Hová menjünk hétvégén? – Hagyományőrző rendezvények augusztusban

A nyár utolsó napjai következnek. A nyári szünet és a jó idő elillanni látszik, ezért itt az alkalom, kiránduljunk, nyaraljunk, fesztiválozzunk. Korábbi cikkünkben vártúrákhoz adtunk tanácsokat, most sem szakadunk el élesen a történelemtől. Augusztus ugyanis tartogat számunkra olyan fesztiválokat, többnapos rendezvényeket, ahol megelevenedik körülöttünk a középkor – legalábbis amit lehet ennek érdekében a 21. században megtenni, azt megteszik a szervezők. Ezekből a programokból szemezgettünk és emeltünk ki néhány érdekesebbnek ígérkező bemutatót.

Kép forrása: Hello Miskolc!

Aki lemaradt idén a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokról, az ne csüggedjen, hiszen ezen a hétvégén, augusztus 16-17-én Diósgyőrben a vár alatti várárokban megtekintheti azokat a hagyományőrző műsorokat, amelyek a visegrádi arénában is szórakoztatták a közönséget. A , keretén belül „Nagy Lajos király lovagi tornája” szombaton és vasárnap 11:00 és 16:00-tól tekinthető meg, és természetesen leszek kísérő programok is, melyek a tornák közti szüneteket kitöltik, és „forgatag” hangulatot teremtenek a vár környékén. A tornán bemutatót tart többek közt Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, a Csallóközi Lovasíjászok, a cseh Memento Mori csapata és a Visegrádi Szent György Lovagrend, a vásártéren és a Vár utcában pedig a hangulatról Barsi Csaba és az Agyagbanda, a Vár Kommandó és még sokan mások gondoskodnak.

A rendezvényhez kapcsolódóan érdemes tudni, hogy a felsővár a sok jót sejtető „Diósgyőr – Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projekt” miatt jelenleg nem látogatható. Vagyis a csaknem életveszélyes állapotban lévő várat felújítják, aki tehát Diósgyőrbe látogat, azt ne érje csalódás, hasonlóképpen a Forgatagra történő belépés ellenszolgáltatási díjának mértéke miatt sem, bár erről nem tájékoztat a hivatalos honlap.

Kép forrása: Miskolc.hu

Már pénteken kezdetét veszi Egerben a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál. A pontosan megkomponált 16. századi hagyományőrző műsor ugyan csak 18:00-tól kezdődik a Dobó téren, amikor is a „hadak élén” Dobó István várkapitány megérkezik, és átveszi a várat – feltehetően csak a vár kulcsát –, de az elsősorban gyereknézőkre épülő kulturális műsor már délelőtt 10:00-kor megkezdődik. Családoknak szóló Vitézi Próbától kezdve, filmvetítésen át a vitézzé avatásig sokféle interaktív program lesz, majd a „Végvári históriák” keretén belül az állandó és időszakos tárlatokat vezető segítségével fedezhetik fel a kitartóak. A hagyományőrző műsor szombaton 10:00-tól veszi kezdetét, voltaképpen egész napos – remélhetőleg – 16. századi katonai bemutatók és mindennapi életet megjelenítő műsorok követik majd egymást, többek között a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság és Szent László Vitézeinek közreműködésével. Napközben a Dobó-bástyában „Az ostrom 38 napja” címmel stratégiai játékot próbálhatnak ki a kedves vendégek, 18:00-tól pedig a „nagyok” ostromjátékkal kápráztatják el a vérre éhezett közönséget.

A programtervezőknek hála a turistáknak érdemes maradniuk a zárónapra, hiszen vasárnapra – Diósgyőrrel ellentétben – más programokkal készülnek, mint a megelőző napokon. Bemutatkozik a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány, az Egri Vitézlő Oskola és a sejtelmes „meghívott haditorna csapatok”. A legnehezebb dolga azonban a Pavane zászlóforgatóknak lesz, hiszen ők közel egy időben Diósgyőrben és Egerben is bemutatóznak. Mindez 1.100 Ft/fő felnőtt és 550 Ft/fő kedvezményes – tényleg – potom áron érhető el.

Kép forrása: Itthon.hu

Bár nem ezen, hanem a jövő hét végén rendezik meg a Ludi Savariense, avagy a Savaria Történelmi karnevált. Ez a méltán nagy múltra visszatekintő fesztivál Szombathely városszerte több tucat különböző helyszínen kínál látnivalót az odalátogatók számára. Oktalanság lenne ezt a széles palettát mind bemutatni, ezért csak a történeti témájú látnivalókból szemlézünk. Csütörtökön 20:00-tól veszi kezdetét a fesztivál nyitó ceremónia a Fő téren, ezt követően elsősorban a művészeteké, köztük leginkább a zenéé lesz a főszerep. Ezért ugrunk is péntek 10:00-ra, amikor is a Történelmi Témaparkban az ókori és középkori katonai életbe szagolhat bele az ez iránt érdeklődő, elsőként a római kori hagyományőrző csapatok seregszemléjével. Itt maradva érdekesnek ígérkezik a 2. század germánok elleni háborúinak bemutatója az Északi Gárda, Legio I. Adiutrix, Legio XV. Apollinaris Coh II., Collegium Gladiatorium és a Csallóközi Lovasíjászok installációjában. Akik lemaradtak a diósgyőri vagy az egri programokról, azoknak nem kell csüggedniük, hiszen az ott fellépő csapatok egy része a Savarián is bemutatózik 23-án és 24-én. Új arcok lehetnek azonban a Societas Draconistrarum avagy a Sárkányos Szövetség Lovagjai – akiknek műsorára jómagam is kíváncsi lennék –, vagy az ókorba visszalépve a Savaria Legio legionáriusai, illetve skorpiói és a vadszamarai.

Aki nem jutott el még idén első világháborús kiállításra, az itt is megteheti, hiszen külön helyszínt alakítottak ki a szervezők erre a célra, és változatos programmal várnak mindenkit. Ez utóbbira a honlapon a belépés ellenében való összeget nem találtam meg, ellenben a Történelmi Témaparkba naponta egy felnőttnek 1.600 Ft-ot, egy jelmezes nyugdíjasnak csupán 800 Ft-ot kell fizetnie a belépésért.

Kép forrása: Savariakarneval.hu

Természetesen a nagy fesztiválokon készül érdemes böngészni a közeli várak honlapjait, ugyanis az augusztus 20-át megelőző és követő hétvégéket a legtöbb rendezvényszervező iroda kihasználja, hogy turistákat vonzzon az általa kezelt emlékhelyre. Amennyiben kedves olvasóinknak van tudomásuk ilyenről, akkor értesítsenek róla minket Facebook-oldalunkon keresztül, és amint tudunk, egy csokorra valót ismertetünk belőle. Addig is jó szórakozást mindenkinek a fentebb ajánlottakhoz!

Novák Ádám

Ezt olvastad?

2024. június 24-én A túlélés mintázatai – Fiatal történészek a holokausztkutatásokról címmel tárlatvezetéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartottak a Goldmark teremben (Budapest,
Támogasson minket