkét főből álló, fúvóshangszeren játszó együttesek működését. Ezek ugyan még nem minősültek a szó klasszikus értelmében vett katonazenekaroknak, a nagyobb magyar városok kulturális életét azonban mégis alapvetően határozta meg ezeknek az egységeknek a zenei tevékenysége.

Napjainkra a zenekarok a magyar komolyzenei élet professzionális hangszeres művészeiből állnak. Képzettségük, tapasztalatuk és elhivatottságuk a biztosíték arra, hogy az állami protokollrendezvények, a katonai szolgálati feladatok és a zenei koncertek alkalmával a résztvevők magas színvonalú, a magyar katonai hagyományokat tükröző zenei élményben részesülnek.

Kerék Eszter, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívumának megbízott gyűjteményvezetője, a kiállítás főkurátora; Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere; Bán Attila, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese; Sárosi Péter őrnagy, a Magyar Honvédség Központi Zenekar karmester-helyettese. Fotó: Szikits Péter (HM HIM)

Az elmúlt években a magyar katonazene legszebb történelmi hagyományait felidézve vette kezdetét Budapesten a térzenék és a budavári zenés őrségváltás sorozata, amelyben a Magyar Honvédség katonazenekarai május közepétől szeptemberig számos koncertet adnak a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota előtt. A magyar katonazenekarok közel nyolcvanéves hagyománya elevenedett fel újra azzal, hogy a Budai Vár egyik legfrekventáltabb helyszínén a magyar hadikultúra is bemutatkozhat, felidézve a régi idők hangulatát és szórakoztathatva a zeneszerető közönséget.

Részlet a kiállításból. Fotó: Fábián Zsófia

A hiánypótló kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Bán Attila alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, aki beszédében röviden ismertette a magyar katonazene sok évszázadra visszatekintő történetét, s méltatta a katonazenészek rendkívüli munkáját. Ezután Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere nyitotta meg magát a tárlatot.

Az ezredes nyitóbeszédében kitért a katonazenész-hivatást mint létformát jellemző kettősségre, amely elmondása szerint „magában hordozza és ötvözi a markáns katona és az érzékeny művész emberi tartását”, valamint a katonazenészek társadalmi és kulturális szerepére, melyet a Magyar Honvédség fennállásának 175 éve alatt betöltöttek.

A megnyitót a Magyar Honvédség Központi Zenekarának Szabó Imre alezredes vezényletével játszott, rendkívül színvonalas műsora foglalta keretbe.

A Magyar Honvédség Központi Zenekarának előadása Szabó Imre alezredes vezényletével. Fotó: Szikits Péter (HM HIM)

A megnyitó után a kiállítás főkurátora, Kerék Eszter rendhagyó tárlatvezetést is tartott, melyből többek között megtudatta a közönség, hogy a zenészek utánpótlására már a 19. századtól komoly hangsúlyt fektettek. A szükséges zenészutánpótlás biztosítása érdekében legfeljebb tizenkét főt lehetett a harcos állományból zenésztanulónak alkalmazni, amennyiben el tudták látni mellette századbeli szolgálatukat.

Csizmadia Zsolt ezredes megnyitja a kiállítást. Fotó: Fábián Zsófia

A kiállítás külön kitér a Magyar Katonazene Napja elnevezésű szakmai ünnepségsorozatra, amely évszázadok óta őrzi Magyarország és a Magyar Honvédség szellemi és kulturális értékeit, hagyományait.

A szakmai nap megrendezésének időpontja – április 30. – a magyar katonazene egyik legismertebb személyéhez, Lehár Ferenc születésének évfordulójához kötődik.

Kerék Eszter tárlatvezetése. Fotó: Szikits Péter (HM HIM)

A Katonazenészek – zenész katonák című időszakos tárlat beltéri kiállítását bárki ingyenesen megtekintheti, aki nyitvatartási időben ellátogat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri patinás épületébe, melyet a látogatók a Tóth Árpád sétány felől közelíthetnek meg; míg kültéri részeit, amely a sétányon kapott helyett, a nap bármely szakában lehet látogatni.

Kiss-Mikó Nikoletta

Ezt olvastad?

Oktatóvideók megtaníthatnak levéltárban kutatni? Érdemes rögtön az elején a levéltári iratok kutatásának a fogalmát újra elővenni és a 21. századi
Támogasson minket