Heti Ajánló 2017/50.

2017 vége felé közeledve még mindig rengeteg izgalmas programot tartogat az idei év. A történelem szerelmeseinek pedig hét könyvbemutató is iránytűt nyújthat a karácsonyi ajándékozáshoz.

Hétfőn, december 11-én kezdődik a Bécsi Magyar Történeti Intézet 150 Jahre Ausgleich – Rezeption und Historiographie című kétnapos nemzetközi konferenciája a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából, Bécsben. A konferenciát Magyarország Bécsi Nagykövetsége támogatja. (Bővebben.)

16.00 órától a Kossuth Kiadó Janikovszky Éva Könyvesboltja és a HÜVI Szolgáltatóház közös szervezésében mutatják be Romsics Ignác Magyarország története című könyvét. “A nagyívű munka öt fejezetben tárgyalja a magyarság, illetve Magyarország történetét – közérthetően és olvasmányos stílusban. Alapvető rendezőelve az időrend, gerince pedig az állam és az állami politika története.” (Bővebben.)

A kötetet először november 16-án mutatták be az MTA KIK-ben. Az eseményről készült beszámolónkat itt olvashatják: Átfogó Magyarország-történet Romsics Ignáctól

17.00 órai kezdettel Budapesten a Kossuth Klubban kerül bemutatásra Erdész Ádám “A Kner család és más történetek” című tanulmánykötete. A kötetből kiderül hogyan telepedett meg egy alföldi községben Kner Sámuel vándor könyvkötő, s milyen külső adottságok és személyes kvalitások kellettek ahhoz, hogy fia, Kner Izidor a kis nyomdaműhelyből piacvezető vállalatot teremtsen? (Bővebben.)

Kedden, december 12-én 10.00 órakor kezdődik a MTA BTK Médiatörténeti Kutatócsoportja Médiatörténeti mozaikok című műhelykonferenciája az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. (Bővebben.)

15.00 órakor a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége, a Szent István Tudományos Akadémia, a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet, és a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény közös szervezésében a Szent Domonkos-rend 800 éves jubileumához kapcsolódó kiadványokat mutatnak be a PPKE Jogtudományi Karának Dísztermében. (Bővebben.)

16.00 órakor az MTA BTK Történettudomány Intézetének professor emeritusa, Péter Katalin Női kegyurak Székely Magdolnától Poppel Éváig címmel tart előadást az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárában. (Bővebben.)

17.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Geraldine – Magyarország fehér rózsája című új, időszaki kiállításán. Kíváncsi, hogyan élték meg a kor főúri asszonyai ezt a bizonytalan időszakot, hogyan és hová menekültek? Az előadásban mindemellett fény derül olyan részletekre is, hogy miképp zajlott egy esküvő vagy egy gyermek születése a forradalmaktól terhelt időszakban. (Bővebben.)

Ezzel egy időben szerdán 17.00 órakor a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár szervezésében mutatják be Molnár András és Szabó Péter Utóvédként a Donnál III. Újabb dokumentumok a magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály történetéhez, 1942-1943. című kötetét. A kötetet Illésfalvi Péter hadtörténész, főtanácsos mutatja be. (Bővebben.)

A kötetet másnap 16.30-kor a nagykanizsai Thúry György Múzeumban kerül bemutatásra. (Bővebben.)

Szerdán, december 13-án 11.00 órakor mutatják be Puskás Julianna és Kovács Ábrahám Amerikai magyar református lelkészek életútja adattári rendszerben című kötetét a Debreceni Egyetemen. A könyvet Dr. Glant Tibor, tanszékvezető egyetemi docens mutatja be, majd a Puskás Julianna történészi munkásságát Prof. Dr. Gyáni Gábor méltatja. A családi hagyatékról pedig Juhász Miklós beszél. (Bővebben.)

Csütörtökön, december 14-én 10.00 órától az MTA-PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport tart konferenciát Mária Terézia és alakja a régi magyarországi kegyességben címmel a PPKE Sophianumban. (Bővebben.)

17.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Matrakçı Nasuh, a 16. század géniusza című új, időszaki kiállításán. A tematikus vezetés során bepillantást nyerhetnek az Oszmán-Török Birodalom által meghódoltatott Magyar Királyság mindennapjaiba, Szulejmán és Matrakçı Nasuh korába, majd megismerhetik a Szulejmán hadjáratainak leírása nyomán készült modern török alkotásokat. (Bővebben.)

18.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány közösen mutatja be Pécsett Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című könyvét, valamint a levéltár A Nagy Háború emlékezete− A Dél-Dunántúl és az első világháború címmel megjelent évkönyvét. (Bővebben.)

Pénteken, december 15-én 16.00 órától a Pázmány Péter Tudományegyetem Fraknói Kutatócsoportja tart egyetemi műhelyszemináriumot Kánoni kivizsgálás Pázmány Péterről, 1616 címmel. (Bővebben.)

Szombaton, december 16-án 13:30-tól kerül sor a Hadtörténelmi Délutánok következő előadására, amelynek előadója ezúttal dr. Szabó-Zsoldos Gábor történész, a MODEM múzeumi kulturális menedzsere és a Károli Gáspár Református Egyetem Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszékének óraadója. Az előadás címe: A Búr háború története (1899-1902) és magyar vonatkozásai. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket