Megkezdte munkáját a Trianon 100 kutatócsoport

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az MTA – „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport megtartotta első szakmai rendezvényét. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában, 2016. november 24-én lezajlott workshop első részében Ablonczy Balázs, a kutatócsoport vezetője Tomka Bélával, Jeszenszky Gézával és Romsics Ignáccal beszélgetett Trianonról.


Ablonczy Balázs, Zeidler Miklós, Révész Tamás, Győri Róbert. Forrás: a “Trianon 100” Kutatócsoport Facebook-oldala

Valamennyi résztvevő foglalkozott már Trianonnal kapcsolatos kérdésekkel, érdekes volt hallani első személyes és szakmai találkozásukat a békeszerződéssel kapcsolatos problémakörrel. Utána a témakör társadalmi, politikai és főleg historiográfiai kontextusát elemezték. A workshop második részében Ablonczy Balázs röviden bemutatta a „Trianon 100” projekt problémafelvetésit, kutatási terveit, a kutatócsoport tagjait, illetve a készülőben lévő honlapot. Ezt követően három kutatócsoporti tag mutatta be rövid prezentációban terveit. Révész Tamás az 1918–1919-es hadi események modern, nyugat-európai módszereken alapuló megközelítését, Zeidler Miklós a magyar békedelegáció tagjai által írt naplók készülő kiadási tervét, Győri Róbert a Trianon-problémakör földrajztudományi vizsgálatának lehetőségeit mutatta be. Az elhangzottakhoz több résztvevő fűzött megjegyzést. Gyáni Gábor a historiográfiai vizsgálatok fontosságát, Fedinec Csilla az Ukrán Népköztársaság kárpátaljai vonatkozásait, Ress Imre a levéltári anyagok kutatásának lehetőségeit taglalta. Ablonczy Balázs zárszavában kiemelte a folyamatos szakmai párbeszéd fontosságát és elmondta, hogy hasonló műhelykonferenciák sorát tervezik a jövőben.

A kutatócsoport honlapja ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

Horthy Miklós tengernagy életének megírásával sokan próbálkoztak már. Volt köztük mennybemenesztős-rajongós, szándékoltan elítélős, felületes, katonás és teljesen tájékozatlan.  Volt köztük
Támogasson minket