Kiállítás-körkép II. – Tárlatok a Nagy Háború jegyében a Tiszán innen és túl

Múlt heti ajánlónkban a dunántúli első világháborús kiállításokat vettük górcső alá. Ígéretünkhöz híven ez alkalommal a Dunától keletre eső régiók centenáriumi tárlatai között kalauzoljuk olvasóinkat. Nem célkitűzés az aktuálisan látogatható vagy a közeljövőben nyíló első világháborús gyűjtemények teljes lajstromát összeállítani, érzékeltetni kívánjuk azonban, milyen sokféle módon emlékez(tet)hetünk.

Titánia harmadik lovagja: Ferenc József

Az ünnepélyes keretek között 2014. május 29-én megnyitott Ferenc József – A rendíthetetlen című kiállítás egészen szeptember 28-ig várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyában. A Titánia (Erzsébet királyné neve saját költeményeiben) lovagjai kiállítás–sorozat harmadik állomásának célja, hogy megmutassa miként változott az uralkodó megítélése a magyarság szemében és közelebb hozza a közönséghez Ferenc Józsefet, az embert.

A Nagy Háború a Sárréten

címet viseli a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum 2014. június 28-án megnyílt tárlata, amely magánszemélyek által felajánlott tárgyakat mutat be, hogy ezáltal idézze meg a háborús hétköznapokat, legyen szó a harctérről vagy a hátországról. A kiállítás egészen október 3-ig várja a látogatókat.

A kép forrása: Püspökladány anno.

 

Emlékművek formázója: Kriván Ferenc

Az elsősorban síremlékek és első világháborús emlékművek megalkotásával hírnevet szerzett Kriván Ferenc (1889–1970) szobrászművész születésének 125. évfordulója alkalmából szülővárosa, Hódmezővásárhely kamarakiállítással tiszteleg munkássága előtt. A centenáriumi rendezvénysorozatba illeszkedő tárlat megnyitására 2014. július 23-án délután 17 órakor került sor.

A kép forrása: Szuperinfó

„Kimegyek a doberdói harctérre…”

A jászok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás 2014. július 24-én 18 órakor a Jászberényi Múzeumban. A tárlat segítségével megismerhetőek a 29. honvéd gyalogezredben, a 68. császári és királyi gyalogezredben és a 13. jászkun huszárezredben harcoló jász katonák összegyűjtött személyes tárgyai. Megtudhatjuk miként vette ki a hátország aktívan részét a front támogatásában, továbbá a Jászságban felállított első világháborús emlékművek megjelenítésére is hangsúlyt fektettek a tárlat megvalósítói.

Hazatérnek

címmel nyílik nagyszabású emlékkiállítás 2014. július 30-án a kecskeméti Cifrapalotában. Az előkészületek részeként a Katona József Múzeum munkatársai június végén meglátogatták a Doberdó-fennsík háborús emlékhelyeit és sor kerülhetett egy a San Martino del Carso Múzeum tulajdonát képező kölcsönanyag átvételére is. A tudósításokból kiderül, hogy a kiállítótérben nagy erőkkel zajlanak az előzetes munkálatok.

A hivatalos plakát és a kiállítás építéseinek kulisszatitkait dokumentáló fotóarchívum, amely a montázsunk alapjául is szolgált, megtekinthető a rendezvény Facebook oldalán.

 

A Nagy Háború és emlékezete

címmel nyílik kiállítás és konferencia 2014. július 31-én Szolnokon a Damjanich János Múzeumban. 13 és 15 óra között az érdeklődők három tudományos előadásnak lehetnek fültanúi, majd 16 órakor kerül sor a centenáriumi tárlat megnyitására.

A kép forrása: a Damjanich János Múzeum honlapja.

 

Ősszel nyíló tárlatok

A makói József Attila Múzeum gyűjteményének megtekintésére egészen októberig kell várni, de már előzetesen tudható, hogy sok különlegességgel szolgálnak majd a szervezők. Dr. Diósszilágyi Sámuel frontfotói mellett látható lesz egy a cattarói matrózlázadásban részt vett katona sapkája, József Attila első osztályfőnökének, Eperjessy Kálmán frontlevelezése, egy az orosz fronton hősi halált halt makói lakos különleges családi fotója, valamint például ágyúlőszer hüvelyből készített dísztárgyak. Szintén októberi nyitást ígér a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a 100. évfordulós kiállítás kapcsán, a szegedi Móra Ferenc Múzeum pedig egészen október 15-ig várja a lakosság által őrzött háborús kincsek beküldését.

A képek forrása: Makó híradó

Az első világháború és a falu

Végül, de nem utolsó sorban megemlítjük a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Küldj 1 képet! elnevezésű akcióját. A meghirdetett pályázat tulajdonképpen egy a lakosság egészét megszólító nyilvános gyűjtés, amelytől azt remélik a szervezők, hogy sikerül olyan a pincékben, padlásokon rejtett relikviákat újra felfedezni, amelyek méltón számíthatnak az első világháború története iránt érdeklődők figyelmére. 2014. október 15-ig várják weboldalukra a digitalizált képek, iratok feltöltését a rájuk vonatkozó adatokkal és a hozzájuk kapcsolódó személyes történetekkel együtt. Nagy valószínűséggel a későbbiekben az így összegyűlt anyagot közzéteszik valamilyen formában.

A részletes felhívás itt olvasható: artnews.hu

Az első világháború 100. évfordulójához kapcsolódó kiállításokhoz készített kalauz remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy közülük minél több helyet kapjon a magyar történelem ezen kataklizmája iránt érdeklődő közönség nyári–őszi kulturális programjában.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A Felvidék 1918/19-es csehszlovák megszállásával már sokat foglalkozott a magyar történeti szakirodalom, ezen munkák középpontjában azonban az eseménytörténet áll. Simon
Támogasson minket