A szarvasi Mini Magyarország – Makettpark a történelmi Magyarország közepén

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg a város történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A szarvasi Mini Magyarország létrehozását a klagenfurti Minimundus ihlette.  A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettparkban – a mostanra megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően – hazánk és Erdély történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatják be.


Életkép (Forrás: minimagyarorszag.hu)

A rendkívül részletgazdag makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott közel 20 szakember – köztük elismert képzőművészek – és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A speciális technológiai kivitelezésnek köszönhetően a kicsinyített épületek a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az arborétum élővilágával hangolták össze. A makettpark folyamatos fejlesztéseinek és a világszínvonalú miniatűr épületeinek köszönhetően történetének harmadik évében a látogatók száma elérte az évi százezer főt. A szarvasi makettpark 2016-ban felvidéki nevezetességekkel is bővül.

Újságunk indulásától kezdve arra törekszünk, hogy más történelemmel foglalkozó médiumokkal együttműködjünk. A kéthavonta megjelenő Honismeret folyóirat hasonlóan az Újkor.hu-hoz a színvonalas tudományos ismeretterjesztést tűzte zászlajára. Kiadója, a Honismereti Szövetség tömöríti a helytörténettel, a történeti és néphagyományokkal, a néprajzzal, az irodalom és a művészet helyi értékeivel, a természeti és szellemi környezet védelmével, a helyi kultúra őrzésével, a népnyelv ápolásával, az emlékhelyek gondozásával foglalkozó egyesületeket, szakköröket, munkatársakat a közös értékvédelem és a nagyobb hatékonyság érdekében. Magyar Péter most közlésre kerülő írásának teljes, lábjegyzetelt változata a Honismeret folyóirat 2016. évi 2. számában jelent meg. A folyóirat honlapjára a címlapra kattintva juthatunk el.

Több száz év történelmi hagyománya egy helyen

A Körösök szívének festői környezetében megtalálható Mini Magyarországban jelenleg több mint félszáz épített csoda, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott másolata található meg, ahol a látogatók soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak kicsinyített másait. Az épületek elhelyezése a szarvasi Magyarországban a földrajzi elhelyezkedést követi, felülnézetből kirajzolódik az országhatár és a határon túli területek alakja is. A mini országjárás során utunk többek között olyan nevezetességek mellett vezet el, mint a kecskeméti Cifrapalota, a jáki templom, vagy a budapesti Hősök tere makettje, miközben meghallgathatjuk a budapesti Operaházból megszólaló klasszikus Melis György-áriát. 2015-ben Erdély nevezetes épületeivel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark, így már nem csak a tihanyi visszhangot próbálhatjuk ki itt „miniben”, vagy a pécsi dzsámiból hallhatjuk a müezzin énekét, de a mini Erdélyt is bejárhatjuk Szarvason. Novembertől pedig már a kolozsvári Szent Mihály-templomig is elkalandozhatunk, miközben több száz év történelme, építészete és neves eseményei elevenednek meg a szemünk előtt.


A kecskeméti cifrapalota makettje (Forrás: minimagyarorszag.hu)

Hazánk egyetlen interaktív makettparkja

A két hektáron elterülő Mini Magyarország minden korosztályt kalandra hív: interaktív makettekkel, gombnyomással indítható, mini alagutakon, hidakon, viaduktokon átkelő vasútmakettekkel, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlásokkal, gőzhajókkal, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületekkel a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig, családoknak, baráti társaságoknak, osztályoknak, nyugdíjas kluboknak egyaránt különleges élmény. Hazánk egyetlen interaktív makettparkjában, a szarvasi Mini Magyarországban olyan történelmi jelentőségű vonatok közlekednek, mint az 1973 és 1984 között készült M41-esek, vagy az 1934-ben a Budapest–Bécs vonalon debütált Árpád sínautóbusz, amelyek hazánk leghosszabb szabadtéri vasútmakett-pályáján robognak olyan jeles állomásokat érintve, mint a zombori vagy a kétegyházi vasútállomás.


A búcsúszentlászlói vasútállomás makettje (Forrás: minimagyarorszag.hu)

Az év minden szakában varázslatos élménypark legtöbb makettje 1: 25 léptékű, bár néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal találkozhatunk, hiszen fontos szempont volt, hogy minden korosztály számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények, azaz a gyerekek számára is befogadható, élvezhető méretű makettek készüljenek, a felnőttek pedig olyan perspektívából láthassák az épületeket, amilyenből korábban soha.  A szarvasi Mini Magyarország éppen ezért tökéletes kirándulóhely iskolás osztályok és családok számára, akik fontosnak tartják a történelem megismerését élményekkel összekapcsolva. A makettpark a környező általános és középiskolák körében kedvelt osztálykiránduló helyszín, hiszen a vezetőség oktatóanyaggal is segíti a tanárok kihelyezett, interaktív történelemóráit. Az ország minden részéből, sőt, a határon túlról is érkeznek a szarvasi Mini Magyarországba iskolás csoportok rendhagyó tanórákra, osztálykirándulásokra. A gyerekek egy ilyen történelemóra során élőben is megcsodálhatják azokat a legendás épületeket, amelyekhez jelentős történelmi, kultúrtörténeti események kapcsolódnak, vagy olyan történelmi jelentőségű beszédeket, dalokat és zsoltárokat hallgathatnak meg, mint például Mindszenty József 56-os emlékezetes rádióbeszéde, vagy a debreceni református nagytemplom 90. zsoltára.


