Középkorász seregszemle Debrecenben – II. Medievisztikai Vándorkonferencia

Oszd meg másokkal is:

Aktuális
2024. március 23-án és 24-én a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében mutatják be legfrissebb kutatási eredményeiket a középkorral foglalkozó hallgatók. A II. Medievisztikai Vándorkonferencia keretében plenáris előadások mellett több közelmúltban megjelent kötet bemutatóját is megtartják.
 
 
A Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának Medievisztika Doktori Programja, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának Történelem Programja, a Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének Medievisztika Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának Középkori és Koraújkori Doktori Programja hagyományteremtő módon 2023. május 25-26-án szervezte meg az I. Medievisztikai Vándorkonferenciát. A konferencia nevében a vándor kifejezés a szervezésben részt vevő, középkorász egyetemi intézmények közötti helyszínváltozásra utal, mely évenkénti forgó rendszerben változik. Az együttműködéshez 2024-ben társult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történelemtudományok Doktori Iskola, Középkori Magyar Történeti, Történelem Segédtudományai, valamint a Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Doktori Programja. A második konferenciának a Debreceni Egyetem ad otthont.
A konferencia egyik célja egy olyan fórum megteremtése, ahol a középkori műhelyekhez tartozó intézetek és doktori iskolák, középkori történelemmel foglalkozó hallgatói a szakmai szcénával megismertethessék kutatási eredményeiket. Másik célja, hogy diskurzust teremtve segítse elő a pályakezdő fiatalok további kutatásait.
A konferencia nemcsak a doktoranduszok, hanem a hazai középkorkutatás friss kutatási eredményeibe is betekintést enged a medievisztikai könyvbemutató révén.
A konferenciát a hagyományokat követve plenáris előadások keretezik, melyeket a hazai medievisták kiemelkedő kutatói tartanak.  
Az elhangzott előadásokból a konferenciát követő évben konferenciakötet jelenik meg a Studia Mediaevalia Itinerantia-sorozat részeként. Az előző évi konferencia anyagából készült tanulmánykötetet a konferencia keretében mutatják be az első nap végén.
 
Szervezők:
A 2024. évi konferenciát A Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolának, valamint a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének középkorász oktatói és hallgatói koordinálják (a szervezőbizottság elnöke: Bárány Attila). A szervezésben részt vett még Pósán László, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének egyetemi tanára. A konferencia megvalósítását a Debreceni Egyetem támogatta.
 
A konferenciával kapcsolatos aktualitásokért kövessék annak facebook oldalát: Medievisztikai Vándorkonferencia
 
Előadók:
Az ország majdnem mindegyik doktori iskolájából érkeznek doktori hallgatók, nemcsak történelemtudományi doktori iskolákból, hanem régészeti, filológiai, nyelvtudományi, irodalomtudományi doktori tanulmányokat folytatók is, illetve ezen kívül több egyetem történelmi tanszékéről érkeznek még graduális hallgatók is:
Pázmány Péter Katolikus Egyetem: 4 fő
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem: 1 fő
Debreceni Egyetem: 9 fő
Szegedi Tudományegyetem: 4 fő
Pécsi Tudományegyetem: 4 fő
Nyíregyházi Egyetem: 1 fő
Eötvös Loránd Tudományegyetem: 1 fő
 
Az előadások absztraktjait is tartalmazó Programfüzet elérhető
a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet honlapján.
 
Érkezik még három külföldi régész doktori hallgató is, akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanulnak, előadásaikat angol nyelven tartják meg külön angol nyelvű szekcióban.
 
Az első nap 6, a második nap 4 szekcióban adnak elő, több párhuzamos szekcióra is sor kerül. Az egyes szekciók levezetésében, moderálásában a konferencia szervezésében együttműködő doktori iskolák oktatói vesznek részt. A szekciók végén az előadásokat vita követi, mely a fiatal kutatókat a bemutatott témájuk továbbgondolására ösztönzi.

Ezt olvastad?

A Déri Múzeumban június 24-én adtuk át a nagyközönség számára a Cívisek világa c. új helytörténeti állandó kiállítást a Múzeumok
Támogasson minket