Heti Ajánló 2018/11.

Idén március 15-én ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóját. Ezen alkalomból országszerte izgalmas programok várják az érdeklődőket szinte egész héten. Emellett új kiállítással jelentkezik többek között a Budapesti Történeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára is.

Hétfőn, március 12-én 10.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Bereg Megyei Levéltára az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából tart rendezvényt. Az eseményen Fazekas Rózsa főiskolai tanár (Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófiai IntézetA Károlyiak és 1848 címmel tart előadást. (Bővebben.)

14.00 órakor pedig ugyanitt bemutatja be a levéltár „Atkakaland a levéltárban” című levéltárismertető kisfilmjét. A rendezvényen tájékoztatást nyújtanak az intézmény levéltár-pedagógiai kínálatáról is. (Bővebben.)

17.00 órakor a Kiscelli Múzeumban megnyitja kapuit az új állandó kiállítás, amely a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be. A kiállítást számos múzeumpedagógiai program és rendezvény kíséri, így például a múzeumi foglalkozások keretén belül a látogatók a különféle hagyományos nyomdászati technikákat eredeti nyomdagépeken próbálhatják ki. A megnyitó napján izgalmas nyomdászati bemutatót tart Novokrescsenszkov Tamás nyomdász. A kiállítás kurátor Balla Loránd. (Bővebben.)

Kedden, március 13-án 11.00 órától a Pilla-sorozat következő előadása a Magyar Nemzeti Galéria 2016 novemberében megnyílt, Krasznai Réka és Hessky Orsolya által újrarendezett 19. századi állandó kiállítást járja körül Hessky Orsolya kurátor tolmácsolásában. A Pilla a tokban előadássorozatba 2018-ban olyan kiállításokat hívtak meg, melyek túlléptek a kiállított tárgyak elsődleges értelmezési keretén és társadalom-, művészet- és eszmetörténeti kérdéseket feszegettek. A helyszín ezúttal is a MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár. (Bővebben.)

15.00 órakor időszaki kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárában “Pécs és Baranya 1848/49-ben a nyomdászat tükrében” címmel. A kiállítás 2018. március 14. és 2018. június 15. között  előzetes bejelentkezéssel látogatható. (Bővebben.)

16.30-tól nyílik meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma és a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Akik Budapestet építették 3.0 című új, közös kiállítása. A vendégeket Farbaky Péter, a BTM főigazgatója köszönti, majd a kiállítást Sisa József művészettörténész (MTA BTK Művészettörténeti Intézet) nyitja meg. (Bővebben.)

18.00 órakor kezdődik a budapesti Kelet Kávézó és Galériában a Sic Itur ad Astra Műhely devianciatörténeti kötetének bemutatójával egybekötött kerekasztal-beszélgetése. A beszélgetés résztvevői: Czoch Gábor (ELTE BTK), Erős Ferenc (MTA TTK), K. Horváth Zsolt (ELTE BTK), Lafferton Emese (CEU) és Takács Erzsébet (ELTE TáTK). (Bővebben.)

Ezzel egy időben a Kubinyi András Történész Műhely meghívására tart előadást Fazekas István történész, az ELTE egyetemi oktatója, aki 2014-ig a Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség delegátusaként működött. Előadásában a Győri Egyházmegye alapján mutatja be az egyházmegye-történetírás műfaját. Az előadás után a megszokott módon lehetőség nyílik majd kérdések feltételére és személyes beszélgetésre is az előadóval. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján a budai Várban számos rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is „Forradalmi forgatag” címmel rendezik meg ünnepi programjaikat. Egész nap ingyenes, családi programokkal várják az érdeklődőket: Lesz fémkatona öntés, játékkatona készítés, kézműves foglalkozások, hagyományőrzők bemutatói, magyar szablyavívó iskola bemutatója, csatabemutatók, ágyúlövések és még sok más program. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni új, Görgei200 című időszaki kiállításukon keresztül. Emellett levéltár-pedagógiai programok és tárlatvezetések várják 18.00 óráig a családokat. (Bővebben.)

A Budapesti Történeti Múzeumban 10.00 órakor kezdődnek a programok. Itt történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. (Bővebben.)

A neves évfordulóra a Magyar Nemzeti Múzeum is rendkívüli programokkal készül. A tárlatvezetéseken különleges relikviák, 1848-as pénzek és fegyverek mellett megtekinthető lesz például Petőfi Sándor kokárdája is. (Bővebben.)

12.00 órakor Judith Szapor tart előadást és könyvbemutatót The Numerus Clausus in Hungary: Gender, Race, and the Jewish Family címmel a Bécsi Egyetemen. (Bővebben.)

Szombaton, március 17-én 13:30-tól kerül sor a Hadtörténelmi Délutánok következő előadására, amelynek előadója ezúttal Reszegi Zsolt, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár levéltárosa. Az előadás címe: Német ejtőernyősök; megalakulás, kiképzés, felszerelés, harcok Dél-Olaszországban. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Március 15-e az egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünk, amelyen az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Ennek apropóján beszélgetett Lengyel Ádám Pelyach
Támogasson minket