„közel hozni a múltat a jelenhez” – Bemutatták a Szent Imre Kiadó történelem tankönyveit

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

2022. december 12-én a budapesti D50 Kulturális Központban mutatták be a Szent Imre-tankönyvcsalád 9–12. osztály számára írt történelem tankönyveit. Korábban az Újkor.hu portál is beszámolt a két jelenleg középiskolákban választható taneszközt kiegészítő harmadik lehetőségről, interjút is készítettünk annak szerkesztőivel.

A bemutatott tankönyvek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Katolikus Pedagógiai Intézet megbízásából készültek el a 2020-as Nemzeti Alaptanterv előrírásai szerint. Ezek a tankönyvek azonban a jogszabályi előírásokon felül más célt is megvalósítanak, mivel az alkotók egy keresztény értékrendű tankönyv készítését vállalták. Utóbbi nem azt jelenti, hogy elfogult, épp ellenkezőleg: minden irányba toleráns és nyitott.

„Ez egy vállaltan katolikus tankönyv, és mindenhol törekedtünk a katolikus tanítás szerepeltetésére is, érzékeltetve, hogy az egyház élő, nem egy avítt szervezet a maga 2000 évével, hanem rugalmas és megújuló. Igyekeztünk közel hozni a múltat a jelenhez, és a nehéz kérdésekben soha nem ex cathedra megfogalmazásokat használni, hanem megpróbáltuk több irányból megközelíteni a történelmi helyzetet és a diákoknak adott forrásokon, feladatokon keresztül lehetőséget adni a szabad véleményalkotásra.”

Könyvbemutató 2022. december 11-én – itt mutatták be a a Szent Imre-tankönyvcsalád 9–12. osztály számára írt történelem tankönyveit – valamint az ugyanezen osztályoknak készült magyar nyelv és irodalom tankönyveket is.  (Kép forrása: Magyar Kurír)

A tanárok akkor tudják igazán hatékonyan végezni a munkájukat és motiválni a diákokat, ha érzik a tananyag feldolgozásához nyújtott segítséget. Ez volt a cél a digitális felület létrehozásával, amely kiválóan egészíti ki a tankönyvet. Itt nemcsak a feldolgozási módszereket kínálják, hanem valamennyi feladat megoldását, digitális feladatokat, valamint izgalmas és érdekes kiegészítő anyagokat a tanóra színesítésére. Sőt, készültek témazárók és kompetenciamérések is.

Kovács Örs arra a kérdésre, hogy miben más ez az új tankönyvcsalád, korábbi interjúnkban így fogalmazott: „Nem szeretnénk összevetni a tankönyvünket az állami kiadványokkal. Egészen egyszerűen ez nem a mi dolgunk. Nem feltétlenül arról van ugyanis szó, hogy melyik kiadvány jobb vagy rosszabb a másiknál. Arról, hogy melyik tankönyv jó, majd a tanárok és a diákok fognak dönteni. Ez a tankönyv annyiban biztos más, hogy szemléletében meghatározza a katolikus, keresztény értékszemlélet, így az egyháztörténeti témák hangsúlyosabban megjelennek benne.” 

Az igényes kivitelű tankönyv nemcsak a katolikus, illetve egyházi iskolákban, hanem országszerte bárhol rendelhető és használható.

Ezt olvastad?

Már 1926-os alakulásakor is az ország legkisebb szerzetes rendje volt, és most is az a Szűz Mária Társasága. Ám a
Támogasson minket