Heti ajánló 2017/10.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Heti programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn, március 6-án Az orosz birodalom születései című könyvet Frank Tibor akadémikus, az ELTE Angol-Amerikai Intézet egyetemi tanára és Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Központ tanszékvezető egyetemi tanára mutatja be az MTA Könyvtár és Információs központban. A Frank Tibor szerkesztésében megjelent kötetbe magyar kutatók orosz történelemről írt tanulmányait szerkesztették. A könyv folytatása annak a 2004-ben indított sorozatnak, amely a nagy világbirodalmak, történeti nagyhatalmak sorsát, tündöklésük és hanyatlásuk okait és következményeit mutatja be. (Bővebben.)

Géra Eleonóra és Szécsi Noémi A budapesti úrinő magánélete című könyvének magyar nyelvű bemutatójára kerül sor Bécsben, a Collegium Hungaricumban. „A kötet szerzői újságcikkek, regények, visszaemlékezések és levéltárakból előkerült magániratok alapján érdekesnél érdekesebb női sorsokat idéznek elénk. Két szólamban mesélnek nagy jelentőségű eseményekről – szerelmekről, eljegyzésről, tanulmányokról, házasságkötésről, terhességről, szülésről, tönkrement frigyekről, halálesetekről – vagy éppen olyan praktikus dolgokról, mint a háztartási költségvetés, az öltözködés, a cselédtartás, a gyermekgondok vagy éppen a nyaralás.” (Bővebben.)

Kedden, március 7-ei kezdettel az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete kétnapos konferenciát rendez Egyéni érdek, közérdek címmel. A rendezvény a közérdek és a magánérdek kapcsolatát, az egyéni motivációt és ennek kortársi és utókori megítélését állítja az előadások középpontjába. (Részletes program és bővebb információ.)

Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Kossuth Kiadó bemutatja Catherine Horel HORTHY című könyvét a szerző és Ferch Magda, a könyv fordítója részvételével az MTA Könyvtár és Információs Központban. A neves francia történész a hazai elfogultságoktól és történelmi „emlékezetzavaroktól” mentesen, tárgyilagos távolságtartással ad teljes képet Horthy személyes, katonai és politikusi életútjáról. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójának köszöntője után a kötetet Romsics Ignác és Pók Attila történészek ismertetik. A moderátor László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője lesz. (Bővebben.)

Szerdán, március 8-án új előadássorozat kezdődik Szombathelyen, a Savaria Múzeumban, Szent és profán állataink címmel. A rendezvény állatokhoz kapcsolódó témáit régészeti-történeti és természettudományos megközelítésben is körüljárják az előadók. (Bővebben.)

A Casablanca előtt – Fotó és film a koronázáson című kerekasztal-beszélgetés során azt a kérdést járják körül a Magyar Nemzeti Múzeumban, hogy kik és hogyan dokumentálták az utolsó magyar király, IV. Károly koronázását. A beszélgetésen a kiállítás kurátorai, Tomsics Emőke történész, muzeológus és Gödölle Mátyás történész, művészettörténész, valamint Kurutz Márton filmtörténész vesz részt, Fisli Éva történész, muzeológus moderálásával. (Bővebben.)

Az ANNO Filmklub – A II. világháború következő vetítésének témája a holokauszt Magyarországon és a magyar múltfeldolgozás. A Politikatörténeti Intézetben Fábri Zoltán Utószezon című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követő beszélgetés vendége Zombory Máté, szociológus. (Bővebben.)

A Divat, Egyén, Társadalom című tanulmánykötet bemutatója az ELTE Múzeum körúti campusán, a Gólyavárban lesz. „A könyv az ELTE BTK-n megrendezett Divattörténeti Tudományos Konferencián elhangzott előadásokból készült cikkeket gyűjti össze. Az érdekes írások egyben igen fontos kérdéseket vetnek fel és járnak körül a divatról és annak történetéről, ember vagy közösség és öltözködés viszonyáról.” (Részlet az Újkor.hu-n megjelent recenzióból.) A kötetet Fónagy Zoltán (MTA BTK TTI) ismerteti, a kötet szerkesztőivel, F. Dózsa Katalinnal, Szatmári Judit Annával és Vér Eszter Virággal együtt. (Bővebben.)

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Habsburg Történeti Intézet és a XX. Század Intézet szervezésében kerül sor a FRONTMOZI című vetítéssorozat következő bemutatójára a Kino Cafe Moziban. Kovács István Szürke senkik című filmje előtt egy beszélgetésre is sor kerül, amelynek résztvevői Békés Márton történész, L. Simon László József Attila-díjas író, országgyűlési képviselő és Köbli Norbert forgatókönyvíró. (Bővebben.)

Társadalmi-művészeti beszélgetéssorozat indult Justus Pál emlékének ajánlva, amelyet a Bálint Ház és a Mérei Ferenc Szakkollégium közösen szervez. A következő előadás címe: Amerikás magyarok. K. Horváth Zsolt társadalomtörténész vendégeivel az amerikai emigráció beilleszkedéséről, megélhetéséről és a visszaköltözés dilemmáiról fog beszélgetni. (Bővebben.)

A bécsi Collegium Hungaricumban Géra Eleonóra Háborús hétköznapok női szemszögből című előadásán egy eddig kevéssé ismert perspektívából mutatja be az első világháború alatti mindennapi életet. „Az előadás a nők szemszögéből mutatja be, mit gondoltak a háború kitöréséről vagy a honleányi kötelességekről, hogyan próbáltak meg a körülmények ellenére ragaszkodni korábbi életformájukhoz.” (Bővebben.)

Csütörtökön, március 9-én tartja meg székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai közé választott Gyáni Gábor Kulturális nacionalizmus és a modernitás címmel. (Bővebben.)

Tomsics Emőke két könyvét mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Kacagány és camera című kötetet Sándor Tibor, történész-könyvtáros ismerteti, a Háborúképek című kötetet pedig Buzinkay Géza, történész. (Bővebben.)

Pénteken, március 10-én a VERITAS Történetkutató Intézet és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a Kállay-kormány megalakulásának 75. és Kállay Miklós halálának 50. évfordulóján konferenciát szervez Magyarország sorsfordító esztendői: Kállay Miklós miniszterelnökségének mérlege címmel. „A konferencia Kállay Miklós miniszterelnökségének és részben egyéniségének a bemutatására tesz kísérletet, érintve a háborúból való kiválásra tett titkos erőfeszítéseket, a politikai válaszutak problémáját és a kormánypolitika egyes fontos területeinek kérdéseit, nem feledkezve meg az egyéni életútról, az emigrációban töltött esztendőkről sem.” (Bővebben.)

Ezen a napon kerül még sor a 70 éve közgyűjtemény a Blaskovich-gyűjtemény című kiállítás megnyitójára is a tápiószelei Blaskovich Múzeumban. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket