Raoul Wallenberg története – Ingrid Carlberg díjnyertes könyve magyar nyelven

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

Magyar fordításban is megjelent a többszörösen díjnyertes „Itt egy szoba, és rád vár…” Raoul Wallenberg története című könyv, melyet Ingrid Carlberg jegyez. Vajon ki volt Raoul Wallenberg, akinek több ezer magyar zsidó köszönhette életben maradását? Honnan indult a svéd titkár, s vajon mi történt vele 1945. január 17-e után?

A svéd származású Ingrid Carlberg impozáns kutatómunkáról tesz tanúbizonyságot eme könyvében, amelyért többek között a 2012-es év folyamán elnyerte a svéd irodalmi August-díjat, majd a Svéd Akadémia Axel Hirsch-díját is. Itthon a fontos és informatív kötet a Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg. Előszavát Szita Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Soproni Egyetem professzor emeritusa írta:

„Moszkvába hurcolták, ahol eltüntette a nyers birodalmi erőszak, az emberi méltóság semmibe vétele. Tudjuk, hogy a börtön nyilvántartásából még a nyomát is – mint társáét. Langfelder Vilmosét – kitörölték, megsemmisítették. Gyilkosai máig hazudoztak, vagy inkább hallgatnak. Emiatt is fontosak Ingrid Carlberg kutatási eredményei és a Noran Libro Kiadó áldozata, amely révén a magyar olvasók új megközelítésben ismerhetik meg Wallenberg életművét.” (11. oldal)

Miközben megelevenedik a múlt (s voltaképpen a történelem az írónő által), egyúttal a jelen kor szintén helyet kap (2009–2011. A jelenkori történetek fontos támaszai a történet komplexebb megértésének). Megelevenednek a kutatás nehézségei, beszámol viszontagságairól, egyúttal ezzel a gesztussal kontextualizálja is és közel hozza az olvasóhoz a Wallenberg sorsával kapcsolatos napjainkig tartó politikai játszmákat. Ugyan ez egy nem kizárólagosan a könyv tartalmára vonatkozó megjegyzés, azonban a végjegyzetek talán nem a legpraktikusabb megoldásnak bizonyultak, hiszen egy ilyen terjedelmű mű esetében sokszor okoz kellemetlenséget a folyamatos lapozás egy-egy jegyzetet illetően. A téma iránt érdeklődő közönség számára azonban a további forrásként megjelölt nyilvános és privát archívumok, továbbá a vaskos irodalomjegyzék fontos támpont lehet.

Ingrid Carlberg. Forrás: Royal Swedish Academy of Engineering Sciences (IVA)

A könyvben jelentős fotográfiák támogatják a szerző kutatómunkájának, leírásainak megértését: többek között ilyen képként funkcionál Raul Wallenberg börtönkártyája, mellyel 1945. február 6-án regisztrálták őt a Lubjanka börtönben, amit a szerző eredetiben láthatott az FSB archívumában. (544–545 oldal)

Kiderül, Wallenberg egész élete során előszeretettel rajzolt, amikor lehetősége volt rá: építőmérnök végzettséggel rendelkezett. A képek között található egy, Wallenberg saját kezűleg papírabroszra vetett rajza: az „álmai háza” jelzővel ellátott alkotást a Caroline Jacobsennel együtt töltött vacsoráján rajzolta meg. A textuális tartalmat kiegészíti a képek sokasága, melyek, mint egyfajta belső album tudnak funkcionálni több ízben is: látható Raoul Wallenberg 1924-es fotója, melyen 12 éves gyermekként a stockholmi Új Elemi Iskola tanulója, vagy éppen szülei – Raoul Oscar Wallenberg és Maj Wising – esküvői fotográfiái.

Wallenberg történetének bemutatása, feldolgozása egy megérdemelt kutatómunkát követően megjelenhetett könyv formájában, mely hiánypótlónak tekinthető. Az olvasó egy tiszteletreméltó és igényes monográfiát tarthat a kezében, immáron magyar fordításban.

Lengyel Zsanett

Az ismertetett kötet adatai: Ingrid Carlberg: „Itt egy szoba, és rád vár…” Raoul Wallenberg története. Ford. Garam Katalin.  Budapest, Noran Libro Kiadó, 2020. 751 lap.

Ezt olvastad?

2024. március 11-én kerekasztal-beszélgetést tartottak az ELTE Társadalomtudományi Karán abból az alkalomból, hogy Magyarország negyed évszázada tag a NATO-ban. A
Támogasson minket