Kérdések és dilemmák a szocialista blokk gazdasági felbomlásáról

A szocialista blokk gazdasági felbomlása. Kérdések, dilemmák, kényszerpályák a hidegháború végén címmel rendezett konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2023. december 5-én. A NEB Hivatalának Vas utcai székhelyén megtartott rendezvényen Kolontári Attila, Kecskés D. Gusztáv, Mitrovits Miklós, Germuska Pál, Terták Elemér és Tömpe István szerepeltek.

"<yoastmark

A rendszerváltás gazdasági előzményeit tárgyaló rendezvényt Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja nyitotta meg. Beszéde a lenti videón tekinthető meg 1:03-tól.

A szocialista blokk felbomlása és a történettudomány

A Szokolay Domokos (történész, Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala) vezette első szekció két előadást tartalmazott. Elsőként Kolontári Attila (történész, Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala) lépett a pódiumra, hogy megtartsa A szovjet gazdaság a peresztrojka és a Szovjetunió felbomlásának időszakában című beszédét, amely teljes egészében megnézhető a lenti videóban 5:56-tól.

A második előadó Kecskés D. Gusztáv (történész, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi intézet) volt, akinek Kelet-Közép-Európa a NATO perspektívájában az 1980-as évek végén című prezentációja teljes terjedelmében végigkísérhető az alábbi felvételen 33:41-től.

A következő szekcióban Szokolay Domokos elsőként Mitrovits Miklóst (történész-polonosta, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi intézet) kérte fel előadásának megtartására. A Kiútkeresés. A Szolidaritás mozgalom gazdasági programja című beszédet a lenti videóban lehet megtekinteni 1:24:36-tól.

Következőként Germuska Pál (történész, Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala) lépett a mikrofon mögé, hogy megtartsa A Budapest–Brüsszel-megállapodásig vezető út, 1986–1988 című előadását, amelyet az alábbi felvételen lehet megnézni 1:51:05-től.

Főszerepben a közgazdaságtan

A konferencia délutáni programja nem előadásokat, hanem egy panelbeszélgetést tartalmazott, amelyet Germuska Pál vezetett. Partnerei Terták Elemér és Tömpe István közgazdászok voltak, akik részben személyes emlékeikre is támaszkodva válaszolták meg a felmerülő kérdéseket. A pódiumbeszélgetés teljes terjedelmében megnézhető az alábbi videón 2:52:00-tól.

A konferencia beharangozója ide kattintva érhető el a Nemzeti Emlékezet Bizottsága oldalán. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete oldalán megjelent egy olyan összefoglaló, amely munkatársaik előadásaira összpontosít. Ezt ide kattintva lehet elolvasni. A teljes konferencia egybefüggően elérhető a Nemzeti Emlékezet Bizottsága YouTube-csatornáján, és a következő videóban tekinthető meg:

 

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket