A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 | Kiállításmegnyitó

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 jan 06.
15:00 - 16:45

Helyszín
Déri Múzeum


„Debrecen, a szabadság fővárosa”. Ezzel a címmel hív életre Debrecen Megyei Jogú Városa egy rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. 1948-ban Debrecen város és a Tiszántúli Református Egyházkerület kiadásában, Szabó István szerkesztésében megjelent egy alapos áttekintő munka a szabadságharc ezen epizódjáról. A Hajdú-Bihar Megyei közös helyismereti gyűjtemény jóvoltából ezt akár online el is olvashatjuk. 70 évvel később a cívis város ismét megemlékezik az eseményekről.

Az első programként – a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából – január 6-án Debrecenbe érkezik a Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum kupolatermében lesz látható egy héten át. „A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” c. új, időszaki kiállítás másik fontos darabja Kossuth Lajos 1849. január 6-án kiadott debreceni kiáltványának eredeti példánya. Az Országos Honvédelmi Bizottmány elnökeként kiadott rendeletei, vagy megtartott beszédeinek írott változata mellett megtekinthető lesz több, Kossuthhoz kapcsolódó numizmatikai műtárgy is, mint például a Déri Múzeum 2019 január hónap érméjének választott Kossuth emlékérem.

A 29 mm átmérőjű, 11,5 gramm súlyú fülezett, aranyozott bronz érem előlapján Kossuth Lajos félbalra néző arcképe látható, két oldalt pedig a körirat: KOSSUTH – LAJOS. Hátlapján balról babérággal körbe ölelt területen, csillag alatt olvasható:

NEKED ÉLNI KELL O HON / DICSŐ KORSZAK / LÁNGLELKŰ ALKOTÓJA / SZÜLETETT 1802 SZEPT 16 / MEGHALT 1894 MÁR 20

Ezt olvastad?

Április utolsó hetében mind tematikai sokszínűségét, mind technikai megvalósítását tekintve rendkívül izgalmas virtuális konferenciát szervezett a Ceræ, a középkori és