Heti ajánló 2017/12.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Csont- és kőfaragványokat hamisító ókoriaktól II. András keresztes hadjáratán, a reformáción, az első és második világháborún át Nagy Imréig: a mikro- és makrotörténelem iránt érdeklődők sem maradnak program nélkül a héten. Programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Kedden, március 21-én az MNL Somogy Megyei Levéltára rendezi meg a XXXVIII. Somogyi Levéltári Napot, amely során a régió és az első világháború kapcsolódási pontjait keresik, Somogy megye és az I. világháború címmel. A levéltár munkatársain kívül az előadók között szerepel Szőts Zoltán Oszkár, lapunk főszerkesztője, Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi intézetének munkatársa, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány történészei, valamint a szegedi, kaposvári és az egri egyetem kutatói is. (Bővebben.)

Rainer M. János: NAGY IMRE című biográfiáját a Nagy Imre Emlékházban mutatják be. A könyvet Pótó János, a kötet szerkesztője ismerteti. (Bővebben.)

Személyes történelem sorozat indult a Magvető Kiadó és az ELTE Média Tanszék rendezésében. A következő alkalom témája: Orbán Ottó: Színpompás ostrom (életműinterjú). (Bővebben.)

A Politikatörténeti Intézetben kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Ment-e a világ elébb? Haladás és fejlődés a történelemben címmel. A beszélgetés célja, hogy az érdeklődők a haladás fogalmának jelentéseit és jelentőségét kritikusan vehessék szemügyre a résztvevők: Balázs Zoltán (BCE TT Politikatudományi Intézet), Gyáni Gábor (MTA BTK Történettudományi Intézet) és Kiss Viktor (PTI Társadalomelméleti Műhely) segítségével. (Bővebben.)

Az Előadások a Történész műhelyben című rendezvénysorozat 13. összejöveteleként Fóris Ákos (ELTE BTK) Magyarország a megsemmisítő háborúban: a magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban címmel tart előadást. (Bővebben.)

Szerdán, március 22-én az MNL Fejér Megyei Levéltára szervezésében, a Reformáció MNL projekt keretében Vissza a forrásokhoz címmel vándorkiállítás nyílik, amely egyúttal a Reformáció Emlékév levéltári megnyitója is. (Bővebben.)

A Balassi Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szervezésében kerül sor A nagypolitikától a hétköznapokig. A magyar holokauszt 70 év távlatából című könyv bemutatójára az ÁBTL aulájában. Váradi Júlia, kulturális újságíró beszélgetőtársai Molnár Judit, történész, a kötet szerkesztője, Schweitzer Gábor, jogász és Vörös István Károly, történész, középiskolai tanár lesznek. „1944. május 14-én kezdődött a holokauszt történetének leggyorsabb deportálási akciója. Az Eichmann-kommandó a német megszállás után kinevezett Sztójay-kormány hivatalnokai, csendőrei, rendőrei és mások segítségével közel 440 ezer zsidót vagy zsidónak minősített magyar állampolgárt deportált 147 vonattal Magyarországról hat hét alatt, többségüket Auschwitz-Birkenauba.” A 70 évvel ezelőtt történtekre, ezek előzményeire és következményeire emlékezett a Szegedi Tudományegyetem 2014 májusi, nemzetközi tudományos konferenciájával, amelynek megjelenő kötete az előadók tanulmányait tartalmazza, valamint olyan történészek írásait, akik témája beleillik a konferencia tematikájába. (Bővebben.)

Az ANNO Filmklub – A II. világháború következő vetítésén a német múltfeldolgozásról lesz szó.  A Politikatörténeti Intézetben Wolfgang Petersen: A tengeralattjáró című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követő beszélgetés vendége Laska Pál, forgatókönyvíró. (Bővebben.)

Etienne Balibar, a nemzetközi hírű francia filozófus, az Université Paris-Ouest és a Kingston University professzora tart előadást az ELTE BTK-n. A From Historical to Absolute Capitalism? Towards a New Critique of Political Economy című előadás a kapitalista fejlődés történetét áttekintve azt elemzi, hogy vajon a mai világrend a kapitalizmus új, eddig nem látott formájának tekinthető-e. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 23-án az I. Tóth Zoltán Kör konferenciát szervez II. András keresztes hadjáratának 800. évfordulója alkalmából Amikor a Szentföld megsegítésére vonultunk címmel. A résztvevők a téma legjelentősebb hazai kutatóitól – történészektől és régészektől – értesülhetnek a legújabb kutatási eredményekről. (Bővebben.)

Az ELTE Ókortudományi Intézete a 2016/2017-es tanév tavaszi félévében előadássorozatot szervez Ókori hazugságok, megtévesztések és hamisítások címmel. A következő előadás címe: Csont- és kőfaragványokat hamisító műhely Brigetióban. Előadó: Borhy László. (Bővebben.)

A Bálint Házban, 2015-ben indult Totál Filmklub jellemzően olyan filmeket tűz műsorára, amelyek az egyetemes emberi jogokról, toleranciáról szólnak. Ezen a héten a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című filmet vetítik. A másfél órás kreatív, szocio dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. (Bővebben.)

Péteken, március 24-én rendhagyó tematikus tárlatvezetés lesz az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A TBC világnapja alkalmából a múzeum állandó kiállítása új szemszögből kerül bemutatásra. Szó lesz arról, hogy miként tombolt a tuberkulózis az egyes korokban, hogy milyen módszerekkel próbáltak ellene védekezni és hogy miként jelent meg ez a betegség a különböző művészeti ágakban. (Bővebben.)

Szombaton, március 25-én a Hadtörténelmi Délutánok soron következő előadására kerül sor A Monarchia utolsó török háborúja 1788 és 1791 között, avagy hadviselés a Balkánon a 18. században címmel. Az előadó Lázár Balázs kutató lesz, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Kirendeltségének munkatársa. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket