Heti ajánló 2017/31.

Élő múzeum, mindennapok a kora-újkorban, 20. századi távol-keleti politikai rendszerek kialakulása, tradíciók és újítások történeti nézőpontból, valamint kurátori tárlatvezetés a reformáció fél évezrednyi tárgyi és szellemi örökségéről.

Eheti programajánlónk Naptár rovatunk alapján.

Kedden, augusztus 1-én 17.00 órától, a Magyar Nemzeti Múzeum formabontó Élő Múzeum programsorozatának újabb állomásán valós történeti szereplők elevenednek meg. Ezúttal az Ige-Idők – A Reformáció 500 éve című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan tartanak különleges tárlatvezetést Re-Formációk címmel. A program során bemutatják az Oszmán Birodalom árnyékában, a reformáció hajnalán élő kora-újkori ember lelki vívódásait. (Bővebben.)

Szerdán, augusztus 2-án 16.00 órakor Szalontai Balázs tart nyilvános előadást Transitions and Non-Transitions from Communism in Eastern Europe, Inner Asia, and North Korea: The Role of Social, Cultural, and International Factors címmel a Közép-európai Egyetemen (CEU).
Szalontai Balázs előadásában arra keresi a választ, hogy miért fejlődtek drasztikusan különbözően a mongol és az észak-koreai politikai rendszerek a belső-ázsiai és kelet-európai analógiájukhoz képest és milyen külső, illetve belső tényezők játszottak szerepet az ázsiai országok rendszereinek kialakulásában. (Bővebben.)

Csütörtökön, augusztus 3-án 18.00 órakor kezdődik a Közép-európai Egyetem (CEU) Történelem és Középkortörténeti Tanszéke (Departments of History and Medieval Studies) által közösen szervezett Tradition and Innovation: Undergraduate Conference in History című hallgató konferencia, az egyetem Nádor utcai campus-án. A hallgatói előadások mellett Alice Mathea Choyke: The Malleable Animal: Innovation, Transformation  ̶  Acceptance and Rejection címmel, valamint Trencsényi Balázs: Historicizing Post-Socialism. Continuities and Ruptures címmel tart előadást.
A program során a résztvevők az előadások mellett az intézmény könyvtárát és az Open Society Archives-t is bejárhatják. A program még nem teljes, de folyamatosan frissül, amit az egyetem honlapján lehet követni. (Bővebben.)

Szombaton, augusztus 5-én 11.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállításának kurátora, Zászkaliczky Márton tart tárlatvezetést. A túra során a látogatók a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyait, a kiállításban bemutatott páratlan kincseket, köztük az erdélyi fejedelmek portréit, Huszár Gál énekeskönyvét, amely a világon egyetlen példányban létezik, az Esterházy-gyűjtemény kiváló darabjait, vagy a 18. századi torvaji orgonát, e fél évezred szellemi és tárgyi lenyomatait ismerhetik meg.
A kiállításon szereplő tárgyak és levéltári dokumentumok bemutatása magyarországi és határon túli múzeumok, gyűjtemények és egyházközségek példamutató összefogásával valósult meg. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.
(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Mindig öröm számomra, amikor kézbe vehetem a Magyar vidék a 20. században sorozat újabb kötetét. Most kettőt is kaptam az
Támogasson minket