Heti ajánló 2017/35.

Konferenciák hete: a helytörténettől a világtörténelemig, az érzelmektől az egyháztörténetig.

Eheti programajánlónk Naptár rovatunk alapján.

 

Hétfőn, augusztus 28-án 9 órakor kezdődik Nyíregyházán a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület és a Nyíri Honvéd Egyesület által rendezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Helytörténészek I. Találkozója. A kétnapos rendezvényt, amelynek célja a személyes ismerkedés, a virtuális tapasztalatszerzés és a helytörténeti kutatás segítése, családi programok is színesítik.

Az előadók a helytörténetírás kézzel fogható eredményeit mutatják be: a Beregszászban, Szatmárnémetiben működő helytörténeti programokról, tudományos projektekről, a megyében zajló egyéni kutatásokról, felnőtt és gyermek helytörténeti rendezvényekről, kiadványokról lesz szó. (Bővebben.)

Szerdán, augusztus 30-án 14 órakor kezdődik „A Változás Évszázada: A hitélet változásai a 16. századi Veszprémi Egyházmegye területén” című egyháztörténeti konferencia Veszprémben. A kétnapos konferenciára a Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár szervezésében kerül sor. Az előadások során neves történészek, levéltárosok, egyháztörténészek és régészek osztják meg a legújabb kutatási eredményeket. (Bővebben.)

Csütörtökön, augusztus 31-én 13 órakor kezdődik a Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület éves konferenciája Gyöngyösön, amelynek címe ezúttal Az érzelmek története. Az augusztus 31. és szeptember 2. között zajló rendezvény központi témája az érzelmek és a történelem viszonya, így a politikatörténettől a pszichológián át, a néprajz- és irodalomtudományig, rendkívül széles skálán foglalkoznak az előadások a család, a házasság, a vallás, az identitás, vagy éppen az öröm, a harag és gyűlölet társadalomformáló kérdéseivel. (Bővebben.)

Ezzel egy napon kezdődik Budapesten, a European Network in Universal and Global History (ENIUGH) következő, immár ötödik konferenciája. Az augusztus 31. és szeptember 3. között lezajló „Ruptures, Empires, Revolutions” című konferencia központi témája – az orosz forradalom centenáriuma alkalmából – a forradalom globális kontextusa és következményei, valamint a forradalmak globális történelemben betöltött szerepe. A panelek egy részének a Budapesti Corvinus Egyetem, egy részének pedig a Central European University Nádor utcai campusa ad otthont.

A program támogatója a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Közép-Európai Egyetem (Történeti Tanszék) és a Corvinus Egyetem (Karl Polanyi Kutatóközpont). (Bővebben.)

Pénteken, szeptember 1-én újabb állomásához érkezik a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció MNL projektjének “Vissza a Forrásokhoz” című vándorkiállítása. A helyszín ezúttal Szekszárd, ahol a tárlat szeptember 12-ig lesz látható. A kiállítás megnyitójára 9 órai kezdettel kerül sor a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárában. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport 2024. május 2. és 4. között immár tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos, egyháztörténeti konferenciával
Támogasson minket