Történelem a Szigeten

A Sziget fesztiválra általában a koncertekért, a hangulatért, a társaságért megyünk ki, de az agysejtek rombolása mellett/helyett szakíthatunk időt az okulásra, kulturális látókörünk tágítására is. A velünk élő történelem a Szigeten is jelen van, szórakoztató történelemként, nemcsak kiállítások, hanem rengeteg interaktív játék, kvíz vagy harcászati bemutató formájában.

A bejárat után szinte egyből, balra fordulva tűnik fel a Múzeumi Negyed, ami már hetedik éve van jelen a Sziget fesztiválon a Fidelio KultúrZóna területén. Szerdán, a nyitónapon még kevesen lézengtek csak ott a koradélutáni órákban, a béke szigetének tűnt a fesztivál sodrásában, ám a kiállítók szerint gyorsan felpörögnek az események. Sokan érdeklődnek a programok iránt, köztük nagy arányban vannak a külföldi látogatók, és vannak már év óta visszajáró vendégek is. Idén augusztus 13-17-ig, 13:00-20:00 között látogathatják meg a múzeumokat azok a fesztiválozók, aki a lazítás mellett történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni.Két múzeummal indult, mára már több, mint húsz intézmény képviselteti magát itt a Szigeten a Múzeumi Negyedben, amelyet a programigazgató javaslatára hoztak létre – mondta el Ónody Ágnes, a Sziget fesztivál programért felelős munkatársa.

Egyik első résztvevő az Aquincumi Múzeum volt a Szigeten, amelynek idei témája a római mitológia bemutatása. Fontosnak tartják, hogy hagyományőrzők is elkísérjék őket, így idén gladiátorokkal érkeztek. A fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a korabeli harcból, és ha ez nem lenne elég, fegyvereiket is kipróbálhatják. A múzeum sátrában antik hősök és istenek „kellékei” sorakoznak, be is lehet öltözni mitológiai alakoknak, még sminkkészlet is van, a maszkírozáshoz, majd el is lehet játszani őket szerepjáték formájában. Lehet készíteni mozaikot, maszkot, hajdíszt és ékszereket is különböző anyagokból. Római játékokkal is várják a látogatókat: kőmalom köré ülhetnek, táblás játékokat, szörnymemóriát játszhatnak.  A gondolkodni szeretők tesztet tölthetnek ki és a jó válaszok után múzeumi belépőt nyerhetnek.

   
Fotó: Gyenes Andrea

A budaörsi Városi Régészeti Kiállítás és Árpád-kori Régészti Park egy nomád jurtával, abban korabeli berendezéssel és sok játékkal várják a látogatókat. A kiállított tárgyak ugyan másolatok, mégis korhű módon készültek, olyan alapanyagokból, amelyek eleinknek is rendelkezésére állhattak. A szervezők a kiállítótermek kötöttségéből kilépve szeretnék honfoglaló őseink életét bemutatni. A berendezett jurtában, a hagyományos viseleti darabok, használati tárgyak, fegyverek kipróbálása után a nemezelés fortélyait is elsajátíthatják a fesztiválozók. Ezeken kívül fából készült ügyességi és történelmi társasjátékokkal is szórakoztatják a nézelődőket.

    
Fotó: Gyenes Andrea

A Hadtörténeti Múzeum kiállításának az apropója az I. világháború kitörésének 100. évfordulója. Az első világháború nemzetközi jellege miatt sok külföldi is találhat hozzá kapcsolódási pontot. A múzeum azt mutatja be, hogy a magyar katonák mit éltek át a háborúban, és hogy hogyan harcoltak. A gyalogság fegyverzetét, felszerelését, ruházatát láthatjuk egy bábun. Egy katonai ládában korabeli használati tárgyakat tekinthetünk meg, melyeknek egy része eredeti, régészeti ásatásból került elő, másik része másolat. A vitrinben pedig eredeti fegyvereket láthatunk. A sátornál elmondták, hogy a Lajta monitor múzeumhajó pénteken nyit meg a Parlament mellett. Ez egyébként egyedülállónak számító kiállítás, mivel az Osztrák-Magyar Monarchia egyetlen úszóképes hadihajóját állították helyre.

   
Fotó: Gyenes Andrea

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és Colored Effects Streetart csapatának kreatív programja a „nagybetűs” festés jegyében várja az érdeklődőket. Grafikai és festészeti technikákat lehet kipróbálni papíron, ponyván és saját arcunkon is.  A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ a Szigetre érkező sok ezer holland fiatal kedvében járva idén Erwin Olaf kortárs holland fotográfus művészetének dedikálja sátrát. A művész munkáiból az első átfogó magyarországi kiállítás 2014 októberétől lesz látható a MODEM falai között.

A Közlekedési Múzeum sátrában sapkát, napellenzőt és kitűzőt lehet készíteni papírból vagy műanyag fóliából, és közlekedési témájú logikai játékok várnak ránk. Az Országos Mentőszolgálat – Kresz Géza Mentőmúzeum helyszíni programjai a mentősök munkájával ismertetni meg a látogatókat. Tájékozódhatunk például a mentőhívás helyes módjáról és az elsősegélynyújtás, az újraélesztés, vagyis a sürgősségi ellátás legfontosabb lépéseiről.

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum állandó kiállításán tematikusan mutatja be a pénzügyőrség és elődszervei történetét. Szigeten található sátrukban bemutatják a szerencsejáték gyökereit, és saját sorsjegyet is készíthetnek a látogatók. Be lehet öltözni egyenruhába és igazi pénzügyőr motoron is lehet fotózkodni.

Idén a Szépművészeti Múzeum a Magyar Nemzeti Galériával együtt szervezett programokat a Szigetre. Ilyen az Avantgardrób: kézműves és kreatív alkotóhely; a Festők virágai – Monet vízililiomai, Szinyei Merse Pál pipacsai, Renoir tavaszi csokra vagy Tihanyi piros virágai gyűrűre, kitűzőre; a Moulin Rouge outfit – hölgyeknek kalap és fejdísz, uraknak cilinder és csokornyakkendő, a Graffiti a Múzeum falán és a kollázs-készítés DADA-módra elnevezésű programok.

   
Fotó: Gyenes Andrea

Az Iparművészeti Múzeum sátrában két aktuális kiállításuk alapján kínálnak programot a fesztiválozóknak. A „Merészebb, mint a festészet – A modern magyar kereskedelemi plakát 1924-1942” című kiállítás a két világháború közötti magyar plakátművészetet mutatja be. Így a Szigeten saját plakátot készíthetünk, festékszóró spray-vel önálló sablon alapján, az alkotásokat pedig haza lehet vinni végül. A másik a „Polish Red Dots – Lengyel Red Dot díjasok” kiállítás, ami az utolsó hat év legjobb lengyel formatervezési termékeit és projektjeit mutatja be. A múzeum sátrában elkészíthetjük saját ékszereinket újrahasznosított anyagokból, különféle technikákkal. Természetesen piros pont a jutalom az alkotásokért.

A Jurányi Galéria fekete falaiból is kapunk ízelítőt a Szigeten. Krétával tele lehet rajzolni a kiállítóteret, vagy babzsák-foteleken lehet pihenni két koncert között. A kArton a Magyar Képregény Szövetséggel és a cseh Komixxx Projecttel rendezi meg a ComicJamet, ami képregényrajzolás meghívott vendégekkel és a  PaintJamet, ami közös, percről percre változó „utcai” festés, nemzetközi alkotógárdával.

Az idén 120 éves Mai Manó Ház sátrában századfordulós vizitkártyát készíttethetünk neves kortárs fotósokkal, 21. századi formában és ismét lesz IKONIZÁLJ! avagy lehet stencilezni az idei kiállításaik válogatott fotóit pólóra, táskára és egy-egy képet haza is lehet vinni emlékbe. Első alkalommal vesz részt a Szigeten a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Csináld magad játékokkal, kiegészítőkkel várják a közönséget. Aktuális kiállításuk kapcsán egy legendás fotóügynökség képeit mutatják be a fesztiválon. A Petőfi Irodalmi Múzeum sátrában pedig magyar irodalmat lehet idegen nyelven olvasni (angol, francia, holland, német, olasz nyelveken.) Ezen kívül lesznek memória- és kártyajátékok, fejtörők és megoldásra váró játékos irodalmi feladatok.

   

Fotó: Gyenes Andrea

A Múzeumi Negyeden kívül még több érdekes történelmi program várja a látogatókat. A Kelet-Európa Vurstli arra vállalkozik, hogy a fesztiválozóknak megmutassa azt a kort és viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik még mindennapjaikat élték, 25 évvel ezelőtt. A vurstli területén tájékozódhatunk régi moziról, a Mementó szoborparkról, a rendszerváltásról, ruhagyárról, horgásztóról, a Titanicról és még sorolhatnánk.

Fotó: Gyenes Andrea

A Magyar Nemzeti Múzeum egy kicsit távolabb a Múzeumi Negyedtől a Nagyszínpad után állította fel a Századok sátrát. Itt bemutatják a múzeum tevékenységét, műtárgyait és az ország történetét, történelmi személyiségek sokaságának képeit felvonultatva. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendezi meg idén is a Világfalu-Hungarikum programokat. A pásztorok viseletét, táncait, szokásait, a pásztorsággal, állattartással kapcsolatos hiedelmeket mutatják meg a közönségnek.

A sziget.hu felhívja a figyelmet a múzeumi kedvezményekre is: Augusztus 7-19. között néhány múzeum 50%-os kedvezménnyel látogatható CITYPASS karszalaggal érkezőknek. Augusztus 1–31. között sértetlen napi vagy heti sziget karszalaggal a Múzeumi Negyedben található intézmények némelyike és a Magyar Nemzeti Múzeum és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kedvezményes félárú jeggyel látogatható.

Forrás: sziget.hu

Ezt olvastad?

A nyár a fesztiválok ideje. A fiatalok sorra kapják fel hátizsákjukat és járják az országot, hogy kedvenc zenéikre bulizhassanak. Mi
Támogasson minket