Informatikatörténeti jelentőségű dokumentumok a programozás hőskorából

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A történeti kutatások kapcsán bizonyos területek és témák kevésbé kerülnek előtérbe, nem tartoznak a mainstream kutatási területek közé – ilyen az informatikatörténet is, amelynek sajátossága, hogy a történelemtudomány és a számítógép-tudomány metszetében lévő témákkal foglalkozik. Ennek a részdiszciplínának a műveléséhez egyaránt jártasnak kell lenni az informatikai ismeretekben, és a történeti módszertanban is, hiszen így tudnak az informatikatörténeti kutatások mindkét terület számára érvényes információkkal szolgálni.

Egy évvel ezelőtt jelent meg portálunkon a Képes Gábor informatikatörténésszel készített interjúnk, amelyben éppen ennek a részterületnek a jellegzetességeiről, az informatikatörténész-muzeológus identitás sokrétűségéről is beszélgettünk –

„nem vagyok a szó klasszikus értelmében vett történész, ráadásul az összes területen, amiben tevékenykedem, kicsit outsider vagyok: az informatikusok között bölcsész, a bölcsészek között geek, a történészek között irodalmár, az irodalmárok között tudomány- vagy művelődéstörténész. Néha megtalálom azokat a közösségeket, akikkel kölcsönösen el- és befogadjuk egymást, de azért ez mindig izgalmas számomra, hogy érthetővé tegyem, hogy mi motivál engem – az én érdeklődésem tulajdonképpen kultúrtörténeti vagy művelődéstörténeti szemléletű. Alapvetően az érdekel, ahogyan a mai modern világ megszületett, és ezen belül azok az inspiráló személyiségek, akár tömegmozgalmak, amelyek erre a legnagyobb hatást gyakorolták.”

informatikatörténet
Képes Gábor és Apjok Vivien (valamint Szerenád) a Vízivárosban beszélgettek. Budapest, 2023. (Fotó: Apjok Vivien)

Gábor azóta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója lett (melyhez ezúton is gratulálunk), tevékenysége azonban nem csak a szervezet irányításában merül ki, hanem a kutatásban, ismeretterjesztésben továbbra is aktívan részt vállal.

A tavalyi év a névadóról szólt a szervezet életében, ugyanis 2023-ban Neumann születésének 120. évfordulóját a Neumann Társaság nagyszabású, a neumanni örökséget sokszínűen bemutató rendezvény-sorozattal ünnepelte. 2024-ben pedig új, különleges forrásokkal gazdagodott a szervezet szélesebb körben kutatható, digitális adatbázisa.

„A magyar informatika hőskorába, a legelső magyar elektronikus, Neumann-elvű számítógép, az M-3 születése körüli időszakba kalauzolnak azok a rendkívüli ritkaságú írások, amelyek a Pedro Kft. támogatásával és szakmai együttműködésével, jó minőségben szkennelt, digitalizált formában, pdf formátumú dokumentumokként válnak hozzáférhetővé a kutatók számára, a Neumann Társaságnak köszönhetően.”

– olvashatjuk abban a rövid cikkben, amelyet az NJSZT honlapján tettek közzé március legvégén. 1957-ben, még a Neumann-elvű számítógépek megépítése előtt a programozók már megírták az első szubrutinokat; az egyik első, a projektben digitalizált kötet az első magyar szubrutin-gyűjtemény. Az ebben megírt programokat két évvel később, az első hazai számítógép, az M-3 megépítését követően tesztelték. Az M-3 mint az az első magyar fejlesztésű elektronikus számítógép fontos szerepet játszott a számítástechnikai kultúra hazai elterjesztésében, történetéről bővebben itt és itt olvashatnak. Érdekesség, hogy „[a]z M-3 gépen szólalt meg az első magyar ‘számítógépes zene’ is, a saját fejlesztésű hardver kiegészítés révén. Minden programnak jellegzetes zenéje volt, amelyet programozója már jól ismert; így például a diagnosztikai programok ‘zenéjéből’ meg lehetett állapítani, hogy a gép jól vagy hibásan működik-e – már ha valakinek jó füle volt.’

informatikatörténet
M-3 számítógép (Kép forrása: njszt.hu)

„Az igen értékes dokumentumok eredeti példányait a Neumann Társaság őrzi, a digitalizálás pedig annak a több éve tartó folyamatnak a része, amely a magyar informatikai múzeum virtuális, digitális háttérbázisának felállítását célozza: az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztálya 15 éve dolgozik egy átfogó Informatikatörténeti Adattár munkálatain.”

Az informatikatörténeti jelentőséggel bíró dokumentumok linkjei ide kattintva elérhetők. Jó böngészést, kutatást kívánunk!

Ezt olvastad?

Magyar őstörténet, Mária Terézia, Arany János, Széchényi Ferenc, a világháborúk kora és a Rákosi-korszak a középpontban ezen a héten. Heti ajánlónk
Támogasson minket