Nemzet(politika) és emlékezet(politika)

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztálya 2013-as alakulóülésén elhatározta, hogy éves rendszerességgel vándorrendezvényt indít útjára. Minden év novemberében egy aktuális téma köré szervezve tudományos előadások megtartására kérnek fel tapasztalt kutatókat, hogy az azt követő politikai kerekasztal-beszélgetéshez a kellő felvezetést megadják. 2013. november 7-én az ELTE Gólyavárában került megrendezésre a „Mit keres a Korona a címerben?!” című esemény, melyről többek között a Heti Válasz is beszámolt.

Idén az emlékezettörténet kapta a fő hangsúlyt. A szervezőktől megtudtuk, hogy többek között a következő kérdésekre keresik a választ az előadók és a beszélgető felek:

Miért fontos a múlthoz való viszony, a történelmi emlékezet?
Mi a viszonya politikának és történettudománynak?
Milyen társadalmi kötelezettsége van a történésznek és a politikusnak a nemzeti emlékezet kapcsán?
Mi a szimbólumok szerepe a nemzeti emlékezetben?
Miért fontosak a közterületek elnevezései, és hogy milyen szobrok, emlékművek találhatóak rajtuk?
Miért van jelentős különbség a bal- és jobboldali politika, az időkötődő értelmiségi csoportok emlékezeti gyakorlata között?
Van-e reális esélye valamifajta, aktuálpolitikán felülemelkedni képes konszenzusnak a legfontosabb emlékezeti kérdésekben?

A házigazda nevében Dr. Forisek Péter a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatási dékánhelyettese, a DOSZ nevében Csiszár Imre elnök, a TEPO nevében pedig Szőts Zoltán Oszkár köszönti a megjelenteket. A szakmai előadások megtartására felkért kutatók közül Bárány Attila a „Magyarország a Középkori Európában” c. Lendület kutatócsoport vezetője „Magyarország és Európa 1526-ban” c. előadásával nyitja a rendezvényt. A modern korral foglalkozó Zeidler Miklós előadásának címe pedig „Mire való a történelem?” lesz. A bevezető előadásokat követően pedig Bezsenyi Tamás PhD hallgató moderálásával politikai kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét négy parlamenti párt képviselői között. A vendégek: Dr. Pósán László (Fidesz) Kiss László (MSZP) Szávay István (Jobbik) Schiffer András (LMP).

A rendezvény ingyenes és szabadon látogatható, így a szervezők mindenkit szeretettel várnak.
Kapcsolódó Facebook esemény: itt.

Ezt olvastad?

A Déri Múzeumban június 24-én adtuk át a nagyközönség számára a Cívisek világa c. új helytörténeti állandó kiállítást a Múzeumok
Támogasson minket