Anne Frank emlékezete – Egy kiállítás margójára

Anne Frank mindössze tizenöt évet élt, rejtőzködött a nácik elől a második világháború alatt. Fennmaradt története és naplója segítségül szolgál a zsidóüldözés áldozatairól való párbeszédben és emlékezésben. Amszterdamban, 1960-ben Otto Frank együttműködésével jött létre az Anne Frank Ház, amely a lány élettörtének bemutatásán keresztül figyelmeztet az antiszemitizmus, valamint a diszkrimináció veszélyeire. A Ha az lehetek, aki vagyok című vándorkiállításnak 2017. május 9. és június 3. között a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár ad otthont.


A vádorkiállítás
Kép forrása: Hirado.hu

Anneliese Marie Frank a németországi Frankfurt am Main-ban született zsidó családba, 1929. június 12-én, Otto Heinrich Frank és Edith Holländer második gyermekeként. Anne nővére Margot Frank. 1933- ban Adolf Hitlert kancellárrá nevezik ki, elkezdődnek az intézkedések a zsidók ellen Németországban. A Frank család Hollandiába költözik, amikor Anne négyéves, de akkor még nem kezdődnek el a zsidóellenes intézkedések az országban. Otto vállalkozásba kezd, az Opekta cég pektin gyártásával foglalkozik. Annét a Montessori iskolába íratják a szülők, ahol számos Németországból érkezett zsidó gyerek is osztálytársa. Ekkoriban egyre több helyen jelennek meg a ,,zsidóknak tilos” feliratok, sorra hozzák a zsidókat diszkrimináló döntéseket a nácik. a 

A második világháború kitörését követően, 1940 májusában a német hadsereg Hollandiát is megtámadja. Hollandiában a nácik bevonulása után kezdődnek a zsidóellenes intézkedések. A Frank család végig reménykedik abban, hogy Hollandia kimarad a harcokból és semleges marad. A holland katonai vezetők megadják magukat, miután Rotterdam belvárosát lebombázzák a németek. A zsidóellenes rendelkezéseket sorra hozzák az országban. Az Opekta céget Otto átadja munkatársának, Johannes Kleimannek.

Annét és Margot az 1941-ben hozott rendelet is érinti, miszerint a zsidó diákoknak külön iskolában kell folytatniuk a tanulmányaikat. A nyári szünetet követően a testvérpár a Zsidó Líceumban tanul. 13. születésnapjára, 1942. június 12-én kapja meg a naplót Anne.
A Frank házaspár a legnagyobb titokban berendezte a későbbi rejtekhelyüket, az Opekta cég irodájának hátsó épületrészét, amely a Prinsengracht 263. szám alatt található. Margot 1942. július 5-én megkapja a behívóját a munkatáborba, a család már másnap átköltözik a búvóhelyre.

A Hátsó traktusban Hermann Van Pels, August Van Pels és Peter Van Pels is velük él. Négy hónappal később csatlakozik a két családhoz Fritz Pfeffer fogorvos. A búvóhelyen immáron nyolcan rejtőznek. Anne a szobájában gyakran ír a naplójába, majd miután az betelik, az írást jegyzetfüzetekben és különböző itatóspapírokon folytatja. Ír a Hátsó traktusban eltöltött időszakról, és a naplóbejegyzéseit szeretné kiadni.

1944-et írunk, amikor már két éve a Hátsó traktus lakói. A naplóba az utolsó bejegyzés augusztus 1-én kerül. Végül 1944. augusztus 4-én felfedezik a nyolc rejtőzködőt, először amszterdami börtönbe szállítják őket. Szeptemberben Westerborkba kerülnek, a Drenthe megyei gyűjtőtáborba. Ezt követően az auschwitz-birkenaui koncentrációs- és megsemmisítő táborba viszik őket. 1944 novemberében Annét és Margot Bergen-Belsenbe hurcolják, mindketten tífuszban halnak meg 1945 februárjában.

A Hátsó traktus nyolc rejtőzője közül csak Anne Frank édesapja, Otto éli túl a koncentrációs- és megsemmisítő táborokat. 1945 júniusában újra Hollandiában van, Miep Gies pedig átadja neki a kisebbik lánya naplóját, melyet 1947-ben adnak ki A Hátsó traktus címen. 

A tárlat két részből áll, a történelmi és kortárs, kreatív részekből tevődik össze. Makett, kisfilmek, egyéni és közös feldatok megoldása színesítik a foglalkozásokat. A kiállítás megtekinthető a Méliusz Juhász Péter Könyvtár nyitva tartási idejében június 3-ig. A kortárs tárlatvezetésre középiskolai és általános iskolai csoportok jelentkezését várják a halozatszervezes@meliusz.hu címen.

Források:
Anne Frank Ház
Anne Frank életéről

 

 

Ezt olvastad?

Anne Frank naplójának olvasása közben nyomon követhetjük nyolc ember két évig történő együttélésnek történetét, tanúi lehetünk annak, hogyan rendezkedtek be
Támogasson minket