Szörnyeteg vagy példakép? | Történészvita Julia Boyd könyvéről

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 jan 29.
17:00 - 19:00

Helyszín
Mika Tivadar Mulató


Történészvita Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországában című könyvéről Dr. habil. Vitári Zsolt, Fóris Ákos történészek és a fordító Miholics Zoltán részvételével.

A Szörnyeteg vagy példakép? a nácik felemelkedésének és uralmának rendkívüli összefoglalása, amely nagy munkával gyűjtött, első kézből származó beszámolókra támaszkodik. Egyetemi hallgatók és iskolás diákok, politikusok, zenészek, diplomaták, kommunisták, fasiszták, tudósok, olimpikonok, költők, újságírók, turisták, korabeli naplói, levelei és írásai szolgálnak forrásul. Az olvasó szinte láthatja, hallhatja, tapinthatja azt az atmoszférát, amiről a kor embere nem sejthette, varázslatos megújuláshoz vagy borzalmas viharhoz vezet-e.

Elgondolkodtató kérdések következnek ebből a mai olvasó számára: Mennyire lehetett felfogni, mi is történik valójában? Meg lehetett-e ragadni a nemzetiszocializmus lényegét? Lehetett-e érintetlennek maradni a propagandától? Meg lehetett-e jósolni a holokausztot?

A vitában résztvevők többek közt a történelmi folyamatok természetéről, etikai kérdésekről a totalitárius rendszerek működésmódjáról beszélgetnek.

Ezt olvastad?

Újváry Zsuzsanna (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyugalmazott egyetemi docense, mestertanár, a Szent István Akadémia tagja, több tudományos testület mellett