Heti ajánló 2017/18.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Magyarország és az angolszász hatalmak, társadalmi választóvonalak, felekezetszerveződés, Tarantino, Gulag emlékév, Beatrix királyné és historiográfia: programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Kedden, május 2-án a VERITAS-estek sorozat huszonhatodik vitája a Budapesti Gazdasági Egyetemen lesz, Magyarország és az angolszász hatalmak, 1900–1945 címmel. A témát Marinovich Endre, a VERITAS Intézet főigazgató-helyettese moderálása mellett Jeszenszky Géza, egyetemi magántanár, volt miniszter és Joó András történész, az Intézet tudományos főmunkatársa mutatják be.(Bővebben.)

Szerdán, május 3-án Rév-Komáromban kerül sor a TéKa következő társadalomtörténeti konferenciájára Kulturális, társadalmi és etnikai és választóvonalak a 19. századtól napjainkig címmel. A részletes program itt olvasható.

Wolfgang Reinhard az európai történetírás, a nemzetközi történettudomány egyik legmeghatározóbb formálója első alkalommal látogat el Budapestre. Május 3-ai előadásának magyar címe Felekezet és felekezetszerveződés. A tudományos diskurzus fejleményei. (Bővebben.)

Az ANNO Filmklub – A II. világháború idei utolsó vetítésén a második világháború posztmodern újragondolásáról lesz szó.  A Politikatörténeti Intézetben Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követő beszélgetés vendége Baráth Katalin, történész. (Bővebben.)

Magyarság Házában bemutatják Ajaz Giljazov Imádkozzunk című könyvét. Köszöntőt mond és a könyvet ismerteti Nagyné Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke. Galgóczy Árpáddal pedig Kovács Emőke a Gulag-Gupvi Emlékév szakmai vezetője beszélget. (Bővebben.)

Csütörtökön, május 4-én az ELTE középkorász hallgatói hagyományosan, immáron hatodik alkalommal rendezik meg konferenciájukat, amely során a mesterszakos hallgatók adnak bepillantást sokszínű kutatási témáikba. A konferencia végén Horváth Richárd tart előadást Beatrix királynéról, melyet állófogadás követ. (Bővebben.)

Pénteken, május 5-én a Debreceni Egyetem Történeti Intézetében bemutatják az Ethnographica et folkloristica Carpathica 19. című kötetet, amely az Intézetben működő Historiográfiai munkacsoport 2014. november 13-14-én tartott nemzetközi historiográfiai konferenciájának tanulmánykötete. A könyv tartalmazza az előadások többségének szövegváltozatát, valamint a munkacsoporttal együttműködő, de a konferencián végül nem szereplő történészek (például Jo Tollebeek, Lajtai L. László és Martina Pillingova) angol, német és francia nyelvű írásait is tartalmazza. A tanulmányok között olvasható a mikrotörténelemmel, szellemtörténettel, középiskolai tankönyvek történelemszemléletével, kliometriával vagy a román történetírás problémáival foglalkozó írás is. A különböző szemléletű szerzők többségében közös vonás, hogy historiográfiai szempontból közelítenek tárgyukhoz, szövegeik így a történetírás-történet művelésének különböző módjait repreztentálják.  A kötetet a Historiográfiai munkacsoport vezetője, Erős Vilmos egyetemi docens (DE) mutatja be. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket