Fegyverek fejlődéséről és elöltöltő fegyveres lövészetről – a TheHistoryGeek interjúja Németh Balázzsal

A TheHistoryGeek YouTube-csatorna elBeszélő című podcast-sorozatának tizenharmadik adásában Németh Balázzsal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék adjunktusával beszélgettem.

Az adás központi témája az elöltöltő fegyverek fejlődése volt. E téma kutatása a hadtörténelem és a kísérleti régészet érdekes egyvelegét alkotja. Mivel a hadtörténelem megítélése sok esetben viták tárgyát képezi, a beszélgetés elején röviden szó esett arról, hogy az ilyen irányú kutatások milyen szemléletet igényelnek, és miért fontos megérteni egyszerre a katonai gondolkodást, és magát a katonát mint harcoló embert. Németh Balázs kiemelte, hogy milyen fontos, hogy az egyént is lássuk a hadműveletek mögött, mert a háborúban fontos szerepet tölt be a fegyvert forgató ember és motivációja.

Németh Balázs nemcsak oktatja a fegyverek és a harcászat fejlődését, de régóta gyakorolja is az elöltöltő fegyveres lövészetet. Ez nemcsak abból áll, hogy használják és kipróbálják ezeket a fegyvereket, de igyekeznek megismerni egykori forgatóikat is. Ezáltal sokat megtudhatunk egyes ütközetek lefolyásáról. E módszerek segítségével egészen az első tűzfegyverek megjelenéséig vissza lehet menni.

Németh Balázs

A beszélgetés során az 1866-os trautenaui ütközet került szóba példaként, mely Németh Balázs disszertációjának is a fókuszában állt. A szakirodalomban szereplő tévedések korrigálásában nagy segítségére volt a kísérleti régészet és a tűzfegyverek gyakorlati kipróbálása. A beszélgetés során szóba kerültek a zrínyiújvári kutatások, az ezeknek a során feltárt régészeti leletek hasznossága, továbbá hogy ezek mekkora segítséget jelentettek a korabeli fegyverek hatásosságának feltárásában, illetve szó esett arról is, hogy milyen fejlődési szakaszai voltak a lőfegyverek fejlődésének.

A beszélgetés utolsó negyedében szóba került Németh Balázs YouTube-csatornája, a Capandball, ahol különböző elöltöltő fegyvereket mutat be. Ezen kívül még szóba került a fegyvertartás kultúrája, illetve a vadászat és az elöltöltő fegyveres vadászat is. Németh Balázs hangsúlyozta, hogy a lövészet önfegyelmet tanít. Emellett külön kiemelte a vadászat vadgazdálkodási szerepét, illetve azt, hogy a vadászat különböző hagyományos formái milyen komoly kihívást jelenthetnek, továbbá, hogy milyen komoly felkészültséget igényel – nemcsak a lövészet szempontjából.

Lengyel Ádám

A TheHistoryGeek csatornán megjelent, Németh Balázzsal folytatott beszélgetés teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket