Bábaeskü és nővérruhák – kiállítás Szolnokról

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház fennállása 120 éves évfordulójának apropóján a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a kórház együttműködéseként különleges kiállítás nyílt Generációk a gyógyítás szolgálatában – Kórházi emlékek címmel a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A kiállításon a levéltári dokumentumok mellett Pallai Sándorné főműtősnő által évtizedek alatt összegyűjtött, köztük ma már kuriózumnak számító orvosi eszközök és Szilvási József magángyűjtő révén a II. világháború korából származó nővérruhák is helyet kaptak.


Kép forrása: MNL

A kiállítás a megyei levéltárban fellelhető legkorábbi dokumentumoktól kezdődően egészen a kórház tavaly decemberi, legújabb szárnyának átadásáig követi végig a megyei egészségügy és a kórház történetét.

A legrégebbi írásos emlékek a formálódó, központilag szervezett egészségügyről villantanak fel képeket. Az 1781-ből származó bábaeskü a szülésznők korabeli munkájára világít rá: a bábák nemcsak a vajúdó asszonyoknak segítettek, hanem az újszülött gyengesége esetén, ha bizonyos volt, hogy a pap már nem érkezhet időben, helyette meg is keresztelték a gyermeket. A bábamesterség mellett látható még a Jászberénybe tervezett jászkun kerületi kórház alap- és homlokzati rajza, de olvashatunk a XIX. századi kolerajárványokról és a korszakban használt gyógymódokról, orvosi eszközökről is.


A Szolnok TV riportja a kiállítás megnyitóról
Forrás: Szolnok TV

Szolnokon már az 1780-as évektől működött ápolda (ispotály, spitál), mely a betegek mellett sok szegénynek és koldusnak is menedéket nyújtott. A város és a megye egészségügyének szervezése területén azonban a dualizmus időszakáig komoly előrelépés nem történt. A vármegye megalakulása után, 1877-ben merült fel először az igény a vármegyei kórház felépítésére, ám a szükséges financiális háttér megteremtése okán csak 1890-ben hirdették ki a kórház tervpályázatát. A pályázatra végül négy pályamű érkezett, melyek közül egy a kiállításon is helyet kapott. A kórház ünnepélyes megnyitójára 1896. május 14-én került sor, első betegét pedig június 1-jén fogadta. Élére megbízott igazgatóként Dr. Lenk Gusztáv, a vármegye akkori tiszti főorvosa került, akit fél év múlva Dr. Óvári Papp Gábor követett.

Habár a két világégés súlyosan károsította a kórház épületét és ideiglenesen megnehezítette feladatainak ellátását, hála lelkiismeretes és kitartó orvosainak, a rendkívül szorult helyzetben is derekasan helytállt. Feladatai és betegeinek száma folyamatosan nőtt, melyek ellátásához több ütemben, újabb épületek felépítésével igyekezett eleget tenni. A kórház 75. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen, 1971. október 8-án vette fel a kiváló belgyógyász professzor, a többszörös Kossuth-díjas Dr. Hetényi Géza nevét.


Kép forrása: MNL

A kiállításon a kórház mellett helyet kaptak a város és a megye egészségügyének gondozásában aktív szerepet vállaló társintézmények is. Így a kiállítás megemlékezik az egykori Bábaképzőről, a valaha szebb napokat látott Tüdőkórházról, valamint olyan ma is működő intézményekről, mint a Rendelőintézet (SZTK) és a MÁV Kórház.

Végezetül a kórház színes világába is bepillantást nyerhet a látogató. Olyan érdekességek is olvashatók, mint a szolnoki Tiszamenti Vegyiművekben, tervrajzok alapján legyártott két művese, vagy a szolnoki Kőolajkutató Vállalatnál készített ködkamra. A kiállítás megemlékezik a kórház sporteredményeiről és olyan furcsaságról is, mint a kórház alagsorában kialakított lőtér.


Részlet a kiállításról: Az egykori bábaeskü szövege

A levéltári dokumentumok mellett régi, ma már ijesztőnek ható orvosi eszközök is kiállításra kerültek, melyeket a múlt század orvosai gyógyító munkájuk során rendszeresen használtak. Többek között megtekinthető egy száz esztendős szemészeti tálca, régi típusú sztetoszkópok, fém urológiai katéterek, bélvarrógép és fém fecskendők is.


Részlet a kiállításról: Nővérruhák
Forrás: Szolnok TV

A kiállítás 2016. június 17-ig ingyenesen látogatható a helyszínen, hétköznap 14-18 óráig.

Ezt olvastad?

John Sadovy (1925–2010) fotóriporter a Life nevű amerikai képes hetilap tudósítójaként érkezett Magyarországra 1956. október 29-én. November 1-jei távozásáig közvetlen
Támogasson minket