Dr. Seuss és a politikai tartalmú gyermekirodalom

Oszd meg másokkal is:

TheHistoryGeek

Dr. Seuss az egyik legnagyobb hatású szerző a tengeren túli gyermekirodalomban. Könyvei igen népszerűek az angolszász országokban, de világszerte is. Azonban ritkán tekintenek írásaira úgy, hogy azok politikai, társadalmi üzeneteket közvetítenek a fiatal olvasók felé. Dr. Seuss életéről, írásairól, és a Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt című műve üzenetéről szól Lengyel Ádám legújabb videója a TheHistoryGeek YouTube-csatornán, melynek kivonatát és némiképp kiegészítését az alábbiakban olvashatják.

Dr. Seuss, eredeti nevén Theodor Seuss Geisel 1904-ben, Massechusetts-ben született német-amerikai családban. Édesapja egy lepárló üzemet tulajdonosa volt, az alkoholtilalmat követően pedig a város parkjait igazgatta. Theodor a Dartmouth College-ba, az Egyesült Államok egyik elit, Borostyán Ligás egyetemére járt, ahol korai írói munkássága is kibontakozott. Később az oxfordi Lincoln College-en is tanult azonban ezt abbahagyta, hogy írói ambícióit kibontakoztassa.

Dr. Seuss a Kalapos Macska című könyvével a kezében. Forrás: Wikimedia Commons

Kezdetben karikatúristaként kezdett dolgozni, a nagy anyagi sikert azonban a Standard Oil számára készített reklámok hozták meg neki – már itt kibontakozott a később védjegyévé vált, dallamos-rímes egysorosok írásában mutatkozó ügyessége. A második világháború előtt és alatt volt legaktívabb politikai írások terén. Számos, az Egyesült Államok hadba lepését támogató grafikája és írása jelent meg a különböző lapokban – ezekben gyakran kritizálta az amerikai törvényhozás háborúellenes képviselőit is. A háború alatt számos propagandafilm készítésében is részt vett, több közt az egyik írója volt Snafu közlegény kalandjainak, aki a Warner Brothers ikonikus karakterévé vált, és a fiatal katonáknak igyekezett megtanítani különböző, a háborúban szükséges fortélyokat és gyakorlatokat, a cseles csapdák készítésétől a helyes higiéniás szokásokig.

Dr. Seuss dolgozik a Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt rajzain. Forrás: Wikimedia Commons

Dr. Seuss két leghíresebb karaktere azonban a Kalapos Macska, illetve a Grincs. A két könyv 1957-ben, 65 évvel ezelőtt jelent meg. A Macska célja az volt, hogy egy kevés szóval dolgozó, élvezetes, érdekes olvasókönyvet nyújtson az általánosiskolai tanulóknak. A Grincs ezzel szemben, bár gyerekeknek készült, a karácsonyi ünnepen egyre inkább eluralkodó fogyasztói társadalom problémáira és veszélyeire hívja fel a figyelmet. Emellett azonban Dr. Seuss számos más gyermekkönyvében is megfogalmazott fontos üzeneteket a gyerekeknek. Ezek közül a legaktuálisabb – a Grincs mellett – talán a Lorax története, ami a környezetszennyezés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A Grincsről és Dr. Seuss életéről, illetve más műveiről bővebb információ is található az alábbi videóban:

Lengyel Ádám

Ezt olvastad?

A történelem során a legtöbb háborút a földért vívták, amely egyszerre korlátozott méretű erőforrás és a politikai hatalom alapja. Emellett
Támogasson minket