Nyári tábor a család történetéről – MTT konferencia Zánkán

2015-ben a Magyar Történelmi Társulat nyári tábort szervez Zánkán, a magyar tenger partján augusztus 14–16. között „A család a történelemben” címmel. A tábor tematikáját a család hívószava járja majd át, elsősorban a családtörténeti kutatások problematikájával foglalkoznak a meghívott előadók.

Kép forrása: Gyűjtőkboltja.hu

Az MTT által szervezendő tárbor ötlete nem légből kapott. 2012. augusztus 17–22. között szintén Zánkán került megrendezésre a Bűnbakok az európai és a magyar történelemben c. konferencia.

„A bűnbak mint történelmi jelenség vizsgálata korántsem egyszerű feladat, ugyanis ahogy az emberi történelem során oly sok minden, úgy a bűnbakképzés gyakorlata is átalakult az idők során. Eszköztára – a könyvnyomtatás, a tömegmédia, majd az informatika hozta kommunikációs forradalmak során – folyamatosan bővült, a bűnbak jellege, jelentése, meghatározása, kialakulása pedig a korok igényeinek, illetve társadalmi viszonyainak megfelelően változott. A bűnbakképzés történetének kutatása tehát összetett feladat, amely nagyszámú, különböző korokat különböző módszerekkel kutató történész, szociológus és pszichológus részvételével valósítható meg a legjobban.”

Molnár Dániel Márton (Korall 86. 2014. 227.)

A tábor visszhangja nagy sikerről tanúskodik, rövid beszámoló erről itt olvasható. A tábor résztvevőinek szakmai képzettségének és összefogásának köszönhetően Gyarmati György, Lengvári István, Pók Attila és Vonyó József szerkesztésében a konferencia előadásainak írott változata tanulmánykötetben kiadásra is került. A „Bűnbak minden időben – Bűnbakok a magyar és az egyetemes történelemben” címet viselő kötetet 2013. december 2-án Kövér György mutatta be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

Kép forrása: PTE BTK

A Társulat 2014-ben is meghirdette táborát „Ember és idő viszonya a történelemben” címmel. A tábor ugyan nem valósult meg, de azonos címmel 2015. február 14-én Budapesten konferenciát rendezett a Társulat. A tanácskozás programja eseménynaptárunkban is olvasható volt.

2015-ben tehát a család történetével foglalkoznak majd az előadók. A téma ötletét Fónagy Zoltán Mindennapok Története – A hétköznapi élet története blogjának közönségsikere adta. A tábor felhívása alapján az előadások áttekintik a család fogalmának, szerkezetének, társadalmi funkciójának, a vele kapcsolatos írott (jogi, vallási) és íratlan (erkölcsi) normák, valamint a társadalmi gyakorlat változásait a középkortól a jelenkorig. A programot úgy állították össze, hogy a kronologikus társadalomtörténeti áttekintést más diszciplínák szempontjai is gazdagítsák, így szociológus, néprajztudós, genealógus, jogtörténész és pszichológus előadók is lesznek.

Kép forrása: Mindennapok Története Blog

A meghívott előadók között vannak az MTA BTK TTI munkatársai, mint Csukovits Enikő, Erdélyi Gabriella, Fónagy Zoltán, Gyáni Gábor, Péter Katalin, az ELTE BTK oktatói, mint Bertényi Iván, Krász Lilla. Az előadók összetételét színesíti Belső Nóra pszichiáter, Mezey Barna jogtörténész (ELTE ÁJK), Somlai Péter szociológus (ELTE TáTK), Valuch Tibor történész (MTA TK, PTI) és Pozsonyi Ferenc néprajztudós (BBTE). A berlini Max Planck Institut für Bildungsforschung Ute Frevert által vezetett „érzelemtörténet” kutatócsoport is képviselteti magát egy, még nem konkretizált tagján keresztül.

A program pontos helye Zánka, az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor. Az elhelyezés: 2, 3 és 4 ágyas (2 x 2 ágy, közös zuhanyozóval) zuhanyzós szobákban lesz megoldva. Az üdülőtől kb. 15 percnyi sétával érhető el a Balaton. A tábor sportpályával és egyéb, a pihenést szolgáló eszközökkel is rendelkezik. A részvételi díj 21.000 Ft, mely fedezi az étkezési- (2 éjszaka + napi 3 étkezés) és szállásköltséget. A Társulat közelben lakó tagjai térítés nélkül is hallgathatják az előadásokat, előzetes regisztráció azonban ehhez is szükséges.

Kép forrása: Erzsébetszállodák.hu

A jelentkezési határidő 2015. június 15., a fizetési határidő pedig 2015. június 30. A Társulat főtitkárának, Pók Attilának felhívásában olvashatóak a további részletek, ugyanitt található a jelentkezési lap is. Magunk részéről mindenkit buzdítunk a részvételre, bízunk benne, hogy a lezajlott táborról beszámolót is közölhetünk majd.

A jelentkezési lap jpg formátumban elérhető galériánkban a képre kattintva.

Ezt olvastad?

A Káli-medence egyik kulturális központjává vált a kővágóörsi, műemléki zsinagóga és környéke. Koncertek, kiállítások és programok várják egész nyáron az
Támogasson minket