Amerikai magyarok – magyar amerikaiak | Konferenciafelhívás

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete tudományos konferenciát szervez a Magyarországról Észak-Amerikába irányuló kivándorlás, illetve a magyar és az amerikai/kanadai történelem kapcsolódási pontjait tanulmányozó történészek, társadalomtudósok számára. Az „Amerikai magyarok – magyar amerikaiak. A közös történelem kutatásának állása napjainkban” című konferencia célja, hogy összegezze a jelenleg folyó kutatásokat és meglévő ismereteinket a témakörben, lehetőséget biztosítson minimum alapszakos végzettséggel rendelkező kutatóknak, hogy új irányvonalakat vázoljanak fel a szakmai közönség előtt, illetve hogy teret adjon a szakmai párbeszédnek a kivándorlás különböző aspektusait kutató kollégák között.

A szervezők szívesen veszik az Észak-Amerikába történt kivándorlást bármilyen szempontból vizsgáló kutatók jelentkezését. Az előzetes tervek szerint a konferencia az alábbi főbb témakörök, kutatási irányvonalak köré fog szerveződni:

  • Magyarok az Egyesült Államokban 1880 előtt
  • Kivándorlás Magyarországról az USA-ba 1880–1914
  • 1956-os magyar menekültek az amerikai kontinensen
  • Magyar bevándorlók az USA-ban: életmód, egyéni életpályák, kapcsolati hálók
  • Kommunikáció, kapcsolattartás az óhazával
  • Az amerikai és a magyar történelem kapcsolódási pontjai
  • Kanada és a magyar bevándorlás

A konferencia tervezett időpontja 2018. december 13., helyszíne: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. A konferenciára egy legfeljebb 200 szó terjedelmű absztrakt beküldésével lehet jelentkezni, amit az usakonferencia2018@gmail.com e-mail címre várunk 2018. október 5-ig. A dokumentumban kérjük, szerepeljen a jelentkező neve, végzettsége (BA, MA, PhD stb.), illetve munkahelyének (hallgatók esetén iskolájának) megnevezése. A konferencia részleteiről a jelentkezők számának ismeretében, 2018 októberében adunk tájékoztatást. A konferencián lehetőség lesz angol nyelvű előadás tartására is.

További információ az  ambrus.laszlo@uni-eszterhazy.hu email címen kérhető.

Ezt olvastad?

Az 1974-ben alapított American Hungarian Educators Association (AHEA, Amerikai Magyar Tanáregyesület) az USA egyik legrangosabb magyar vonatkozású szakmai és tudományos
Támogasson minket