Leleplezett történelem: 39 história a huszadik századból

2015. június 16-án kora este a Kossuth Klubban, a L’Harmattan Kiadó szervezésében mutatták be Fiziker Róbert, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 1945 előtti kormányszervek főosztálya levéltárosának Leleplezett történelem: 39 história a huszadik századból című könyvét.


Forrás: www.harmattan.hu

A kötetet Zsigmond Zsolt, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának történelem vezetőtanára ismertette a szép számban összegyűlt barátokból, tanítványokból, kollégákból és családtagokból álló közönségnek. A könyvben szereplő tanulmányok korábban időszakosan az Élet és tudomány című hetilapban jelentek meg. Ezeket gyűjtötte egy kötetbe a szerző, amelynek köszönhetően létrejött egy átfogó, az elmúlt század legfontosabb történelmi eseményeiből válogató tudományos ismeretterjesztő mű. Utóbbi fontosságát hangsúlyozta Zsigmond Zsolt is, aki szerint a történelemoktatás módszertanának előremozdításához nagy szükség van arra, hogy a hasznos, színvonalas és emellett könnyen befogadható írásokat válasszuk ki a napjainkra kialakult public history-dömpingből, amik aztán az iskolában kiváló oktatási eszközként szolgálhatnak.


Fotó: Balogh Ádám

Az efféle tudományos alapú történelem-mesélést pedig joggal várhatjuk el a szerzőtől, aki életpályáját tekintve egy személyben tanár, történész és levéltáros is. Szerinte az igazán felkészült oktatóknak köszönhetően nem szükséges éveket vagy akár évtizedeket várni arra, hogy a legfrissebb kutatások eredményei megjelenjenek az iskolákban, hanem akár másnap át lehet adni azokat a tanulóknak. Emellett persze ugyanolyan fontos feladatnak tartja a korábbi, akár elfeledett eredmények újrafelfed(ez)ését és megosztását is.

Ugyan létrejöttét tekintve és tartalmilag csekély különbség van a szűk értelemben vett tudományos és a tudományos ismeretterjesztő cikk között, utóbbi mégis rendelkezik azzal az előnnyel, hogy szélesebb körökhöz juthat el és így több közvetlen visszajelzést, reakciót válthat ki, ami lényeges plusz visszacsatolás a szerzők számára mind az adott tanulmánnyal kapcsolatban az adott pillanatban, mind tágabb értelemben és hosszabb távon is.


Fotó: Balogh Ádám

A könyvbemutatón utolsóként Kardos József professor emeritus kért szót a közönség soraiból, az ő méltató szavait hallva nehéz volt eldönteni, hogy abban a pillanatban korábbi tanítványa volt-e a büszkébb, vagy a professzor úr, akivel szemben immár egy „tudós tanár” állt. Azt hiszem, kiegyezhetünk a döntetlenben.

Záhonyi László

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket