Joseph Heller, a háborúellenes tiltakozások irodalmának kulcsfigurája

Joseph Heller 1923-ban született Brooklynban, New Yorkban, és 1999-ben hunyt el szintén New Yorkban, bár már egy másik régióban. A háborúellenes tiltakozások irodalmának egy kiemelkedő alakja, még ha nem is a tipikus vietnámi háborút és annak a korszakát hozza példaként a műveiben, hanem az európai hadszíntereket célozza meg a világháború keretein belül.

A II. világháború alatt ő maga is bombázótisztként vett részt a harcokban, és a 60 bevetésen nagyon produktív volt, ami egyébként annyira kiborította, hogy megesküdött, hogy nem száll repülőre többé – ezt néhány évtizedig be is tartotta (Jake Rossen 2003).

Később BA diplomát szerzett a New York Egyetemen, és 1949-ben MA diplomát a Columbia Egyetemen. Ezt követően az Oxfordi Egyetemen tanult Fulbright ösztöndíjjal, majd a Pennsylvania State University-n tanított angol irodalmat, majd pedig olyan magazinoknak dolgozott, mint a Time, Look vagy a McCall’s, illetve forgatókönyvíróként is tevékenykedett.

joseph heller
Joseph Heller az 1986-os Miami könyvvásáron (Kép forrása: Wikipedia)

Joseph Heller valószínűleg mindenki számára leginkább a A 22-es csapdája című (Cath-22), 1961-ben kiadott regényéről a legismertebb, melynek filmváltozata is sikerre tett szert. Bár a regény elsőre nem feltétlenül kapott egyértelműen és kizárólag pozitív kritikát, később kultuszművé nőtte ki magát, és nagy követőtábora lett sajátosan sötéten komikus és szürreális világa okán.

joseph heller
A 22-es csapdája (Kép forrása: Wikipedia)

A mű, ami egyébként inspirációt jelentett számára a híres/hírhedt regénye kapcsán, Jaroslav Hašek műve: Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban volt (M. Arbeiter 2015 [2021]). A 22-es csapdája mint kifejezés Heller regényének köszönhetően került közhasználatba több nyelven is, olyan helyzetre utalva, ami önellentmondáson alapulva megoldhatatlannak látszik. A regény sötét humort használ, hogy rámutasson a háború abszurditásaira és értelmetlenségére a szatíra segítségével, mely zsáner önmagában is azt célozza meg, hogy valamilyen problémát kritika által kijavítson, még ha humoros módon is közelít a kérdéshez. Heller például Kurt Vonnegut vagy Thomas Pynchon kortársa volt, és az ő látásmódjukat osztotta. Zsidó származása, illetve a zsidó hagyományokhoz kötődő írásmódja miatt a II. világháború utáni zsidó-amerikai irodalmi reneszánszba is besorolható például Philip Roth vagy Eli Wiesel társaságában.

joseph heller
B-25-ös bombázó az 1970-es 22-es csapdája filmből (Kép forrása: Wikipedia)

Nagysikerű első regényét a Megbombáztuk New Havent (We Bombed New Haven) című drámája követte 1971-ben, majd Valami történt (Something Happened) 1974-ben. A fekete humort folytatja Gold a mennybe megy (Good as Gold) című 1979-es regényével is. A politikai szatíra, valamint a családi értékek, szerepek és rituálék kifigurázása és a szereplők karikírozása a legnagyobb nyomot hagyó teljesítményei ezekben a regényekben, de legfőképp a sötét humor az ő jellegzetessége.

Jake Rossen (2003) szerint, ez a morbid humora annak köszönhető, hogy apját nagyon korán vesztette el egy elméletileg rutin műtétnek számító eljárás során; de saját bevallása szerint is nagyon sokat foglalkozott a halállal és általában melankolikus volt.

Két kevésbé sikeres regény, az Isten tudja (God Knows) és a Képzeljétek el (Picture This), után elkészül a A 22-es csapdája folytatása, a Záróra (Closing Time) 1994-ben. Végül önéletrajza 1998-ban jelenik meg Akkor és most (Now and Then: From Coney Island to Here) címmel. Két posztumusz műve: Öregkori önarckép (Portrait of an Artist, as an Old Man – 2000) és Csapdából csapdába (Catch As Catch Can: The Collected Stories and Other Writings – 2003), utóbbi a novelláit gyűjti egybe.

Tóth Zsófia Anna

Források:
Arbeiter M.: “15 Things You Might Not Know About Catch-22.Mental Floss. Apr 30, 2015 | Updated: May 24, 2021, 8:00 AM EDT.
Bollobás Enikő: Az amerikai irodalom története. Budapest: Osiris Kiadó, 2005.
Britannica: Joseph Heller.

Rossen, Jake: “8 Things You Might Not Know About ‘Catch-22’ Author Joseph Heller.” Mental Floss. Mar 27, 2023.

Ezt olvastad?

2024. május 15-én elhunyt Zsakó László magyar programtervező matematikus, informatikus, egyetemi oktató, versenyszervező, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság korábbi alelnöke. Zsakó
Támogasson minket