Heti ajánló 2017/3.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az ünnepek miatti rövid szünet után lassan újraindulnak a történettudományi programok. Mi is újra jelentkezünk heti programajánlónkkal, amely a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

A jövő héten folytatódik az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeit bemutató ismeretterjesztő film vetítéseinek sora. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet kedden Tapolcán, szerdán Veszprémben, pénteken pedig Fonyódon mutatják be.

Hétfőn, január 16-án az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára kutatótermében lesz a Beszélgetések a 20. századról rendezvénysorozat ez évi első programja. Dr. Drabancz M. Róberttel, a Nyíregyházi Egyetem tanárával a a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóiról Galambos Sándor főlevéltáros beszélget. (Bővebben)

Szerdán, január 18-án a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 72. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Dohány utcai zsinagógában. (Bővebben).

Új időpontban jelentkezik a Anno Filmklub második világháborús vetítéssorozatának 6. része a Politikatörténeti Intézetben. A kisember a világháború határhelyzetében című program keretében Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjét fél hatkor vetítik, amelyet Paksa Rudolf előadása követ. (Bővebben.)

Csütörtökön, január 19-én az MTA TK Politikatudományi Intézetében működő REWORK-OTKA Kutatócsoport A hatalom kérdései a munka világában címmel műhely-konferenciát rendez. (Bővebben.)

A budapesti Szlovák Intézetben kerül sor a Kor/ridor Könyvek sorozat legújabb kötetének bemutatójára. A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete és az MTA BTK TTI közös kiadásában megjelenő kötetet a békéscsabai intézet kutatója, Demmel József és az MTA BTK TTI tudományos munkatársa, Katona Csaba szerkesztette. (Bővebben.)

Pénteken, január 20-án a Magyar Nemzeti Levéltár – mint a CO:OP projekt résztvevője – Kutatószolgálata a projekt keretében workshopot (3. Aktakaland blogtalálkozó) szervez. Ezúttal az egyházi anyakönyvek kutatási lehetőségei témakörben ülteti egy asztalhoz a szereplőket, és nyilvános beszélgetésüket a kutatók is nyomon követhetik. (Bővebben.)

A Korall Társadalomtörténeti Folyóirat bemutatja legújabb Film és történelem című, 65. számát. A lapszámot Gelencsér Gábor (ELTE BTK Filmtudomány Tanszék) és Takács Ádám (ELTE BTK Atelier. Európai Társadalomtudományok és Historiográfia Tanszék) mutatja be. (Bővebben.)

Vasárnap, január 22-én a dunavarsányi Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár könyvbemutatót tart. A kötet címe: Emlékezz Ránk!… azokra, akik egy kis munkán voltunk a Szovjetunió területén. Szerzőpáros: Makra Mónika és Gárdonyi Adrienn. A könyv a dunavarsányi és taksonyi polgári áldozatok, elhurcoltak emlékére készült. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket