Társadalmi ellenállás, rendszerváltás – a Múltunk folyóirat felhívása

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A Múltunk, a 19. és 20. század történetével foglalkozó folyóirat történész és társadalomtudományos kutatók történeti vonatkozású, új kutatási eredményeket bemutató tanulmányait várja az alábbi témakörökben:

1989/1990 – a rendszerváltás története Magyarországon és a szovjet blokkban

A társadalmi ellenállás története a 20. században

 A kiválasztott tanulmányokat a Múltunk 2019/3-as, illetve 2019/4-es számában közlik, így a tanulmányok beérkezésének határideje:

– a rendszerváltás története témában: 2019. május 31.

– a társadalmi ellenállás témakörében: 2019. július 31.

A jelentkezők először a tervezett írás maximum 2000 leütéses absztraktját küldjék el a Múltunk folyóirat szerkesztőségének, akik ez alapján előzetesen döntenek arról, hogy az írás illeszkedik-e a tervezett tematikus összeállításhoz.

Az absztraktok beküldésének határideje 2019. március 5-e.

Mivel a Közép-és Kelet-Európában 1989/90-ben lezajlott rendszerváltások kérdésének irodalma gazdag és több releváns monográfia is elérhető, olyan tanulmányokat várnak, amelyek a rendszerváltás és átmenet kérdéskörének eddig nem vagy kevéssé vizsgált vonatkozásait dolgozzák fel, vagy egyes kérdések új aspektusaira világítanak rá.

A társadalmi ellenállás témakörében a hatalom és egyes társadalmi csoportok, mozgalmak viszonyát a század különböző korszakaiban bemutató, elemző tanulmányokra számítanak.

Mindkét esetben örömmel látják a nemzetközi horizonttal rendelkező, illetve összehasonlító szemléletű írásokat. Emellett nyitottak helyi esettanulmányok, egyes társadalmi csoportokat bemutató munkák iránt. A Múltunk szívesen fogadja a politikatörténeti, eszmetörténeti, gazdaságtörténeti, társadalomtörténeti, kultúrtörténeti megközelítésű írásokat is, amennyiben azok témájukat a lap profiljába illeszkedő, releváns kérdésfelvetésre választ kereső, új kutatási eredményeket tartalmazó módon tárgyalják.

A tanulmányok ideális terjedelme 40–70 ezer karakter. A formai követelmények megtalálhatók a Múltunk honlapján ide kattintva.

Az absztraktok elfogadása nem jelent kötelezettségvállalást a tanulmány közlésére: a tanulmányok megjelentetéséről a szokásos anonim lektorálás segítségével dönt a szerkesztőség.

A Múltunk lektorált folyóirat, az MTA Történettudományi Bizottságának folyóiratlistáján tudományos folyóiratként szerepel, a Politikatudományi Bizottság listáján B kategóriás besorolású. Az EBSCO Historical Abstracts with full texts adatbázisban is elérhető.

A felhívás szövege ide kattintva érhető el.

A címlapfotón: Az 1989. március 15-i megemlékezés és békés tüntetés résztvevői a Március 15-e térről a Roosevelt (ma Széchenyi) téren keresztül vonulnak a Szabadság tér felé. Fotó Vészi Ágnes. Forrás: Fortepan

Ezt olvastad?

Anthony Doerr Pulitzer-díjas regényének adaptációja 2023 november óta érhető el a Netflix kínálatában. A legnagyobb részben Budapesten forgatott minisorozat azóta
Támogasson minket