Az Észak kezdete a Három Hollóban

2018. március 3-án került az olvasók kezébe az Észak című skandináv kulturális folyóirat. A Skandináv Ház által szervezett, nagy érdeklődésre számot tartó Think: Nordic konferencia zárásaként került sor a lap bemutatására a Három Holló kávéházban. Lelkes és nagyszámú közönség jelent meg, amely külön öröm volt a szerkesztők és a szerzők számára is.

Az Észak folyóirat első száma

Az Észak című tudományos folyóirat egy fiatal kutatókból álló egyesület, az Észak/Norden kezdeményezése. Habár tagjai jórészt a bölcsészettudomány művelői, teret kívánnak engedni minden színvonalas, a nagyközönség számára érdekes tudományos vagy ismeretterjesztő írásnak. Ez tükröződik az folyóirat első számában is, amelyet az Észak Egyesület tagjai mutattak be. A közönség soraiban megjelent szerzők közül többen is mikrofont ragadtak és bemutatták írásaik hátterét, motivációjukat. Gelencsér Gábor saját művét ismertette. A Magyar Kerékpáros Klub alelnöke, Halász Áron a koppenhágai biciklis kultúráról beszélt. Jelen volt egy, a Norvég Alap által támogatott kutatócsoport is, amelynek tagjai a fenntarthatóság kérdését kutatták Izlandon.

Az Észak folyóirat a fordításoknak is helyet kíván biztosítani, így az olvasók irodalmi szövegekből is kaptak egy csokorra valót. A kínálat bőséges: az első számban ó- és modern izlandi, valamint dán, finn és feröeri művek kaptak helyet. A szerkesztők nem titkolt szándéka olyan magyar művek közlése is, amelyek magukban hordozzák a skandináv hatást, esetleg valamilyen módon utalnak Skandináviára. (Így kerülhetett bele az első számba talán meglepő módon a magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály is.)

A bemutató nagyszámú közönsége a Három Hollóban

Végezetül pedig nem hiányozhatnak a magyarul megjelent skandináv könyvek ajánlói, rezüméi sem. Fontos figyelemfelkeltés ez, amelyet egy, a 2017-es évben megjelent magyar fordítású skandináv könyvek jegyzéke tesz teljessé. Ennek a projektnek folytatása is várható: egyrészt a 2018-as évre, másrészt pedig a múltra nézve. Az Észak/Norden Egyesület célja ugyanis az, hogy az interneten egy mindenki számára elérhető és szerkeszthető adatbázist hozzanak létre, amelyben minden magyar fordítás megtalálható lenne.

A bemutató több szempontból is kellemes összejövetel volt. A népes közönség megismerkedhetett az Észak/Norden egyesület céljaival és kezdeményezéseivel. Új kapcsolatok születtek, és ez előre vetíti azt, hogy a jövőben is lesz érdeklődés a folyóirat iránt mind olvasói, mind írói szempontból. Ezen kívül pedig érdemes figyelni az Észak/Norden egyesület tevékenységét, akik például szakmai programokkal segítik a fordítókat, és össze kívánják fogni kutatókat egy segítő közösséggé. Emellett pedig mind írásban, mind szóban igyekszik elérhetővé tenni Skandináviát a nagyközönség számára.

Az Észak Egyesület tagjai (balról): Veress Dávid, Rácz Kata, Vajna Ádám, Csúr Gábor

Ezúton szeretnénk az Újkor.hu olvasóinak is figyelmébe ajánlani az Egyesület oldalát, hozzátéve, hogy a folyóiratról további információk  érhetők el a Facebookon, illetve megvásárolható az Írók boltjában, valamint az ELTE jegyzetboltjában.

Gyönki Viktória

Ezt olvastad?

A ’60-as évek után számos fordulat történt a történettudományon belül, akár nyelvi, akár térbeli értelemben. E folyamatok közé sorolható a
Támogasson minket