Három ország hőse – Tüköry Lajos életútja

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

Rendkívüli kötet jelent meg 2023 szeptemberében a Zrínyi Kiadónál: magyar, török és olasz nyelven vált közkinccsé a Csorba László történész által megírt, közvetlen és közvetett történeti forrásokon alapuló, mégis regényes stílusban megformált életrajz Tüköry Lajosról, három nemzet szabadságharcosáról.

Vannak korszakok a történelemben, amelyek ideális körülményeket teremtenek hősi tettek véghezviteléhez, nemes jellemek születéséhez. Az 1848-as európai forradalmi időszak, illetve az ehhez szervesen kapcsolódó magyar forradalom és szabadságharc 1848–49-ben egészen biztosan ilyen volt. Jellegzetessége még a korabeli eseményeknek, hogy szereplői sok esetben nemcsak egy nemzethez kötődtek, de több ország függetlenségi küzdelmeiben is feltűntek.

A különös sorsú magyar honvédkatona, Tüköry Lajos rövid, ám kalandos élete is beleillik ebbe a mintázatba. 1830. szeptember 9-én született Körösladányban; még nem volt 18 éves, amikor a forradalom kitörése által lelkesítve Bihar megyében csatlakozott a nemzetőrökhöz; és élete véget is ért 30. születésnapja előtt, amikor 1860. június 6-án az Ezrek palermói partraszállásakor az általa vezetett rohamban szerzett sérülésébe belehalt. Milyen fordulópontokat hozott számára katonai pályafutásának röpke 12 éve? Hova vezette őt a szabadságküzdelmek hevülete? Ezt mutatja be részletesen a gazdagon illusztrált kötet.

Életútja mozgalmassága rögtön a könyvborító belső oldalának térképein tetten érhető. Útikönyvek is megirigyelhetnék az általa bejárt útvonalakat: a magyar szabadságharcban Bem erdélyi hadseregében lett hadnagy az 55. honvéd zászlóaljnál, majd 1849-ben az emigráció őt is Törökországba vezette, ahol főhadnagyként – Szelim efendi néven – szolgált a damaszkuszi török lovasságnál, és részt vett a karszi küzdelmekben Kmety György és Guyon Richárd tábornokok mellett. Őrnagyi rangra szintén ott emelkedett, még a szultán elismerését is kivívta. 1859 pedig már Itáliába szólította: csatlakozott a Magyar Légióhoz, majd az Ezrekhez, és Garibaldi vezérkarának lett a tagja. Így lépett Szicília földjére az olasz szabadságharcosokkal és Türr István ezredessel, hogy megdöntsék a Bourbon-királyok hatalmát, megvalósítsák a vágyott olasz egységet. Az akkor elszenvedett súlyos sérüléséből már nem épült fel. Temetésén Garibaldi méltatta az addigra már ezredesi rangra emelt magyar fiatalembert.

Szicília számos helye emlékeztet ma is rá. Szobrot emeltek tiszteletére Palermóban és Körösladányban is. Utca viseli nevét a szicíliai városban, akárcsak Budapesten. Szülővárosában, a helytörténeti gyűjteményben kiállítás mutatja be életét. A Zrínyi Kiadó új kötetnek köszönhetően pedig a három nyelv egyikén olvasók végig kísérhetik a korabeli olasz szabadságharcos és krónikás, Giuseppe Cesare Abba által délceg, lánglelkű hősként jellemzett Tüköry Lajos életútját.

A kötet megjelenési adatai: Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett – Tüköry Lajos életútja (1830–1860). Budapest, Zrínyi Kiadó, 2023. (Keménytáblás, 248 oldal, ISBN: 978 963 327 914 4) A könyv hamarosan elérhető lesz a Zrínyi Kiadó webshopjában és a könyvkereskedésekben.

Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett – Tüköry Lajos életútja (1830–1860). Budapest, Zrínyi Kiadó, 2023.

Kiscelli Piroska

Borítókép: Márványtábla a palermói Sant’ Antonio-templom oldalában (Tarjányi József felvétele). Forrás: a könyv 242. oldala. Felhasználva a Zrínyi Kiadó hozzájárulásával.

Ezt olvastad?

Rendkívül érdekes kötet bemutatója várható május 21-én, a Magyar honvédelem napján a Bálna Honvédelmi Központban. A Zrínyi Kiadó ősszel, háromnyelvű
Támogasson minket