A 100. tanév margójára – SZTE 440/100

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a 2021/2022-es tanévben egyszerre ünnepli 100. és 440. évfordulóját. A furcsa páros évfordulója kapcsán Apjok Vivien, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatója osztja meg néhány gondolatát.

SZTE-s öregdiákként, illetve oktatóként az elmúlt akadémiai évet meghatározó emlékező rítusok számos formájával találkoztam a 2021-22-es tanév első napjaitól kezdve. Emlékülések, konferenciák, kötetkiadások – a nem csak egyetemi, de kari, intézeti, tanszéki szinteken is megrendezett, a Szegedi Tudományegyetem centenáriumának dedikált események sorozata azt bizonyítja, hogy az emlékezés a történeti múlttal való számvetésen és összegzésen túl önmagunk (intézeteink, intézményeink, tudományos közösségünk) pozicionálását szolgálja a jelenben, illetve egyszersmind a jövőbe is tekint.

Az SZTE jubileumi tanévének plakátja a TIK előtt.

A Szegedi Tudományegyetem történetét hamarosan immár két összegző kötetben is olvashatjuk. Az első (Szögi László – Varga Júlia: A Szegedi Tudományegyetem elődei és története I. rész. A Báthory-egyetemtől a Kolozsvári Tudományegyetemig 1581-1872) 2011-ben, tehát a 90 éves jubileum alkalmából jelent meg; a kezdődátum, a „Báthory-egyetem” 1581-es alapítása a SZTE 440 éves történelmének első alapköve. A második Marjanucz László főszerkesztésében készülő, A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. – A kolozsvári alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921 című kötetről 2021. szeptemberében, az Ünnepi Könyvhéten szerveztek beszélgetést a főszerkesztővel és szerkesztőkkel.

A köteteken túl a központi egyetemi weboldalon, illetve valamennyi kari, intézeti és tanszéki honlapon olvashatunk a Szegedi Tudományegyetem történetének szeleteiről – értelemszerűen az egyes kisebb egyetemi egységek saját történeteiket illesztik az átfogó egyetemtörténet keretébe – izgalmas ezeket a mikrotörténeti aspektusokat elolvasni, a történeti mozaikokból így áll össze a „nagy egyetemtörténet”. Tekintve, hogy a SZTE történetéről monografikus igénnyel születtek/születnek szakmai tanulmányok, e cikkben csupán néhány fordulópontot emelek ki.

A kolozsvári egyetem 1581. május 12-i alapítólevele. Forrás: mediateka.ek.szte.hu

Valamennyi történeti áttekintés természetesen az 1581. május 12-i kolozsvári egyetemalapítással, valamint az intézménynek az 1921-es Szegedre költözésével indít. 1921. október 9-én nyitotta meg Menyhárt Gáspár rektor a Ferenc József nevét viselő egyetem első tanévét, amely 1940-től Horthy Miklós Tudományegyetem néven, a jogelőd Kolozsvárra visszaköltözése után jogilag új intézményként működik tovább; 1945-től Szegedi Tudományegyetem, 1962-től József Attila Tudományegyetem néven. Eközben önálló egyetemként működött a városban például az Orvostudományi Egyetem vagy a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola is. 2000-ben az intézmény neve újból Szegedi Tudományegyetem lett, ekkor egyesült a József Attila Tudományegyetem (JATE), a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem (SZOTE), a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (JGYTF), a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola (SZÉF), valamint a Debreceni Agrártudományi Egyetem – Mezőgazdasági Főiskola (DATE-MF) Állattenyésztési Főiskolai Kara. 2004. december 9-én a Tanulmányi és Információs Központ (TIK) átadásával új központi épület szolgálja az SZTE egyetemi polgárait és Szeged város lakóit: itt működik az SZTE egyesített Egyetemi Könyvtára (amely 2005 óta József Attila nevét viseli).

„Hazabeszélve” még két fontos egyetemtörténeti momentumot emelnék ki. Az egyik, hogy Herrmann Antal néprajzkutató az 1921-es tanévben tartotta az első egyetemi néprajzi előadást Szegeden – 8 évvel korábban, ahogyan Magyarország első néprajzi tanszéke – a szegedi – létrejött volna. A másik pedig a mai Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épülete, amelyet az ott dolgozók, hallgatók többnyire csak „Roxfort”-ként emlegetnek (az épületbe ismeretlenként érkezve tényleg kissé olyan hatást kelt, mintha a lépcsők mindennap máshová vezetnének): ez eredetileg a Magyarországi Vasúti Központi Leszámoló Hivatal épülete volt, amelynek harmadik emeletét 1925-ben vette birtokba a bölcsészkar (korábban az első emeleten berendezkedett a Földrajzi Intézet).

Az SZTE Dugonics téri főépülete. Forrás: mediateka.ek.szte.hu

Boldog születésnapot, SZTE! (És kellemes nyarat mindannyiunknak!)

Apjok Vivien

Források:

Szögi László – Varga Júlia (2011): A Szegedi Tudományegyetem elődei és története I. rész. A Báthory-egyetemtől a Kolozsvári Tudományegyetemig 1581-1872. Szegedi Egyetemi Kiadó, Szeged.

http://konyvhetszeged2021.sk-szeged.hu/2021/08/14/a-szegedi-tudomanyegyetem-es-elodei-tortenete-ii/

https://tab.mta.hu/szegedi-teruleti-bizottsag/esemenyek/2020/szegedi-tudomanyegyetem-es-elodei-tortenete

https://u-szeged.hu/tortenet

https://eco.u-szeged.hu/karrol/bemutatkozas/tortenet/a-kar-tortenete

http://music.oldportal.u-szeged.hu/karunkrol/kar-tortenete-100819/szte-zenemuveszeti-kar

http://www.pharm.u-szeged.hu/karunkrol/tortenet/kar-tortenete

http://www.juris.u-szeged.hu/karunkrol/karunk-tortenete/karunk-tortenete

http://arts.oldportal.u-szeged.hu/tesztrovat-btk/matyus-imre/bolcseszettudomanyi-kar?objectParentFolderId=20452

https://etnoszeged.wordpress.com/2021/11/04/barna-gabor-herrmann-antalra-emlekezik/

 

Ezt olvastad?

A 2017-ben esedékes és nagy sikerrel megtartott jubileumi megemlékezését (PTE 650) követően újabb jeles évfordulóra készül a Pécsi Tudományegyetem. Az
Támogasson minket