Heti Ajánló 2018/6.

Dr. Strangelove-tól a pozsonyi hídfőn át, a régészeti állattanig: ismét mozgalmas hétnek nézünk elébe. Heti ajánlónk eseménynaptárunk alapján.

Hétfőn, február 5-én 11.00 órakor kezdődik az Év Levéltára 2017 díj ünnepélyes átadója, amelyet a Magyar Levéltárosok Egyesülete – az elmúlt évben végzett munkája alapján – idén a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának ítélte. Az ünnepélyes díjátadót a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezik meg. A rendezvényen részt vesz Kenyeres István a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja, Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Sepseyné Vígh Annamária az EMMI főosztályvezetője, Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Szögi László, a bizottság tagja. (Bővebben.)

18.00 órakor kerül sor Kaposváron az Ostrea Peregrina Akadémia idei első előadására Az angol hosszúíj címmel. A meghívott előadók: Kovács GergelySom Kristóf és Szilas László. (Bővebben.)

Kedden,  február 6-án 18.00 órakor rendezik meg a VERITAS-estek sorozat harminckettedik vitáját a Budapesti Gazdasági Egyetemen, A hontalanság évei és a pozsonyi hídfő. Magyarország és Csehszlovákia 1945–1947 címmel. A témát Ujváry Gábor intézetvezető moderálása mellett Hollósi Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa és Popély Árpád, a Selye János Egyetem docense mutatják be. (Bővebben.)

Szerdán, február 7-én 17.30-tól Andrea Vanina Neyra  (National University of Buenos Aires, Multidisciplinary Institute of History and Human Sciences of the National Scientific and Technical Research Council) tart nyilvános előadást Animal metaphors in sources from the Age of Christianization in Central Europe címmel a Central European University Nádor utcai kampuszán. (Bővebben.)

17.30-kor kezdődik az Anno Filmklub nyolcadik vetítése, ahol ezúttal Stanley Kubrick: Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (91 perc, 1964) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Romsics Gergely történész. (Bővebben.)

Csütörtökön, február 8-án 17.00 órakor Horváth Miklós egyetemi tanár, hadtörténész  számol be legújabb kutatásairól Sortüzek és sortűzperek a történeti kutatások tükrében címmel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Történelmi Kávéház című előadássorozatának keretében. (Bővebben.)

17.00 órakor nyílik meg a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítása a szombathelyi Savaria Múzeumban.

A kiállítás célja, hogy bemutassa az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, hogy megismertesse a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát, betegségeit. Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenítse a Magyarország területén élt emberelődök jellemző vonásait, megjelenítse a történeti korszakokban élt emberek arcvonásait, a köznépét csakúgy, mint az előkelőkét, köztük királyi családhoz tartozókét is. (Bővebben.)

18.00 órától a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Regionális Csoportja szervezésében Hahner Péter egyetemi docens (PTE) Forradalomról és más efféle emberi lomról címmel tart előadást Sopronban. (Bővebben.)

Pénteken, február 9-én 11.00 órától Szalontai Balázs (Korea University, Sejong Campus, Koreai Köztársaság) Éles ollójú rák a bálnák között – Észak-Korea a kínai–japán–dél-koreai háromszögben, 1955-től napjainkig címmel tart nyilvános előadást az MTA HTK Tanácstermében. (Bővebben.)

15.00-tól különleges könyvbemutatót tartanak a Central European University Nádor utcai kampuszán. 2017-ben jelent meg az Archaeopress gondozásában Lyublyanovics Kyra (CEU) New Home, New Herds. Cuman Integration and Animal Husbandry in Medieval Hungary from an Archaeozoological Perspective című kötete, amelyet most Bartosiewicz László (Stockholm University – Stockholms universitet, ELTE BTK) mutat be a nagyközönségnek. „A most megjelent kötet az elsődleges régészeti forrásokat és a történeti források összehasonlításával és értelmezésével, valamint ezek településtörténeti keretbe helyezésével tárja elénk egy középkori közösség sokrétű integrációs folyamatát.” (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Tudományos ajánlónk e heti főszereplői többek között Görgei Artúr és Roger Crowley de terítékre kerül még a Tanácsköztársaság, a budapesti
Támogasson minket