Maróthy Szilvia: A bölcsészinformatikától a digitális bölcsészetig | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jan 18.
19:00 - 20:30

Helyszín
Fuga


2018. január 18-án 19.00 órától Maróthy Szilvia A bölcsészinformatikától a digitális bölcsészetig címmel tart előadást. Az előadás a Pesti Bölcsész Akadémia keretein belül kerül megrendezésre.

Az utóbbi évtizedek egyre terjedő megközelítésmódja a digitális bölcsészet. De mit is nevezünk annak, és mik a jellemzői? Új tudományág jött-e létre, vagy csak a meglévők kaptak új eszközöket? Az előadás rövid történeti áttekintést ad a számítógépes bölcsészettudományi kutatásokról, különös tekintettel a magyarországi eredményekre. Bemutatja, milyen út vezetett a kezdetektől az intézményesülés felé: a levelezőlistáktól a folyóiratokig, a műhelymunkától az egyetemi központokig. Akár paradigma-, akár eszköztár-váltás történt az elmúlt közel hetven évben, számos érdekes és a szélesebb közönség számára is értékes eredményt hozott – erre hívja fel a figyelmet az előadó.

MARÓTHY Szilvia az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolajának doktorjelöltje, disszertációja a 17. századi magyar szerzői verskötetek kompozíciós eljárásairól szól. Számítógépes bölcsészettel a szegedi alapszakja óta foglalkozik. Jelenleg az ELTE ösztöndíjasaként a hazai tudományos elektronikus kiadásokat dolgozza fel. A Digitális Bölcsészet folyóirat szerkesztőjeként a hazai kutatások népszerűsítésével, a műhelyek közötti párbeszéd ösztönzésével foglalkozik.

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek célja, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

REGISZTRÁCIÓ, ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ÉS BELÉPŐJEGY NINCS!
A Pesti Bölcsész Akadémia minden előadása – a nyitott egyetem szellemében – ingyenes.

Helyszín: Fuga (Petőfi Sándor utca 5., Budapest 1052)

Forrás és Facebook-esemény: A bölcsészinformatikától a digitális bölcsészetig – PBA

Ezt olvastad?

Harmincöt éve, június 13-án halt meg Dean Reed amerikai színész, aki 1973-ban költözött a Német Demokratikus Köztársaságba, és haláláig ünnepelt