A Nagy Háború újabb aspektusa – Információtörténeti konferencia

A Nagy Háború centenáriumi évfordulója idén sokrétű szakmai programkínálatot eredményez. Ezek közül oldalunkon is többről beszámoltunk már, sőt I. világháborús emlékművek sorozatunkkal mi is igyekeztünk hozzájárulni az emlékezéshez. Most egy szegedi információtörténeti konferenciát ajánlunk olvasóink figyelmébe.

 

2014. január 15-én az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság meghirdetett egy pályázatot az  első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítására, valamint játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására. A Bizottság a centenáriumához kapcsolódó pályázatok koordinálásával a XX. Század Intézetet bízta meg. A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét helyezze új megvilágításba.

„A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szembenálló feleinek érték- és érdek-ellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a „nagy háború” széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a „vesztesek-győztesek” hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése.”

A pályázati feltételek oly kedvezőek, a pályázók köre olyan széles volt, hogy 2014. április 14-re a pályázatok támogatására rendelkezésre bocsátott forrás átmenetileg kimerült, ezért az Emlékbizottság az új pályázatok elbírálását átmenetileg felfüggesztette. Szerencsére azonban az elbírált és támogatott pályázatok a 2014-es évre elegendő programmal szolgálnak országszerte. Egyik ilyen volt a Debrecenben megrendezésre került szeptemberi konferencia, mely a Nagy Háború és emlékezete címet viselte.

A  rendezésében és a Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatása mellé a szervezők az Első Világháború Centenáriumi Emlékbizottság támogatását is megnyerték „Az első világháború információtörténetéhez” műhelykonferencia lebonyolításához. A konferenciát a Szegedi Információtörténeti Műhely rendezi, a Magyar Történelmi Társulat Információtörténeti Szakosztályának, valamint a DOSZ Történelem-és Politikatudományi Osztályának társrendezésében. Az esemény egynapos lesz, az előadók 2014. október 8-án Szegeden, az Agora Informatorium épületében gyűlnek majd össze.

A konferenciát Réthelyi Miklós akadémikus, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke nyitja majd meg 10:00-tól. A megnyitót követően a 25 előadó 10-15 perces előadásokban mutatja be kutatómunkájukat öt különböző, nem párhuzamosan zajló szekcióban. Az előadások részletes programját mindenki megtalálja galériánkban. Kontextus és utóélet, Információs (hadi)üzemek, Front, Hátország, és Propaganda címeket viselik a szekciók, melyek végén a program szerint 35 perces időkeretben vitára van lehetősége a résztvevőknek. A rendezők tervei szerint az előadások egy részének írott változata a Gondolat Kiadó gondozásában meg is jelenik majd, de igyekeznek az összes elkészült tanulmányt a nagyközönség elé tárni valamilyen formában.

A konferenciának több kísérőrendezvénye is lesz. A konferencia napján nyílik meg, és két hónapig látható lesz egy tematikus fotógyűjtemény, mely archívumi és hálózati helyeken elérhető képekből kerül összeállításra. A képek a Nagy Háború információtörténetének aspektusait ábrázolják. A másik ilyen kísérőprogram az a könyvvásár lesz, melyen az első világháborúval és információtörténelemmel kapcsolatos kiadványokat lehet majd vásárolni. A rendezők a  konferencia minden  résztvevőjét arra buzdították, hogy amennyiben módjuk van rá, a témában vonatkozó könyveket hozzák el magukkal a könyvvásárra, így remélhetőleg kiadványok széles palettája várja a vásárlókat a szegedi Agora Informatoriumban.

A konferencia zárásaként folytatódik a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának rendezvénysorozata, a DOSZ Café. A programsorozat 6. állomásaként Szeged is bekapcsolódik a szakmán kívüli érdeklődők  számára is érthető diskurzust ígérő pódiumbeszélgetésbe. Az egyes beszélgetések címéül mindig egy aktuális, provokatív témát keresnek a doktoranduszok. Október 8-án 18:00 órai kezdettel a „Mit látunk másként az információtörténeti szemüvegen keresztül?” címet viseli majd a Hunyadi Zsolt, Z. Karvalics László és Nemes László közreműködésével, Szőts Zoltán Oszkár által vezetett kerekasztal.

 

Ezt olvastad?

2024. május 28-án szervezte meg az Erőszakkutató Intézet a Magyarország román megszállás alatt (1918–1920) című konferenciát, melynek helyszínéül a Budapest
Támogasson minket