Kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Tihanyi Bencés Apátság Királyok, Szentek, Monostorok – Korai bencések világa Magyarországon a legújabb tudományos kutatások tükrében című vándorkiállítását 2024. május 4-én nyitották meg a Tihanyi Bencés Apátság Múzeum Galériájában.

A tárlat a tihanyi, a bakonybéli és a pannonhalmi bencés monostor korai időszakát mutatja be a régészeti, művészettörténeti és bioarcheológiai diszciplínák szemüvegén keresztül. Az elsőként Tihanyban látható kiállítás leginkább a Királykripta 2021. évi hitelesítő feltárására óta eltelt három évben elvégzett kutatások eredményeit összegzi.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Mihályi Norbert Jeromos OSB perjel, aki felelevenítette, hogy 2021. április 30-án emelték fel ünnepélyesen a Tihanyi Királykripta – altemplom – közepén 1953-ban kialakított sírhely körmeneti keresztet ábrázoló, 11. századi kőlapját. Mint elmondta, ekkor megkezdődött a három faládában talált csontok vizsgálata, a kripta régészeti feltárása, a falkutatás, a kripta földjében talált tárgyak összegyűjtése és azonosítása. Hozzátette, elmúlt három év munkájának gyümölcsét bemutató kiállításban megismerhetjük a Tihanyi Királykripta építéstörténetét, az ide történt temetkezéseket a 11. századtól a 18. századig, az ebből az időszakból megmaradt emberi maradványokat, valamit megtekinthetjük azokat a csontokat, amelyek a 11. század közepi temetkezéshez tartoznak.

Ezután a kiállítást Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője nyitotta meg. Kiemelte, hogy a kiállítás rendkívül informatív, lényegében egy kutatási beszámolót lehet megtekinteni magyar és angol nyelven egyaránt. Hangsúlyozta, hogy az ilyen széleskörű tudományos együttműködések teszik lehetővé, hogy új tudományos és módszertani eredmények szülessenek a modern technológiai lehetőségek segítségével. Így valósulhat meg kulturális örökségünk szakértő bemutatása, közkinccsé tétele, például ezen a kiállításon is.

Mende Balázs Gusztáv hozzátette, hogy a vándorkiállítás következő helyszíne a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor lesz, illetve – hasonlóan az előtte szólókhoz – megköszönte a feltárásban és a kutatásban résztvevő kollégák munkáját. 

Valóban megtalálták András király csontjait Tihanyban? Kinek a sírját fedte a híres körmeneti keresztes sírkő? Mit lát a LIDAR technológia, amit más nem? Kinek a temetkezését rejti a pannonhalmi apátsági templom főhajója? Lehetett lakója Szent Gellért a bakonybéli remetelaknak? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az, aki 2024. május 5. és június 30. között ellátogat a kiállítás helyszínére,  a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalára.

Szőts-Rajkó Kinga 

Ezt olvastad?

„Ilyen nagy dolog lenne a szabadság?” - idézi Márai Sándort a Nemzeti Múzeum kiállítása, amelyet az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára
Támogasson minket