Heti ajánló 2017/29.

Nyíregyháza és környékének történelmi, néprajzi és természeti értékei a filmvásznon, kamarakiállítás és raktárséta a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából, könyvbemutató és beszélgetés a magyar királyi honvédség részvételéről a Szovjetunió ellen, tematikus művészettörténeti este zenével és borral fűszerezve, valamint galdiátorjátékok és régészeti előadások egy római villagazdaságban.

Eheti programajánlónk Naptár rovatunk alapján.

Hétfőn, július 17-én 16:00 órától kerül sor a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság nyíregyházi nemzeti értékeket bemutató Értékes Esték című programsorozatának következő előadására.
Az előadó ezúttal Kéry Péter, filmrendező, akinek Nyíregyháza és környékének történelmi, néprajzi és természeti értékeiről szóló filmalkotásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A program ingyenes. (Bővebben.)

Kedden, július 18-án 16:00 órától a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára újra bemutatja Kiegyezés 150! című kamarakiállítását, amelyet ezúttal épület- és raktársétával köt össze.
A Kiegyezés 150! című kiállításig a Pecz Samu által tervezett, falfestményekkel és Róth Miksa műhelyében készült üvegablakokkal díszített levéltári palota lépcsőin vezet majd az út. Az épületfelfedező séta során a kiállítás rendezői bemutatják az 1867-es eseménysorozatra vonatkozó falfestményeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket is.
Az új kamarakiállításon a tárlat két kurátora, Klettner Csilla és Dr. Fiziker Róbert történész-levéltárosok vezetik majd végig az érdeklődőket. Az eredeti dokumentumokban bővelkedő kiállítás a kiegyezés 150. évfordulójára emlékezik, a kiegyezési folyamatban szerepet vállaló személyek történeteivel három témában járja körbe a korszakot: Koronázás és Kiegyezés; A Dualizmus kora; Válságjelek és Összeomlás.
A program során nem maradhat ki a raktárlátogatás sem, ahol levéltárosok további, a témához kapcsolódó iratokat mutatnak be. (Bővebben.)

Szerdán, július 19-én 17:00 órától a KSH Könyvtár Könyvtári esték programsorozatának következő eseményén Andaházi Szeghy Viktor A magyar királyi honvédség részvétele a Szovjetunió elleni támadásban” című kötete kerül bemutatásra.
A könyvbemutatót beszélgetés követi, amelynek résztvevői: a kötet szerzője Andaházi Szeghy Viktor, történész, könyvtáros, hadtörténész, a HM HIM Hadtörténeti Könyvtár vezetője, valamint Fóris Ákos, történész, az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék doktorandusza, és Horváth Balázs, a KSH Könyvtár munkatársa, a beszélgetés házigazdája. (Bővebben.)

18:00 órától a Magyar Nemzeti Galéria júliusi szerda esténként megtartott, Borszerda névre keresztelt rendezvénysorozatának idei tematikus keretét a színek adják. Őrült Sárga címmel most először az óbudai Vasarely Múzeum ad helyet az estének. Ebből az alkalomból az újrarendezett állandó gyűjteményében zenés szaxofon-improvizációval, kreatív műhellyel, valamint hűsítő borokkal várják a látogatókat. A tematikus tárlatvezetések, amelyek fókuszában a sárga szín áll, a középkortól a kortárs művészetekig mutatják be a múzeum különböző gyűjteményeit és Szenvedély és irónia. Meller Péter és a grafikai képzelőerő, illetve Modern Time – Hungarian Art Between 1896 and World War II című időszaki kiállításait. (Bővebben.)

Szombaton, július 22-én 14:00 és 19:00 óra között rendezi meg a Magyar Nemzeti Múzeum idei Nyári Mulatság Balácán című programját a Nemesvámos határában lévő egykori római villagazdaságban.
A szervezők gladiátorjátékokkal, múzeumpedagógiai programokkal és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. 17:15-től László Orsolya antropológus tart előadást Gladiátor a vizsgálóasztalon: Véres dicsőség – Antropológus az arénában címmel. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk:info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

150 évvel ezelőtt született Pietro Badoglio marsall (1871–1956), aki az olasz fasizmus idején 15 éven át az Olasz Királyi Hadsereg