Heti ajánló 2017/13.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A héten az első világháború, a dualizmus és ’56 eseményeivel ismerkedhetünk meg közelebbről, illetve szó lesz még családtörténetről, az államalapításról és a Szent Koronáról, a spanyolnátha következményeiről, szentkultuszról és a gödöllői kastélyról, továbbá bemutatnak egy új, 1956-os szakmai weboldalt, és díjátadó is lesz.

Programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Kedden, március 28-án átadják Az év külföldi kutatóhelye díjat a bécsi Collegium Hungaricumban. (Bővebben.)

A Habsburg Történeti Intézet és a XX Század Intézet keddi kerekasztal-beszélgetésének címe A spanyolnátha Magyarországon. Az előadók
Géra Eleonóra (ELTE BTK, Történeti Intézet) és
Kapronczay Károly (Semmelweis Egyetem) lesznek. (Bővebben.)

A következő Történész Sörest vendégei Stencinger Norbert (Nagy Háború Blog társalapító) és Pollmann Ferenc (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) lesznek. Előadásuk címe: „Egyenlő a poklok poklával…” – A magyar királyi 20. honvéd gyaloghadosztály harcai a Monte San Gabriele védelmében (1917. szeptember-október). (Bővebben.)

Szerdán, március 29-én az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke, az MTA – SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Kaufmann Dávid Zsidó Kultúrakutató Csoportja szervezésében konferenciára kerül sor A család egykor és ma 4. címmel. A konferencián a család életét és működését befolyásoló olyan külső tényezőkre szeretnék fektetni a hangsúlyt, mint a hazai és nemzetközi vonatkozásban is felerősödött társadalmi mobilitás, migráció a 19-21. században. (Bővebben.)

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete szerdán rendezi meg Az értelmezés hatalma III. – A kora újkori kéziratos nyilvánosság működésének módszertani kihívásai és tanulságai című konferenciát. (Bővebben.)

Az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára megrendezésében kerül sor a magyaroktober.hu honlap szakmai bemutatójára. Egy olyan weboldalt indítanak útjára, amely az 1956-os forradalom eseményeit online térben, interaktív felületen teszi hozzáférhetővé. Az adatbázis a magyar közgyűjteményi rendszer, civil archívumok, valamint külföldi források összefogásával jött létre, amely rekonstruálni képes azt az információs teret, ami a kor emberének gondolkodását, tetteit befolyásolta. A honlap bemutatóját kiegészíti egy tárlat, ahol demonstrációs képernyőkön a Történeti Interjúk Tára audiovizuális gyűjteményeiből, valamint a Szabad Európa Rádió archívumából mutatnak be installációkat, dokumentumrészleteket. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának márciusi „Levéltári Esték” rendezvényén Fülöp Tamás Egy darab Európa a magyar síkság közepén. Idegenforgalom-fejlesztési törekvések Szolnokon a két világháború között című előadását hallhatják az érdeklődők. (Bővebben.)  

Folytatódik a Szent és profán állataink című előadássorozat az Iseum Savariensében. A következő alkalommal a kutyákhoz kötődő ókori vallási képzetekről lesz szó, Sosztarits Ottó régész, Tugya Beáta zoológus és Kovács József csillagász előadásában. (Bővebben.)

A Politikatörténeti Intézetben 2017-ben is folytatódik A múzsákat lelövik, ugye? című első világháborús beszélgetés-sorozat, amelynek idei évada A háború peremén címet viseli. Ennek során új témákkal, többek között a háborús propagandával, a hadifoglyok helyzetével, bűnözéssel, prostitúcióval foglalkoznak. Az idei sorozat első beszélgetésének címe Hadifoglyok Magyarországon. A vendégek Kaba Eszter levéltáros (Politikatörténeti Intézet) és Kovács Henriett történész (Andrássy Egyetem) lesznek. A beszélgetés a magyarországi hadifogolytáborokról rendelkezésre álló szórványos források alapján a táborok mindennapjaiba, az ott raboskodó foglyok életébe, a helyiekkel ápolt viszonyába enged bepillantást. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 30-án Budapest Főváros Levéltárában kerül sor Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás – Büntető iratok mint a történelmi kutatás forrásai című konferenciára. (Bővebben.)

Az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportja bemutatja Tóth Gergely Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban (16–18. század) című könyvét. A megjelenteket Pálffy Géza (MTA BTK TTI), a kutatócsoport vezetője köszönti. A kötetet Csorba Dávid, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia docense mutatja be. Zárszót mond Tóth Gergely (MTA BTK TTI), a könyv szerzője. (Bővebben.)

Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indul útjára a Levéltári Délutánok című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget. Első alkalommal a kiegyezés 150. évfordulójára is tekintettel a dualizmus korszakára összpontosítanak. A Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült rövidfilm (Dualizmus kora) tágabb történelmi kontextusba helyezi a programot. Ezután Fiziker Róbert előadása mutatja be a korszak egyik legfontosabb szimbolikus eseményét Az utolsó párbaj. Ferenc József és Kossuth gyászszertartása címmel. Az előadást követően kötetlen beszélgetésben eszmecsere indul a filmről és a korszakról. A moderátor az Újkor.hu főszerkesztője, Szőts Zoltán Oszkár lesz. (Bővebben.)

Péteken, március 31-én a Magyar Hagiográfiai Társaság szervezésében kerül sor Földváry Miklós István Szentkultuszok és liturgia: problémák, módszertan, megoldási kísérletek című előadására az ELTE Szekfű Gyula Könyvtárában. (Bővebben.)

Élet a kastély vonzásában. Gödöllő, mint nyaralóhely 1867–1945 címmel időszaki kiállítás nyílik a Gödöllői Városi Múzeumban. A kiállítás bepillantást enged a két korszak Gödöllő és Máriabesnyő által a nyaralóknak, kirándulóknak nyújtott utazási, szállás- és szórakozási lehetőségeibe. Bemutatjuk a Központi Szálloda megmaradt emlékeit, a helyi fürdőket és az itt vásárolt emléktárgyakat. Képzőművészeti alkotások, fényképek és képeslapok elevenítik fel helyszíneket. A szállodákat és néhány villát pedig számítógépes animáció kelti életre. A látogatók megismerhetik a kastély néhány neves vendégét és leghíresebb gödöllői nyaralókat is. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket