Új idegen nyelvű könyv Magyarország és Bulgária első világháborús részvételéről

Ma jelent meg Bulgaria and Hungary in the First World War: a View from the 21st Century (azaz Bulgária és Magyarország az első világháborúban: visszatekintés a 21. századból) című új tanulmánykötet az Újkor.hu szerkesztőségének két tagja, Katona Csaba és Szőts Zoltán Oszkár részvételével.

Fodor Pál szerkesztette 21st Century Studies in Humanities (21. századi tanulmányok a bölcsészettudományban) sorozat új tagját jelentő kötet egyik szerkesztője – Penka Peykovska és Demeter Gábor mellett – az Újkor.hu tudományos szerkesztője, Katona Csaba, aki egyúttal a The Entry of Bulgaria into the First World War as Reflected in the Hungarian Press (Bulgária hadbalépésének magyarországi sajtóvisszhangja) is jegyzi. A kötetben az Újkor.hu főszerkesztője, Szőts Zoltán Oszkár két tanulmányt jegyez: a Demeter Gáborral közösen írt Introductiont (Bevezető) és az önálló alkotott Enthusiasm for War in the Hinterland: A Case Study of the National Széchényi Library, Budapest (Háborús lelkesedés a hátországban: Esettanulmány a budapesti Országos Széchényi Könyvtárról) címűt. A tizenöt, magyar és bolgár szerzők által jegyzett, angol (és egy német) nyelvű tanulmányt tartalmazó kötet a 2015. szeptember 29-én, Szófiában, a Kelet-közép-európai nacionalizmusok az első világháború éveiben című NKFIH–OTKA-kutatócsoport, a Magyar–Bolgár Történész Vegyes Bizottság és a Bolgár Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete  közös konferenciája előadásain alapul, de számos további tanulmánnyal lett kiegészítve.

A tizenöt, magyar és bolgár szerzők által jegyzett, angol (és egy német) nyelvű tanulmányt tartalmazó kötet a 2015. szeptember 29-én, Szófiában, a Kelet-közép-európai naiconalizmusok az első világháború éveiben című NKFIH–OTKA-kutatócsoport, a Magyar–Bolgár Történész Vegyes Bizottság és a Bolgár Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete  közös konferenciája előadásain alapul, de számos tanulmánnyal kiegészítve.

„A kötet Magyarország és Bulgária első világháborús szerepét vizsgálja kritikus szemmel. A tanulmányok egy része eddig kiadatlan vagy éppen szándékosan elrejtett-elfelejtett források segítségével igyekszik a magyar és bolgár külpolitika rejtelmeit feltárni, más részük az egyoldalú historiográfiai megközelítés ellen fellépve üt meg kritikus hangot.” – fogalmaz a könyv megjelenéséről írt ismertetőben a Történettudományi Intézet honlapja.

A kötet tartalomjegyzéke itt érhető el.

Ezt olvastad?

Habsburg Ottó neve talán nem ismeretlen sokak számára - főként, ha elolvasták a múlt héten a portálunkon megjelent recenziót (Az
Támogasson minket