Az elfojtott forradalom: 1956 az Ungváron őrzött KGB dokumentumok tükrében | Kiállítás

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 30.
14:00 - 17:00

Helyszín
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára


A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Génius Jótékonysági Alapítvány kiállítása az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

Kárpátalja jelentős szerepet töltött be az ’56-os forradalom idején. Felvonulási terepként szolgált a szovjet tankoknak, Ungváron rendezkedett be az a politikai főhadiszállás, amely kapcsolatot tartott fent Budapest és Moszkva között, és a forradalom eltiprása után a Magyarországról deportáltakat a helyi börtönben tartotta fogva. A kiállításon egyrészt olyan, az 1956-os forradalomra vonatkozó digitalizált KGB-dokumentumok láthatók, amelyeket Ukrajna Állambiztonsági Hivatalának ungvári archívumában őriznek, és amelyek képet adnak a Szovjetunióba történő deportálásokról, a Magyarországról a Szovjetunióba elhurcoltak kihallgatásáról. Másrészt – szintén a KGB iratai alapján – ízelítőt kapunk az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó kárpátaljai eseményekről, valamint azoknak a fiataloknak a tevékenységéről, akik a magyar forradalommal való szimpátiájuk kifejezéseképpen – önszerveződve – segítették a magyar forradalmárokat, röplapokat terjesztettek, és ápolták a forradalom eszméit.

A tárlat szakmai összeállítója dr. Váradi Natália.

Időpont: 2017. október 30-tól november 9-ig minden munkanap 14-17 óráig. A tárlatvezetés a portáról indul minden egész órában (14, 15 és 16 órakor).
November 3-án a kiállítás nem látogatható.

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (Budapest 1067 Eötvös u.7.)

Forrás és Facebook-eseményKiállítás – Az elfojtott forradalom

Ezt olvastad?

2021 decemberének elején másfél év tárgyalásainak eredményeképpen megállapodás jött létre a svájci katolikus egyház szervezetei és a Zürichi Egyetem Történeti