Kulturális örökség napok a levéltárban

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

A Kulturális Örökség Napok idei központi témáin keresztül a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára is számos ponton kapcsolódik. Az Örökség Napok eseménysorozat egyik fő témájával Báró Forster Gyulára és a műemlékvédelem kezdeteire irányítja a figyelmet, de kiemelten kezeli az Európai Únió témaajánlatát, az „Örökség és közösség” témakörét is.


Fotó: Gyenes Andrea

Emellett az 1956-os forradalom 60. és az I. világháború 100 éves évfordulójáról, valamint Gróf Széchenyi István születésének 225., Zrínyi Miklós hadvezér halálának 450. és Görgei Artúr honvédtábornok halálának 100. évfordulójáról is megemlékezünk az Országos Levéltár programjaival és kiállításaival.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében 2016. szeptember 17-én délelőtt 10 órától este 18 óráig várjuk látogatóinkat, a belépés ingyenes.

Iratbemutatás a Kutatóteremben: műemlékvédelem alatt álló épületek terveinek bemutatása (Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár (a mai Videoton), a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházának épület-, vagy éppen a Paksi Atomerőmű építésének eseményfotói), valamint Dudits Andor történelmi falkép ciklusához készített tervei

Iratbemutató a Lovagteremben: „Honvédőrnagy, fővezér, hadügyminiszter…” – Válogatás Görgei Artúr irataiból (hivatalában kelt dokumentumok, főképp az 1848-49-es időszakra vonatkozóan)

Kiállítás: Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállítás

Gyerekfoglalkozás: restaurátor- és könyvkötő munkatársaink segítségével kisebb könyvecskéket, noteszeket készíthetnek a gyermekek, kollégáink a KÖN tematikájához tartozó évfordulók kapcsán számos kézműves foglalkozással készülnek.

ÓRÁNKÉNT INDULÓ PROGRAMOK

Épületbemutatás: körbevezetés a Bécsi kapu téri, levéltári palota történelmi falképekkel díszített épületében

Raktárlátogatás: Széchenyi István, Zrínyi Miklós, IV. Károlyhoz kapcsolódó dokumentumok, további eredeti iratok bemutatása

16.00–17.00 óráig  KONCERT

„Magyarországnak fényes világa…” – zenés utazás a magyar múlt századaiban – Sebestyén Márta és zenésztársainak koncertje a „Nyomot hagytak” című kiállításra reflektálva. Műsoridő kb. 60 perc Előadók: Sebestyén Márta UNESCO Artist for Peace (ének, furulyák, dob), Andrejszki Judit (ének, csembaló, orgona), Sofia Labropoulou (kanoun), ifj.Szerényi Béla (tekerő, citera, tárogató, klarinét). A koncert (16-17 óráig) belépődíjas:Teljes árú jegy: 1.200 Ft, Diák-és nyugdíja: 800 Ft
A jegyek elővételben megvásárolhatóak az MNL Országos Levéltárban, érdeklődni a kozmuvelodes@mnl.gov.hu címen lehetséges. 

Ezt olvastad?

2023. december 7-én került sor az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék hagyományos levéltáros szakestjére, amelyen a levéltáros képzés oktatói, az
Támogasson minket