A szegedi dóm makettje (Forrás: minimagyarorszag.hu)

Az ország legnagyobb Szent Korona-installációja

2015-ben a szarvasi Mini Magyarország fejlesztéseinek sorából nem maradhatott ki az ország legnagyobb Szent Korona-installációja sem, amely fából és kovácsoltvasból készült, 3,5 méter átmérőjű és a történelmi Magyarország közepét jelképező dombbal együtt mintegy 7 méter magas. Az ország legnagyobb Szent Koronája olyan egyedi szimbólum a történelmi Magyarország közepét jelképező domb felett, amely alatt állva a látogatók beláthatják a történelmi Magyarország „egészét”.


A Szent Korona gigantikus méretű installációja (Forrás: minimagyarorszag.hu)

A szarvasi Mini Magyarországban mindig történik valami

A makettparkban évente számos programmal várják a látogatókat. A 2015. évi Vasutasnapon például különleges eseményre invitálta a szarvasi Mini Magyarország a vonatok és a vasútmodellek rajongóit. A Mini Mozdonyok Nagy Napján vendégmozdonyok és -szerelvények érkeztek a makettpark saját járművei mellé, sőt, a parkban valódi kalauzok tették autentikusabbá a vonatokról szólók tematikus napot, ahol a gyerekek behatóan ismerkedhettek meg a mini vasútállomásokról gombnyomásra indítható legendás szerelvényekkel. A Múzeumok Éjszakáján pedig nemcsak kivilágítva közlekedő mini vonatokkal, de fényben úszó makettépületekkel is találkozhattak a látogatók, miközben a mini Balatont és a Dunát fluoreszkáló kavicsok szegélyezték, és akkor a speciális eljárással megkomponált fényfestést még meg sem említettük. A Szarvasi Arborétumban ezalatt detektorral, éjjellátóval és zseblámpával felszerelkezve vezetett túra indult, ahol kiderült, milyen denevér- és bagolyfajok élnek a Mini Magyarország szomszédságában, valamint a látogatók megleshették az idős fák alatt neszező élőlényeket. A nyár egyik záróakkordjaként a makettpark történetében új fejezetet író Déva várát adták át, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár avatott fel és az átadó napjának teljes bevételét a szarvasi Mini Magyarország a Vízi Színház esti előadása előtt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára ajánlotta fel. Az átadás napján a Mini Magyarország makettpark vendégül látta Szarvason a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit, akik az átadásra egy előadással készültek, az esti színházi előadáson pedig a gyerekek vehették át a makettpark adományát.


Mini Magyarország légifelvételen (Forrás: minimagyarorszag.hu)

Kalandra hív Szarvas

A szarvasi Mini Magyarország nem csupán egy makettpark, ahol mindig történik valami, de olyan élménypark, amely garantáltan maradandó emlékeket kínál. A Körösök szívében megbúvó szépségek, Szarvas és környéke egy hétvégére, de akár egy teljes hétre is elegendő programot nyújt. A Mini Magyarország és a Szarvasi Arborétum együtt tökéletes kirándulóhely gyerekes családok és felnőttek számára egyaránt. A látogatók a mini országjárást kiegészíthetik egy Körös-parti fürdőzéssel, egy vadregényes evezéssel, horgászattal is, hajózással is. A vadregényes Holt-Körös gazdag élővilága rabul ejtő. A holtág szarvasi szakaszát a Katalin II. sétahajóval is behajózhatjuk, amelynek egyik megállója a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország, így a mini országjárás után akár rögtön vízre is szállhatunk. A szarvasi Anna-ligetben megnyílt Körösvölgyi Állatparkban kicsik és nagyok testközelből ismerhetik meg a Tiszántúl déli részének őshonos állatait. Este pedig kihagyhatatlan élménnyel várja a művészetek rajongóit a szarvasi Vízi Színház, amelynek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Körös a mocsárciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal. Szarvas és a történelmi Magyarország középpontjában fekvő szarvasi Mini Magyarország kötelező megálló a hasznos és tartalmas kikapcsolódásra vágyóknak!

Magyar Péter

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket